Arte

Revista Scena9 nr. 1: Începuturi

De Scena9

Publicat pe 17 noiembrie 2023

Scena9 #1. Începuturi (2018 - 2019)
Poți comanda ultimele exemplare din revistă aici.

Primul număr tipărit al revistei Scena9 a fost lansat la final de 2018 și a fost mai degrabă un exercițiu de căutare.  „L-am alintat în toate felurile: almanah, atlas, cărțoi, print dolofan”, scria Luiza Vasiliu în editoriaul care deschide revista. „O arătare ciudată într-o lume digitală, un OZN din vremurile în care telefoanele aveau fir, timpul nu aluneca în gaura neagră a Facebook-ului, iar internetul era doar un vis în mintea umanității. Iar dacă cineva descoperă revista peste încă 100 de ani de România, ar trebui să găsească în ea, ascunsă printre rânduri, harta fricii și curajului nostru. Așa cum eram în 2018/2019, când ministerele pompau bugete uriașe în prostii, artiștii independenți își construiau buncăre de supraviețuire, iliberalismul era un cuvânt nou în vocabular și cea mai mare întrebare era dacă plecăm sau rămânem în țară.”

Ce ne-am dorit? Să construim împreună o revistă de arte, idei și societate, așa cum ne-ar fi plăcut să citim.„Jumătate jucăușă, jumătate serioasă, curioasă, atentă la nuanțe, un instrument de pus pe gânduri într-un peisaj trist pentru jurnalism, în care ziarele cele mai importante din România și-au scăzut grav tirajele, iar publicul și-a pierdut încrederea în presă, scufundat într-o mare de news și fake news, pro și contra, alb și negru, noi și ceilalți.”

Am invitat câteva zeci de jurnaliști, ilustratori, fotografi, designeri, scriitori, regizori să exploreze domenii cât mai variate, de la educație, justiție sau sănătate la artă, religie și filosofie. Ne place să spunem că, în acest număr, unii dintre cei mai importanți artiști contemporani români trasează harta culturală a țării și a lumii din acel moment.

Din cuprins: 

Un eseu-mărturie al Hertei Müller, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în 2009. De citit aici

Un interviu cu Jon Ronson, unul dintre cei mai populari autori de non-ficțiune din lume, de Luiza Vasiliu & Andra Matzal. De citit aici.

Un reportaj-eseu de Andra Matzal, plecată prin țară în căutarea răspunsurilor la dubla întrebare „De ce citim atât puțin?/De ce citim, de fapt?”. Fotografii de George Popescu. De citit aici.

Un profil al scriitorului-medic Florin Chirculescu, un excelent autor român de science fiction (și nu numai), scris de Luiza Vasiliu și fotografiat de Adi Tudose. De citit aici.

Republica Moldova prin ochii artiștilor ei, desenată de Vlad Odobescu, cu fotografii de Ioana Cîrlig. De citit aici

Portretul Alinei Șerban, prima actriță și regizoare romă care aduce povestea robiei din România în teatrele de stat, text de Ioana Pelehatăi, cu fotografii de Vlad Bâscă. De citit aici.

Profilul Ivanei Mladenovic, regizoarea sârbă care-a zguduit lumea filmului românesc cu un debut despre o idilă gay în Ferentari, scris de Ionuț Dulămiță. De citi aici.

Minerva - arhiva principalelor ziare din Cluj în perioada comunistă și felul în care i-a legat pe oameni peste ani, un reportaj de Diana Meseșan.  De citit aici.

Cu Greyhound-ul prin America lui Trump. O călătorie de Ionuț Sociu


 

Numărul 1 al revistei Scena9 pe hârtie este disponibil integral în ediție digitală, în colecția Arcanum - cea mai mare arhivă online de presă din Europa de Est.  Îl găsiți aici și îl puteți citi, alături de toate celelalte publicații, în baza unui abonament plătit la Arcanum. 

Editori: Luiza Vasiliu & Andra Matzal
Design grafic: Radu Manelici

17 noiembrie 2023, Publicat în Arte

Text de

  • Scena9Scena9

    Conștiința colectivă de pe Scena9


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK