Sâmbătă, 6 octombrie, lumea aniversează 8 ani de la lansarea îndrăgitei aplicații Instagram, iar duminică, pe 7, Arnold Schwarzenegger împlineşte 15 ani de când californienii l-au ales prima oară guvernator. Altfel, pentru români, va fi un weekend ca oricare altul, deși cam însorit pentru perioada asta a anului, în care unii vor ieşi să-şi exprime lipsa de acceptare faţă de Celălalt la referendumul CpF. Dacă sunteți în București și nu veți #staacasă, cum ați promis mulţi dintre voi, iată ce puteți face (meniul conține şi puţin din iubirea pe care unii nu o vor legală, și din ura față de ea):
EVENIMENTE CARE ŢIN TOT WEEKEND-UL
Diploma 2018, Bulvardul Dacia, nr. 12, între 10.00 - 22.00
Festivalul ţine până pe 14 octombrie, însă pe 6 şi pe 7, de dimineaţă până seara, puteţi vedea expoziţia care a adunat pe pereţii Casei Dacia 126 de lucrări ale absolvenților de arhitectură, arte plastice & arte aplicate din toată țara.
Bloc Party în District 40, Strada I.L. Caragiale, între 11.00 - 23.00
Oamenii alungă mașinile de lângă Parcul Icoanei și transformă strada I.L. Caragiale, din apropierea Rezidenţei BRD Scena9, în spațiu expozițional, de lectură și de dezbatere, de dans și de film. Cărtureşti vă aduce de citit, Chef Liviu Lambrino vă face de mâncare, vor fi lecturi de poezie contemporană, tururi ghidate prin cartier şi dans în mijlocul străzii, alături de artistul Paul Dunca, muzica lui Jim Felix și filmele proiectate în aer liber de Institutul Francez.
La film, nu la vot! #Boicot, în spaţiile POINT, Macaz, Tranzit.ro, între 12.00 - 22.00
Anim'est, Anonimul, NexT, One World Romania și TIFF pun la bătaie o selecţie de filme pe tematici LGBT pe care le-au avut în edițiile anterioare ale festivalurilor lor. „Într-o societate democratică, drepturile civile aparțin în egală măsură tuturor cetățenilor unui stat și nu se votează”, scriu organizatorii. Aici găsiţi programul proiecţiilor. Intrarea este liberă.
„Adevărata fericire e o sinceră iubire” - Expoziție de păretare dedicată oprimaților, Apollo 111, în foaier
Andreea Chirică a făcut o expoziţie-manifest în care „păretarul” - desenul decorativ din bucătăriile de la ţară, cusut cu acul pe pânză de gospodina casei în lipsa soţului, pentru a-l înlocui pe omul-iubit, plecat cu munca - devine un obiect simbol: al toleranţei şi al iubirii faţă de comunitatea LGBT.
6 octombrie
Un-hidden Bucharest - street art tour, Piața 21 Decembrie 1989, de la 15.00
Timp de două ore, cu punct de plecare Piața 21 Decembrie 1989, aflaţi poveștile celor mai noi lucrări de artă a străzii din București și a unor locuri uitate de timp ce pot fi revigorate prin artă și implicare civică.
Bucurie şi fericire, Teatrul Apropo, de la 16.00
Un spectacol al Teatrului 3G din Târgu Mureş despre o categorie de oameni dublu minoritari: homosexualii secui. Pentru maghiari, scrie pentru noi Oana Stoica, o etnie cu reguli stricte, homosexualii sunt pe treapta cea mai de jos a societăţii, de unde se confruntă cu agresiuni şi cu excluderi din comunitate sau din familie. Spectacolul are forma unui documentar de tip National Geographic, care studiază această „specie inferioară”.
Jonathan Franzen în dialog cu Cătălin Ștefănescu, Cinema Muzeul Țăranului, ora 17.00
După festivalul de literatură din Iaşi, marele scriitor american vine şi la Bucureşti, unde va discuta cu Cătălin Ştefănescu pe marginea cărţilor sale apărute în limba română la Polirom şi va răspunde întrebărilor cititorilor.
Peter Bjorn and John la Control X, Club Control, de la 21.00
Dacă nu plecați observatori la referendum prin cine știe ce sat unde intenționați să vă petreceți noaptea păzind sacii cu voturi (că sistemul electronic anti-fraudă n-o să fie folosit tura asta..), altceva mai bun de făcut în capitală între 21.00 și 22.00 n-o să fie decât concertul ăsta.
7 octombrie
Haleală J’ai Bistrot, între 13.00 - 16.00, şi la Modelier, între 13.00 - 23.00
J’ai Bistrot îşi închide grădina la fiecare început de octombrie ca să lase toamne să-şi intre în drepturi, prilej cu care scoate bucătarii afară, în curte şi vă aşteaptă cu must, vin, pastramă și mici. Acelaşi lucru îl face şi Modelier, care închide sezonul tot în curte, cu pastramă, bulz & must.
Pescărușul, Unteatru, de la 15.00
Pescărușul, de Anton Pavlovici Cehov, este prima colaborare a regizorului Andrei Șerban cu un teatru independent din România. Șerban îl „citește” pe Cehov într-o cheie dinamică, care iese din tiparul montărilor lente și pline de jale. Mai ales că în Pescărușul se vorbește mult despre teatru, iubire, eșec și crize existențiale, dar există un fond comun și energetic care se cere explorat. (Aici puteţi vedea fotografiile lui Adi Tudose din culisele spectacolului).
Fuckultate, MACAZ - Bar Teatru Coop., de la 19.00
Un spectacol care discută despre probleme sistemice din mediul universitar, având la bază experiențe reale ficționalizate, care au fost ținute sub tăcere din frică sau neputință. El îşi propune să găsească împreună cu spectatorii metode de rezistență și împuternicire. Fuckultate este realizat prin Școala de Teatru Politic, în cadrul căruia studenți și absolvenți ai facultăților de teatru participă la ateliere de teoria artei politice, scriere dramatică și actorie.
Urmărim împreună rezultatele referendumului, Q Club, între 19.00 - 23.00
Asociaţia MozaiQ, care militează pentru drepturile comunităţii LGBT, invită persoane din comunitate şi aliaţi la un party unde vor urmări împreună rezultatele de la referendumul pentru modificarea Constituției şi unde vor curge băuturi la jumătate de preţ. „Sărbătorim împreună victoria împotriva urii”, este mesajul organizatorilor.
Şi, evident, puteţi scotoci programul Nopţii Albe a Galeriilor, care se va fi încheiat sâmbătă dimineaţă, după expoziţii ongoing.
Imagine principală: Desen de Andreea Chirică, din cadrul expoziţiei „Adevărata fericire e o sinceră iubire”.