Arte

Revista Scena9 nr. 5: Granițe

De Scena9

Publicat pe 17 noiembrie 2023

Scena9 #5: Granițe (2022-2023)
Puteți comanda revista aici.

„Granițele ne transformă în popoare, limitele ne definesc identitatea, marginile lumilor din mintea noastră ne țin departe unii de alții,” scria jurnalista Alexandra Bădicioiu Matei la începutul acestui număr creat în anul când Rusia a invadat Ucraina. „Sunt contururi a ceea ce suntem și a ceea ce nu vrem să fim. Să ne imaginăm o lume fără granițe, spun, uneori, mesagerii umanității, la capătul sau începutul unor capitole ciclice de istorie, obosiți de război, moarte inutilă și sânge. Au spus-o de curând, câțiva visători, la buza războiului din Ucraina. Au spus-o mereu artiștii, dar ei nu știu că mersul lumii are nevoie de ordine și bani. Când începem să mergem pe firul acestui scenariu, pentru unii se cască prăpastia anarhiei, pentru alții începe libertatea totală. O lume fără granițe poate fi un hău în care ne vom pierde sau o ocazie să începem să ne înțelegem mai bine responsabilitatea pe care o avem unii față de alții. 

Numărul 5 al revistei Scena9 înseamnă 30 de explorări, puse în pagină de 37 de jurnaliști, artiști, cercetători, scriitori, filosofi și fotografi.

Din cuprins: 

Biologul Alexandru Stermin a mers pe urmele lui Charles Darwin în insulele Galapagos, pentru a afla dacă este posibilă o lume fără frică. 

Scriitoarea Lavinia Braniște ne prezintă toate spiritele care au însoţit‐o în adolescenţă, după ce şi‐a abandonat îngerul păzitor. 

Împreună cu mai mulți artiști, Alexandra Bădicioiu-Matei sondează ce învaţă algoritmii de la oameni şi ce învaţă oamenii de la algoritmi, prin creaţiile inteligenţei artificiale. 

Ionuț Sociu a dat o fugă până în Delta Dunării, ca să vadă cum arată Chilia Veche, o localitate de frontieră, prinsă între ape şi sirenele războiului. 

După o viață pe drum, fotografa Ioana Cîrlig a găsit pe malul unui râu o grădină unde încearcă să stea locului. Un eseu despre dorința de a fi aproape de natură şi întrebările pe care le deschide luarea ei în stăpânire.

Ioana Pelehatăi stă de vorbă cu „acvila tricefală” a cinematografiei românești, regizorul Radu Muntean + scenariștii Alex Baciu și Răzvan Rădulescu, despre onestitate, muncă și prietenie.

Oana Filip se uită în propria farfurie și scrie despre tensiunile și dilemele morale pe care ni le provoacă mâncarea.

Prin peştera viselor uitate şi autogara de la Turda, ilustratoarea Sorina Vazelina împletește într-o bandă desenată expediția lui Emil Racoviță către Polul Sud și propria călătorie cu trenul.

Jurnalista Codruța Simina călătorește în trecut, alături de jurnalul ținut de tatăl ei în singura lui călătorie în afara țării.

Filosoful Constantin Vică reflectează asupra descompunerii limitelor dintre corpurile noastre muritoare şi computere, noile case al sufletului. 

Gruia Bădescu, cercetător al geografiei umane, analizează ce formă pot lua frontierele şi cum afectează aceste forme viaţa dintre ele. 

Nicoleta Moise discută despre războiul din Ucraina cu Asia Bazdyrieva – artistă, istoric de artă şi cercetătoare din Kyiv, care a ţinut un jurnal de război, în timp real, la începutul invaziei ruseşti. 

Medievista Irina Dumitrescu brodează pe marginea Tapiseriei din Bayeux și scrie despre momentele în care depășim limite și ajungem, astfel, să ne schimbăm viața.  

Într-un interviu cu istoricul Alex Drace-Francis, jurnalistul Michael Bird descoperă de ce mămăliga este blestemul și mândria României.


 

Editori: Alexandra Bădicioiu Matei & Andra Matzal
Design grafic: Radu Manelici

17 noiembrie 2023, Publicat în Arte

Text de

  • Scena9Scena9

    Conștiința colectivă de pe Scena9


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK