Înainte să se anuleze și mai multe evenimente, am făcut o selecție generoasă de discuții, expoziții, proiecții și concerte în formulă mai intimă, la care să ne facem proviziile de arte & idei. Pentru orice eventualitate, înainte să plecați la drum spre oricare dintre evenimentele pe care vi le-aț trecut în agendă, verificați dacă nu au fost puse în stand-by de organizatori pe motive de #coronavirus.
O poveste despre Marchizul de Sade, București, Facultatea de Filosofie, marți, 10 martie, de la ora 16
Cu siguranță aveți o colecție miniaturală de curiozități despre Marchizul de Sade, pe care n-ați avut cum să le elucidați până acum. În plină panică informațională #coronavirus, numai bine vă găsiți refugiul la Facultatea de Filosofie, unde Constantin Vică, lector & cercetător cu antecededente în poezie, îl descoase pe Marchiz.
Grupuri Vulnerabile // Violență domestică // Civic Labs // AN 1, București, NOD Makerspace, marți, 10 martie, de la ora 18 la 21
Prietenii de la Code4Romania, care-s mereu plini de inițiative civice utile, lansează marți un raport de cercetare rezultat în urma unui an în care au analizat situația violenței domestice în România. Studiul, desfășurat în cadrul programului Civic Labs, va fi discutat de un panel de experți în domeniu, care vor vorbi despre soluțiile identificate și despre ce urmează să cerceteze anul ăsta.
Spațiu feminin. Personal și politic, București, Institutul Cervantes, de joi, 12 martie, până sâmbătă, 14 martie
Două lungmetraje, un documentar și o serie de scurtmetraje realizate de regizoare contemporane spaniole, de văzut la Institutul Cervantes. Intrarea e liberă, în baza unei rezervări prin e-mail trimisă la adresa cultbuc@cervantes.es.
Pink Turns Blue [de], Arc Gotic [ro] at Control Club, București, joi, 12 martie, de la ora 21
O formație legendară new wave vine din Germania la Control, într-un turneu care aniversează 35 de ani de punkăreală. În deschiderea Pink Turns Blue, puteți să-i vedeți și pe timișorenii de la Arc Gotic, care cântă în underground din 1992. Biletele se iau de aici, iar mai jos aveți un mic preview pentru joi seara.
Vernisaj Liliana Basarab: Inima o am pe limbă, București, Sandwich II, vineri, 13 martie, de la 18
Liliana Basarab creează obiecte din ceramică „fragile fără a fi prețioase”, pe care o să le poți vedea în cea mai mică galerie din București, o fâșie între două ateliere, începând de vineri, 13 martie, până vineri, 17 aprilie. Pentru că-n general textele despre expoziții sunt scrise cu pietre în loc de cuvinte, și de data asta situația stă complet diferit, iată un pasaj din textul curatorial: „Materialul este unul dur, însă formele sunt flexibile, pline de viață, vesele. (...) Majoritatea râd de noi dar își doresc, în secret, să fie însuflețite și să râdem împreună, cu limbile scoase, cu inimile la vedere.”
Expoziție de fotografie „Anonimii migrației”, București, Londohome, vineri, 13 martie, de la ora 20
Expoziția adună fotografiile realizate de Vlad Petri în trei comunități din Sălaj, unde o echipă de cercetători a documentat efectele migrației. Ce-i face pe oameni să plece din țară și cine / ce rămâne în urma lor? Cum încearcă tehnologia să umple golul lăsat de plecarea părinților și a copiilor? Câteva răspunsuri posibile și multe povești de viață reale, care scot din anonimat oamenii din statistici, le găsiți la expoziția itinerată de Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău.
Foto main: Lucrare de Liliana Basarab