Atunci când sunt prinși cu niște lingouri, cu ditamai colecția de tablouri, cu o punguță de cadouaș sub pernuța decorativă, cu 10.000 de euro în poșetă, mai-marii nației nu prea-și bat capul cu noi. Încropesc câte-o scuză străvezie și-apoi își văd de-ale lor, sperând că și noi o să-ntoarcem la grijile noastre.
Am adunat câteva situații ivite la intersecția dintre hoți și proști și am rugat-o pe Livia Coloji să le ilustreze, ca să rămână totuși undeva, întru luare aminte. Dincolo de tunuri de milioane de euro, dincolo de plimbări pe la DNA și pe la Curtea Supremă, dincolo de ecouri internaționale, corupția românească e o colecție de povești de tot râsul.
1. Judecătoarea care s-a trezit cu banii în poșetă: „Inițial, am crezut că banii erau pentru că ne-am plăcut reciproc, dar a fost doar impresia mea”
În februarie 2009, Geanina Terceanu, judecătoare la Tribunalul București, a primit pe mână Dosarul transferurilor, în care erau implicați mai mulți grei din fotbalul românesc, între care frații Ioan și Victor Becali, Gică Popescu și Cristian Borcea. La scurt timp după aceea, a ajuns într-o casă din nordul Capitalei ca să se vadă cu Borcea, după cum a povestit recent Terceanu în fața judecătorilor Curții Supreme. După ce i-ar fi zis din prima că orice discuție despre dosar e exclusă, au vorbit „ca doi oameni care trebuiau să-și umple timpul rămas la dispoziție”. Au petrecut așa două ore în noapte. La sfârșit, Borcea i-a zis că i-a lăsat ceva în geantă, dar femeia n-a verificat pe loc. S-a întâmplat totul repede, a fost o fracțiune de secundă. Abia acasă a constatat că erau 10.000 de euro. N-a zis nimănui de bani și nici nu i-a dat înapoi, pentru că nu mai voia să reia legătura cu el. „Inițial, am crezut că banii erau pentru că ne-am plăcut reciproc, dar a fost doar impresia mea”, a explicat Terceanu în fața instanței. În aprilie 2012, Geanina Terceanu i-a achitat pe inculpați, pe motiv că fapta nu există. Rechizitoriul arată că, de-a lungul a trei ani, ea a primit 195.000 de euro pentru un verdict favorabil inculpaților. În 2014, șefii de cluburi și impresarii au primit condamnări.
2. Tatăl unui fost ministru cumpără mini-lingouri ca amintire pentru nepoți
Dumitru Vâlcov este tatăl lui Darius Vâlcov, fost ministru de Finanțe, actual consilier al Guvernului, părinte al „Revoluției fiscale” și inculpat într-un dosar de trafic de influență și spălare de bani. Atunci când Vâlcov Senior a fost chemat în instanță ca martor, el a încercat să explice cum a făcut fiul o parte din avere. Era în Elveția prin 2011 și a primit vestea că are o boală gravă. „Am fost operat, după care în preajma sărbătorilor de Crăciun am simțit că mi se apropie sfârșitul. Le-am spus celor din familie că vreau să le fac nepoților un cadou. Aveam niște bani și i-am zis lui Darius dacă poate să facă rost de niște mini-lingouri de aur pentru ca nepoții mei să aibă o amintire de la mine. La discuții a participat și o rudă, care a zis că poate să facă rost de lingouri. M-au costat 156.000 de euro.”
3. Fosta soție a aceluiași fost ministru socotește darurile de nuntă și de botez: sute de mii de euro și frumoase tablouri cu flori
A fost bucurie mare atunci când Lavinia Șandru, fost parlamentar și actuală realizatoare TV, s-a căsătorit cu Darius Vâlcov. Au făcut trei nunți, la Slatina, la Târgu Mureș și la Neptun. După aia a venit un botez la București. Banii au fost pe măsura bucuriei, a spus ea în fața judecătorilor din dosarul lui Vâlcov: „Au fost sume mari. Media a fost de 200.000 de euro pe eveniment. Cea mai mare sumă obținută a fost la Neptun, cam 300.000 de euro. La botez am obținut 200.000 de euro. Am avut o discuție cu Darius și el mi-a spus că ar fi bine să investim în ceva. (...) La evenimentele respective am primit și tablouri. Dar nu sute, în jur de 8-10 tablouri la evenimentul de la Slatina. Am primit și la Neptun. Nu stiu ce valoare aveau. Erau tablouri frumoase cu flori. Le-am pus pe pereți. Nu știu ce s-a întâmplat cu ele după ce am divorțat. (...) În jurul meu lumea cumpăra câte un tablou.” Arta înflorea în jur, doar dragostea începea să se risipească.
4. Caltaboș și țuică pentru domnul ministru
Dosarul „Caltaboșul” e parte din tezaurul corupției românești. Doi foști miniștri, Decebal Traian Remeș și Ioan Avram Mureșan, au fost condamnați pentru trafic de influență și complicitate la cumpărare de influență în favoarea unui om de afaceri. În septembrie 2007, Remeș - la acea dată ministru al agriculturii - a acceptat și primit caltaboș și țuică în valoare de 1.500 de lei, alături de suma de 15.000 de lei din partea lui Ciorbă, cu ajutorul lui Mureșan, pentru a favoriza o firmă în timpul a două licitații.
5. Un simplu „Mulțumesc” pentru o pungă de cadouri așezată sub o pernă ornamentală
Un martor din dosarul de corupție care l-a transferat pe Sorin Oprescu de la Primăria Capitalei în arest a povestit cum i-ar fi dat acestuia prima mită.
Conform datelor din referatul cu propunere de arestare preventivă întocmit de DNA, într-o declaraţie dată în faţa anchetatorilor la sfârşitul lunii trecute, un martor din dosar a povestit cum i-a dat pentru prima dată mită edilului Capitalei, banii fiind puşi într-o pungă de cadou care a fost lăsată sub o pernă ornamentală de pe canapea.
Acesta „i-a arătat banii pe care îi avea asupra sa (10.000 euro dintr-o mită de 15.000 euro), într-o pungă de carton, tip pungă de cadou, iar primarul, prin ridicarea unei perne ornamentale aflate pe una din cele două canapele din living, i-a indicat să-i pună banii acolo, ceea ce (…..) a şi făcut. Inculpatul Oprescu Sorin Mircea a spus simplu «Mulţumesc», după care l-a întrebat pe (…..) «Alte probleme?» şi, cum răspunsul celui din urmă a fost negativ, întâlnirea s-a terminat”, arăta referatul care a dus la arestarea preventivă a lui Oprescu. Când în casa acestuia au fost găsiți doi saci în care erau peste 70.000 de lei, fostul primar a zis că-s banii strânși din pensie de-a lungul a zece ani. Alți 145.000 de euro rămași de la tatăl său au intrat în declarația de avere.
6. Zeci de tone de pui grill, șpagă pentru șpagă
Pentru că se apropia campania electorală și el risca să-și lase alegătorii flămânzi, fostul șef al filialei PDL Dâmbovița, Florin Popescu, a recurs la o soluție rapidă. „În anul 2012, inculpatul Popescu Florin Aurelian, folosind influenţa şi autoritatea decurgând din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Dâmboviţa al unui partid politic, i-a cerut administratorului unor societăţi comerciale (denunţător în cauză) cantitatea de 60 sau 70 tone pui (grill), cu o valoare de peste 400.000 lei, pentru a o distribui cetăţenilor în scop electoral, în contextul campaniei electorale din luna iunie 2012”, după cum explica comunicatul DNA.
Îi mulțumim lui Ionel Stoica pentru asistența juridică oferită.