Miroase concomitent a ciorbă și a ghenă. La parter scoate capul pe geam un caniș care latră apoplectic de fiecare dată când îmi ia mai mult de 10 secunde să-mi găsesc token-ul de interfon. Și-s convinsă că în spatele ușii care stăvilește atacul furibund și creț, stăpâna bătrână mă trece într-un Excel pe care 100% îl are printat și lipit lângă vizor: ora sosirii la domiciliu, însoțitor, vestimentație, alcoolemie, alte observații. Holul e pavoazat cu pliante de hypermarket, liftul cloncăne, pe geamul de la casa scării văd cum zboară gunoiul vecinilor de la opt.
Toate astea compun realitatea aproape cotidiană a scării mele de bloc. Și tot nu mi-e de-ajuns. Nu mă mai satură internetul de plăcere voyeuristică. Aprecierea mea non-ironică pentru definiția și manifestările „kitsch”-ului n-are margini. Mă mână curiozitatea pseudo-antropologică. Așa că m-am înscris pe scară, frumos – un grup secret de Facebook, unde peste 1.100 de oameni postează zilnic fotografii din blocurile lor și-ale altora și din spațiile comune ale acestora.
Grupul are o descriere - scurtă: „(cu balcon)”. Are reguli - simple: „aicia e grup serios şî trist rog numa poză de pă scară. administraţia. bine hai şi de pă bloc. bine hai şi de pă lângă bloc. k.” Are un admin - care se ocupă cu muzica, Alex Mitici. Și, pentru că internet, pentru că, de ce nu?, pentru că granițele dintre memă și artă nu mai există (sau cel puțin n-au fost niciodată prea limpezi), pe 22 aprilie, grupul are și un vernisaj de expoziție foto de grup, la Manasia Hub în București: scară, frumos. vernisaj, sanki.
Vreau să te conving că puține lucruri pe lume sunt mai satisfăcătoare decât să te uiți la pisicile, graffitiurile, isușii, ficușii, balustradele și anunțurile de la administrația din blocurile altora. Vreau să recunoști că te roade și pe tine un pic curiozitatea să știi cum trăiesc alții. Vreau să ne bucurăm împreună că trăim în 2017, când internetul generează în continuu noi forme de pierdere de vreme, yay. Așa că am stat de vorbă cu Mitici. Pe internet, desigur. („Pe mail e mai indicat din motive de văleu autism intensifies” a fost formularea lui exactă.) Mi-a răspuns lapidar, netspeak meets caterincă de cartier meets ironie 3.0, cum altfel? Nu dai net cred-ul la schimb pe PR. Dar mi-a trimis și poze sneak peek din expoziție, ca să nu suspini dacă nu primești invite pe grupul super secret scară, frumos.
Scena9: Tu, de fapt, faci muzică. Ce te-a apucat să te ocupi de grupul ăsta?
Mitici: nişte domni izolau termic tabloul electric de pe scara blocului meu, cristoşii mi s-au arătat.
De la un punct încolo, postările pe grup au început să fie moderate. De ce?
în cuvintele nemuritoare ale poetului la familia, „unii nu-nţeleg”.
Ce-ai zice dacă ai primi notificare că a dat join pe scară, frumos primarul general al capitalei?
doamne nu mă ierta, pun imediat luminiţele, nu vă mai descălţaţi, intraţi intraţi.
Care e portretul robot al scării de bloc din România, așa cum rezultă de pe scară, frumos?
cocalara croft, aesthetics, valoare, cristos, pisici, graffiti not dead, mândru că sunt român, nu parcaţi, plantwave, obor.
Ca majoritatea microcomunităților online și grupul ăsta are propriul limbaj (verbal și vizual), care poate să pară opac privit din afară. Cum ai descrie limbajul ăsta cuiva care n-a auzit de grup?
secret, discret, ne iubim cum vezi numai în filme, şi nimeni nu ne poate judeca.
Știu cel puțin șase fani scară, frumos care sunt pasionați și de antropologie. Ce crezi că-i aduce pe grup?
oameni frumoşi, vibe-uri pozitive, până dimineaţa, man.
Dacă tot se poartă cărțile create din conținut de pe net, există și vreun plan de carte scară, frumos (etnografie, album foto, frumos)?
habar n-am, nu m-am gândit aşa departe, album foto poate, să mai moară nişte copaci, alţi morţi nu cred.
Toată lumea creează conținut, de când cu accesul mult și bun la net. Crezi c-o să ne mai pese cine-i autorul și dacă un conținut e plagiat - sau o să avem din ce în ce mai multă cultură crowd sourced?
plagiart. păi cum să nu, dacă vezi frumosul cauţi autorul de frumos nişat pă ochii tei, vorba lui liviu. uneori autorul e un grup pă internet. ha ha.
Ce-o să mai găsești pe scară, frumos? Un scurt inventar vizual al spațiilor comune din blocurile de locuințe românești:
-
Graffiti, mult graffiti. „De ce ați văruit?”, întreabă un artist anonim cu spray-ul pe bloc. „De proști”, îi răspunde o tușă mai subțire dedesubt. „Marcel Popescu ești o mizerie”, specific, la obiect, pe un zid din spatele blocului. „A început viitorul legalizați iarba”. „Trăim aci ca Ștefan”. Și, după domnitor, un rapper celebru: „Ciupac”.
-
Foi A4, semne și anunțuri. „S-AU FURAT roțile de la bicicletele de la etajul 8. Dacă ați văzut pe cineva cu 2 roți de bicicletă, vă rog contactați-mă.” „STIMAȚI LOCATARI!!! În blocul d-voastră locuiește cea mai mare „CURVA” (nume redactat), care umblă cu bărbați însurați. Aveți grijă, următorul poate fi al d-voastră, doamnelor.” „Mă adresez animalelor care aruncă gunoiul pe geam!” Și probabil preferatul meu: „Dacă nu sunteți mulțumiți de dumneavoastră sau de cum arătați, SCUIPAȚI-VĂ în baia proprie, nu în oglinda de pe hol! (transmiteți boli).”
-
Decorațiuni interioare. Cristoși și madone din rigips, pictați, sau printați pe hârtie vălurită de vreme, în scară lângă lift. Un elefant care cântă la ukulele în grădinița din fața blocului. Tricoloruri, postere înrămate, circa Revista Bravo, 1999. Albă ca Zăpada decupată în carton și lipită pe un copac. O ghirlandă, „La mulți ani 1998!”, fotografiată spre final de 2016.
-
Și pisici, peste tot pisici. Pisici care stau la poză câte șase în casa scărilor, fiecare pe treapta ei. Pisici în copaci, bibelouri cu pisici, pisici-abțibild. Am menționat pisicile?