Între 9 și 22 mai are loc la Rezidența BRD Scena9 din București (str. I.L. Caragiale, București) cea de-a V-a ediție a Salonului European de Bandă Desenată. Tema de anul ăsta e RESPECT și-a fost aleasă în contextul evenimentelor din ultima perioadă - conflicte armate, extremism, criza refugiaților, terorism și o atmosferă de nesiguranță din ce în ce mai accentuată.
Artiștii pe care-i poți vedea la Salonul European de Bandă desenată vin din 14 țări, iar de selecția celor din România s-a ocupat Alexandru Ciubotariu (aka Pisica Pătrată), autorul, anul trecut, al unui album de bandă desenată cu povești din Giulești. De unde esti? Din Giulesti. (scenariu de Adina Popescu) este rezultatul colaborării dintre 19 copii din zona Giulești-Sârbi și doi artiști în cadrul unui proiect în care copiii își povestesc viața de zi cu zi prin mijloace creative.
L-am rugat pe Alexandru să ne răspundă la 3 întrebări și să ne arate câteva desene din album.
Cum ați lucrat la album? Împreună cu cine?
Am lucrat în cadrul unui proiect pilot „LIVE from Giulești” împreună cu Adina Popescu, noi având la activ mai multe colaborări de bandă desenată. Albumul reflectă, ca un numitor comun, ca un rezumat, interviurile realizate în cadrul proiectului cu copii din zona Giulești-Sârbi. Lucrul efectiv a decurs foarte bine pe un val de inspirație atât pe partea de scenariu cât și pe cea de desen. Mereu lucrez cu plăcere când e vorba de bandă desenată, dar cele care au o componentă socială și o finalitate specială (majoritatea tirajului a ajuns la copii din Giulești) parcă sunt și mai plăcute. La acestă ediție a Salonului vom avea lansarea variantei în limba engleză, editată de Pionier Press (editură româno-suedeză), însoțită de o discuție cu tema „Reprezentare și implicare socială în banda desenată împreună” cu Sara Olson (autore BD din Suedia) și cu Arina Stoenescu, editorul cărții.
Cum e banda desenată de la noi? Mai degrabă interesată de teme sociale sau de zona ficțiunii?
Pentru că sunt destul de implicat, văd că apare câte un pic din fiecare. Avem traduceri ale unor lucrări importante, avem webcomics de cea mai bună calitate, avem multe proiecte personale de la cele mai serioase până la cele mai dubioase, avem o revistă de mainstream, avem bandă desentă cu componentă socială (mai des folosită, parcă, în ultima vreme), avem benzi desenate pentru copii, deci nu aș putea spune în ce direcție merge banda desenată românescă. Pot spune că ea se încăpățânează să supaviețuiască și o face prin intremediul unor oameni foarte pasionați, asta fiind, după părerea mea, cheia benzii desenate românești.
3 motive pentru care cineva ar trebui să vină la Salonul European de Bandă Desenată?
O varietate mare de stiluri și oferte din multe țări europene, unite de tema generală a salonului: RESPECT - bandă desenată cu subiect social; discuții, mese rotunde, lansări de carte și ateliere care merită toată atenția și, nu în ultimul rând, expoziția românescă, pe care întâmplător am curatoriat-o, care propune o panoramă a benzii desenate cu subiect social din România. Sunt lucruri care merită descoperite și îi invit pe toți iubitorii benzilor desenate și nu numai la acest salon deosebit în peisajul benzii desenate românești.
Mai multe despre Salonul European de Bandă Desenată, pe saloneuropeanbd.ro
Fotografie de pe Muzeul Benzii Desenate