Recomandări / Timp Liber

Scena9 recomandă: 24 - 30 iunie

De Scena9

Publicat pe 20 iunie 2019

Dacă nu ai planuri pentru zilele următoare, ți-am pregătit noi un meniu care merge și pe caniculă și pe furtună, cu spectacole de teatru, jazz & multe filme de la Berlin, Cannes & Sundance. 

Un spectacol de teatru despre nevoia de povești, de la Venera

„Gloria”, Reactor la Replika, sâmbătă, 29 iunie, orele 19:00

Prima oară am fost la un spectacol de teatru al companiei REACTOR acum două săptămâni, când au jucat „99,6%” acasă la ei, în Cluj. Dintr-un amestec cu poezie, filosofie, teatru și cântec a ieșit o poveste despre materialul nostru genetic și cum îl folosim ca să justificăm distanțele pe care le punem între noi. Am plecat de acolo cu mintea golită, cuprinsă de o liniște care nu are nevoie de cuvinte. A fost genul ăla de spectacol după care vrei să-ți iei o oră pauză de la tot și să prelungești senzația, un fel de post pentru artă.

Sâmbăta viitoare, trupa REACTOR vine la București, la Centrul Replika, cu un spectacol pe care abia l-au lansat. „Gloria” e despre cum poveștile pe care le auzim/citim ne modelează așteptările și percepția despre lume. De la basme, la poveștile pentru adulți, discursurile pe care le asimilăm devin niște repere pentru noi - conștiente sau nu. Pe tine ce poveste te-a schimbat? Du-te la spectacol și află. Intrarea e liberă, dar fă-ți rezervare din timp.
 

Filme despre comunism, de la Ioana

Lumi comuniste pe ecran: Dincolo de alb și negru, Cinema Union, de luni, 24 iunie, până joi, 27 iunie

Ce este Sudul Global? Dar Estul Global? Care e relația dintre ele, astăzi, când capitalismul și globalizarea par să fi instaurat o ordine mondială de neclintit? Câte știm, de fapt, despre Războiul Rece, povestit, în general, strict dintr-o perspectivă occidentală? Ce a însemnat mișcarea internaționalistă din socialism și cât a contribuit ea la solidaritatea dintre statele lumilor „a doua” și „a treia”? Festivalul de film Lumi comuniste pe ecran: Dincolo de alb și negrupropune răspunsuri și provoacă întrebări precum cele de mai sus. La 30 de ani după prăbușirea regimurilor socialiste din centrul și estul Europei, sunt întrebări esențiale pentru solidaritatea din trecut și reflectarea ei în prezent.  Filmele tratează subiecte precum identitate și înstrăinare, migrație și radicalism din Cuba, Angola și Kârgâzstan până în Mauritania și fosta Iugoslavie. Fiecare film va fi pus în context de un invitat special, fie că vorbim de regizori, istorici sau gânditori într-ale științelor politice. De neratat, dacă aspiri spre o înțelegere mai nuanțată a lumii în care trăiești.

Un festival preferat, de la Luiza

Gărâna Jazz Festival 2019, de joi, 11 iulie, până duminică, 14 iulie

Știu că există încă oameni pe-aici care n-au apucat să meargă la Festivalul Internațional de Jazz de la Gărâna, unul dintre cele mai importante evenimente muzicale ale anului (*care nu e transmis de Trinitas ;) ), așa că-mi fac datoria să reamintesc aici, cu trei săptămâni înainte, că-i musai de mers. De ce? În primul rând pentru muzică. Organizatorii se asigură-n fiecare an că aduc crema cremelor din jazz-ul mondial - de la Garbarek la Trilok Gurtu sau Danielsson și Fressu, iar serile din Poiana Lupului, cu fundul pe-un izopren, mâna agățată de-o țuiculiță împărțită cu prietenii și urechile ciulite la artiștii de pe scenă, chiar îți regenerează neuronii (dacă încă nu s-au făcut studii despre efectul live-ului de la Gărâna asupra publicului, ar trebui să se facă). Apoi, din pricina naturii. Ziua te pierzi pe dealuri și prin păduri, până dai de-un lac, pe care-l străbați înot și-apoi stai la uscat într-un hamac, între doi copaci. Am mai scris despre asta în anii trecuți și n-o să încetez să recomand festivalul ăsta, inclusiv pentru stăruința organizatorilor de-a continua, în ciuda greutăților, să facă o sărbătoare a jazz-ului în țara lui minus 30 la sută

Un spectacol de teatru despre putere și sex, de la Diana

Sexodrom| Bucharest Pride 2019, luni și marți, 24-25 iunie, ora 19.30, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti

Trebuie să recunosc că am pășit în viața adultă cu o grămadă de prejudecăți, de care nu eram conștientă. Dacă am scăpat de o parte dintre ele, e datorită unor oameni care m-au ajutat să înțeleg că lumea e un pic mai complexă decât pare de pe o canapea confortabilă sau din spatele ecranului de laptop. Printre oamenii ăștia sunt și artiștii din colectivul teatral Giuviplen. Producțiile lor sunt printre cele mai puternice piese de teatru pe care le-am văzut eu. Sunt reale, dureros de reale, puternice și fără compromisuri. Ultima lor producție e Sexodrom, despre luptele de putere din jurul sexualității, despre abuzuri și despre tăceri. „Care sunt poveștile #metoodin România despre care nu afli niciodată nimic, despre care nu ajungi să citești pe internet?”, se întreabă în descrierea evenimentului. „E momentul ca acestea să fie spuse asumat și fără ocolișuri.” Și da,  tema #metoo, care a făcut valuri în Occident, a rămas la noi aproape neatinsă. E important să înțelegem de ce a fost așa. Iar vizionarea piesei poate fi un prim pas. 

Un festival internațional de film, de la Ionuț

BIFF 2019 - Bucharest International Film Festival, 24 - 30 iunie, București, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Grădina cu filme - CreArt

Singurul festival de film din București cu o competiție internațională, BIFFaduce câteva titluri importante în România, unele dintre ele fiind proiectate recent la Sundance, Berlin și Cannes: Iubire divină (2019, r.  Gabriel Mascaro), Asako I & II(2018, r. Ryûsuke Hamaguchi), Hellhole(2019, r. Bas Devos) ș.a.. Secțiunea Panoramase anunță una faină, cu filme ca Sinonime (al regizorului israelian Nadav Lapid), câștigător al Ursului de Aur la Berlin în 2019, sau Dați-mi libertateal americanului de origine rusă Kirill Mikhanovsky. Festivalul s-a deschis cu High Life(2018, cu Juliette Binoche și Robert Pattinson), al lui Claire Denis, și se încheie cu Loro, filmul lui Paolo Sorrentino despre Silvio Berlusconi. Programul conține  și un focus pe Franța (în cadrul Sezonului România-Franța 2019), plus un masterclass cu regizorul filipinez Brillante Mendoza (care e prezent și în competiție cu cel mai nou film, Alfa: Dreptul de a ucide). 

Toni Servillo în „Loro” (2018, r. Paolo Sorrentino)

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK