Gata, începe să se ducă moleșeala de peste vară & ne pregătim ușor-ușor pentru o toamnă plină. Începutul lui septembrie vine cu filme, spectacole de teatru, expoziții, conferințe și lansări de carte.
*
Un film cu dans, viață și Georgia, de la Luiza
And Then We Danced - film de deschidere / Bucharest International Dance Film Festival 2019, Cinema Elvira Popescu, miercuri, 4 septembrie, de la 19
Nu recomand doar seara de deschidere, ci tot festivalul dedicat filmelor care explorează dansul, ca o intrare blândă în o toamnă. Însă „And Then We Danced” e chiar un film special, a avut premiera anul ăsta la Cannes, în pretențioasa secțiune Quinzaine des Réalisateurs, e o coproducție Suedia-Georgia-Franța, iar regizorul Levan Gelbakhiani e și actorul-dansator din rolul principal, al unui tânăr care-și descoperă identitatea gay în lumea conservatoare a dansurilor tradiționale. Extrema dreaptă din Georgia s-a pronunțat deja (previzibil), în vreme ce opinia publică e mai degrabă convinsă că filmul marchează un moment istoric în cultura țării. „Pentru mine, filmul ăsta e o scrisoare de dragoste pentru cultură și tradiție. Am vrut să arăt că nu e nici o contradicție între a-ți iubi moștenirea, în a fi parte din cultura ta, și a o rupe în același timp cu normele.”, a spus Levan într-un interviu pentru Variety. Bun de văzut, deci, și apropo de discuția mai veche de la noi despre preferințele țăranului român ;)
Un spectacol despre plecări, de la Andra
Tot pe drum, pe drum, pe drum, Centrul de Teatru Educațional Replika, miercuri, 4 septembrie, de la ora 19
Pentru început de toamnă, nimic mai potrivit decât un spectacol despre drumuri și plecări, făcut de adolescenții care au participat vara asta la atelierul de teatru educațional de la Telciu. (În fiecare an, în comuna din Bistrița are loc o școală de vară, deja de referință pentru felul în care pune arta în legătură cu problemele sociale ale comunității.) Spectacolul pe care-l puteți vedea miercuri la Replika, în București - gratuit, doar pe bază de rezervare - e construit pe baza poveștilor de viață ale adolescenților care au participat la atelier și ale părințilorlor. E un spectacol despre lumea noastră și a lor mereu în mișcare, despre plecat la muncă și la școală, visul și deziluzia plecării, într-o continuă căutare. Vă încurajez să veniți la Replika și pentru că spectacolul e jucat chiar de adolescenții din viețile cărora e inspirat - haideți să-i cunoaștem și să-i susținem!
Grafică de călătorie de acum 100 de ani, de la Diana
Vernisaj - „Cecilia Cuţescu Storck. Grafică de călătorie”, Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck, 6 septembrie, ora 18
Cecilia Cuţescu Storck a fost o artistă și o femeie extraordinară. Pe la începutul secolului trecut a devenit prima femeie profesor într-o academie de arte de stat din Europa, a realizat picturi monumentale de tip frescă în România, a locuit în Franța câțiva ani unde a avut expoziții. Pe lângă toate astea, a călătorit prin Lisabona, Toledo, Palma de Mallorca, Florența, Istanbul, de unde s-a întors cu o serie de lucrări grafice despre arhitectura locurilor, peisaje de călătorie, biserici în ruine, palmieri. Lucrările de călătorie vor fi expuse începând cu vinerea asta la Muzeul Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu Storck. E ca o radiografie în mintea și în aventurile ei, dintr-o perioadă în care mobilitatea femeilor era mult mai redusă. Însă Cecilia Cuţescu Storck a avut șansa și curiozitatea să exploreze. Despre Fiesole, un orășel de lângă Florența, scrie: „Mergând pe drumurile încântătoarei Italii, ajungeam pe cărarea mărginită de cipreşi [chiparoşi] ce duce de la Florenţa la Fiesole, vizitam cuibul retras al pictorului Böcklin şi ajungeam tocmai la înălţimea încununată cu Bisericuţa clădită de însuşi Sfântul Francisc.”
O plăcută plimbare prin istorie, de la Ioana
Mașina Timpului 10, București, Artist Café, miercuri, 4 septembrie, de la ora 19 la 21:30
Seria de conferințe Mașina Timpului, susținute de Cristi Radu, se întoarce în Centrul Vechi, într-o cafenea din magazinul Diverta. Am stat de vorbă acum trei ani cu conferențiarul, pentru că mi s-a părut (și cred în continuare) că face un demers de popularizare și „îmblânzire” a istoriei Bucureștiului, fără să pice în exotizări și supra-simplificări inutile. Pe el l-am văzut discutând pentru prima oară în public interbelicul românesc în termeni mai puțin glorificatori decât de obicei. Și tot el a vorbit și despre neajunsurile, dar și despre construcțiile care dăinuiesc din perioada ceaușistă. Așa că o să mă mai plimb și miercuri cu Mașina Timpului, ca să văd imagini în oglindă, de „atunci” și de azi, realizate din același unghi. Prefacerea orașului nu vorbește doar despre clădiri, ci și despre ce fel de oraș ne dorim să avem. Donația recomandată e de 25 de lei.
Un târg de carte la Cluj, de la Ionuț
Bookfest Cluj-Napoca 2019, 5-8 septembrie
A opta ediție Bookfest Cluj-Napoca are loc în Centrul Cultural Casino din Parcul Central și adună cele mai importante edituri din România (Curtea Veche Publishing, Grupul Editorial ART, Corint, Niculescu, Nemira, Polirom, Humanitas, RAO, Grupul Editorial Litera ș.a.), care vin cu oferte & reduceri de la 20% până la 70%. Intarea este liberă, iar organizatorii anunță că vizitatorii care vor circula cu mijloacele de transport în comun din Cluj nu vor plăti bilet dacă citesc o carte în autobuz, troleibuz sau tramvai. E o idee bună care îi la citit nu doar pe cei care vor să meargă la târg, dar și pe cei care vor alege să care o carte după ei în loc să plătească un bilet de autobuz. A win-win situation.