Arte

Revista Scena9 nr. 2: Schimbare

De Scena9

Publicat pe 16 noiembrie 2023

Scena9 #2: Schimbare (2019-2020)
Poți comanda revista aici.

„Schimbarea are vârsta noastră, a celor născuți în preajma Revoluției,” scriam în prag de 2020, la 30 de ani de la Revoluția care răsturnat comunismul și-a adus capitalismul. Atunci i-am adunat într-un comando ideal pe unii dintre cei mai buni jurnaliști, scriitori, fotografi și ilustratori de la noi, să reflecteze la schimbările care au încăput în cele trei decenii. 

Câteva întrebări după care ne-am ghidat: Ce rămâne din noi după ce în jur a ars totul? Cum se reclădește o țară după ce și-a pierdut șansele într-o gară dintr-un oraș mic la capătul Europei, dar pare brusc că mai primește una? Cum arată portretul nostru colectiv de când am schimbat dictatura pe democrație și democrația ne-a arătat că-i o ființă mult mai complicată decât s-a prezentat la prima întâlnire? Câteva răspunsuri, în 30 de articole pentru 30 de ani.

Din cuprins: 

Un interviu cu Aleksandar Hemon, unul dintre cei mai tandri și lucizi scriitori ai zilelor noastre, coscenarist la următorul Matrix (+fotografii din Sarajevo de Andrei Pungovschi). De citit aici

Un eseu semnat de Irina Dumitrescu, eseistă și profesoară de literatură medievală la Universitatea din Bonn, autoare The New York Times și Times Literary Supplement, despre cum îți porți limba maternă cu tine ca imigrant și cum încerci să o transmiți mai departe copilului tău.

Un reportaj de Andra Matzal despre cum au trăit Revoluția din 1989 cei care erau atunci copii și adolescenți și cum i-a marcat experiența asta. De citit aici.

Profilul Alexandrei Pirici, cea mai revoluționară artistă contemporană din România, scris de Ionuț Sociu. Fotografii de Ioana Cîrlig. 

Povestea unui secol de istorie LGBT în România, scrisă de Ioana Pelehatăi, în care se împletesc istorii despre oprimare și abuz cu lupta pentru dreptul de a iubi liber. De citit aici

Un articol despre cum s-a plecat și se pleacă din țară, semnat de Venera Dimulescu, în care prind glas atât frontieriștii de dinainte de Revoluție, cât și generația Romanians are coming. Ilustrații de Alex Horghidan. De citit aici.

O analiză a antropologului Vintilă Mihăilescu despre schimbare și cum am trecut ca societate prin ultimii 30 de ani.

Un portret al pictorului Murivale, artistul care îmblânzește iedera neagră, scris de Diana Meseșan, cu fotografii de Andrei Becheru. De citit aici

Un eseu despre viața invizibilă a pădurii și relația violentă a oamenilor cu natura, de Luiza Vasiliu, cu fotografii de Mircea Struțeanu. De citit aici.

Eseuri foto de Ioana Cîrlig, Bogdan Tutuneanu, Cosmin Bumbuț; Benzi desenate de Sorina VazelinaRoma Gavrilă și Alexandru Lazăr.


 

Numărul 2 al revistei Scena9 pe hârtie este disponibil integral în ediție digitală, în colecția Arcanum - cea mai mare arhivă online de presă din Europa de Est.  Îl găsiți aici și îl puteți citi, alături de toate celelalte publicații, în baza unui abonament plătit la Arcanum. 

Editori: Luiza Vasiliu & Andra Matzal
Design grafic: Radu Manelici

16 noiembrie 2023, Publicat în Arte

Text de

  • Scena9Scena9

    Conștiința colectivă de pe Scena9


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK