Citește pe hârtie ce nu găsești online!
Puțin înainte de Crăciun și puțin după Centenar, lansăm primul număr tipărit al revistei Scena9, o publicație-eveniment de peste 200 de pagini, în care am adunat câteva zeci de jurnaliști, ilustratori, fotografi, designeri, scriitori, regizori și-am pornit în explorare.
Am străbătut teritorii dintre cele mai diverse - educație, justiție, sănătate, artă, religie, filosofie. În paginile revistei Scena9, unii dintre cei mai importanți artiști contemporani de la noi trasează harta culturală a României și a lumii, așa cum arată ea în 2018.
Printre ei se numără Herta Müller, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în 2009, multipremiatul regizor Radu Jude, preocupat de istorie și de felul în care ea ajunge până în prezent, Lea Rasovszky, una dintre cele mai apreciate tinere artiste contemporane din România, care și-a construit o cavalerie din personajele care ne bântuie televizoarele și imaginația.
Ce găsești în revistă (printre altele):
- un interviu cu Jon Ronson, unul dintre cei mai populari autori de nonfiction din lume
- un reportaj-eseu de Andra Matzal, plecată prin țară în căutarea răspunsurilor la dubla întrebare De ce citim atât puțin?/De ce citim, de fapt?
- un profil al scriitorului-medic Florin Chirculescu, un excelent autor român de science fiction (și nu doar), scris de Luiza Vasiliu
- Republica Moldova prin ochii artiștilor ei, desenată de Vlad Odobescu
- portretul Alinei Șerban, prima actriță și regizoare romă care aduce povestea robiei din România în teatrele de stat, redat de Ioana Pelehatăi
- profilul Ivanei Mladenovic, regizoarea sârbă care-a zguduit lumea filmului românesc cu un debut despre o idilă gay în Ferentari, creionat de Ionuț Dulămiță
- Minerva - arhiva principalelor ziare din Cluj în perioada comunistă și felul în care i-a legat pe oameni peste ani, un reportaj de Diana Meseșan
- Cu Greyhound-ul prin America lui Trump, o călătorie de Ionuț Sociu
Unde găsești revista Scena9?
Librăriile Cărturești, Librăriile Humanitas, La două bufnițe (Timișoara), rețeaua magazinelor Inmedio și Relay, rețeaua de magazine Xpress, benzinăriile Rompetrol, Auchan, aeroporturile din București, Cluj, Timișoara, Bacău, în librăriile Librarium din București, Cluj, Timișoara, Iași.
Online poate fi comandată de pe carturesti.ro, de pe emag.ro și cartepedia.ro
Cât costă?
35 lei.
Când apare?
O singură dată pe an, la final.
Mulțumiri speciale: Radu Manelici, design, și Laura Abrihan, producție
Editorial
de Luiza Vasiliu
5 ore. Atâta înseamnă pentru tine primul număr din revista Scena9. 5 ore de lectură adâncă, 5 ore fără mailuri și telefoane, 5 ore de adăpost pe timp de furtună. Ca orice tipăritură înzestrată cu puteri supranaturale, și revista asta e făcută ca să te prindă în paginile ei. I-am construit de la zero rotițele și mecanismele, i-am uns balamalele articolelor și i-am pus la încercare, de mai multe ori, misiunea și rostul. Acela de a trage aer adânc în piept și de a înțelege ce ni se întâmplă.
1 an. Atâta înseamnă pentru noi, jurnaliștii, primul număr din revista Scena9. În vara lui 2017 am pus pe hârtie un plan editorial pentru ieșirea în lume a unei reviste de cultură, idei & societate așa cum ne-am fi dorit dintotdeauna să găsim în rafturile de la noi. Jumătate jucăușă, jumătate serioasă, curioasă, atentă la nuanțe, un instrument de pus pe gânduri într-un peisaj trist pentru jurnalism, în care ziarele cele mai importante din România și-au scăzut grav tirajele, iar publicul și-a pierdut încrederea în presă, scufundat într-o mare de news și fake news, pro și contra, alb și negru, noi și ceilalți.
Aproape 3 ani. Din mai 2016 scriem în fiecare zi pe Scena9.ro despre ideile care ne preocupă, despre artiștii care ne fură inimile, despre proiectele care ne fac creierele să zbârnâie. Cultura nu-i doar o sumă imaterială de idei și concepte, bune de pus în fraze mari și apretate, cultura suntem noi, oamenii, și ideile noastre, firele pe care le întindem de la unii la alții, cuvintele pe care ni le spunem, gesturile care ne însoțesc viața.
Așa că am plecat în explorare. Pe-afară, lumea părea că se închide peste noi, ne îngropam în fiecare zi în vești proaste și noi motive de disperare. Pe dinăuntru, recuperam ceva ce părea pierdut. (...)
Ne-am uitat în jur și am văzut: că citim puțin, dar facem eforturi, că ne-am îndepărtat unii de ceilalți, dar facem eforturi, că nu prea mai înțelegem ce ni se întâmplă, dar facem eforturi. Am văzut o regizoare din Serbia mutată de 10 ani în România, care a filmat o iubire gay într-un ghetou de la noi, un scriitor copleșitor care folosește des bisturiul într-un spital din București, o actriță romă care pune pentru prima dată sclavia romilor într-un spectacol, am văzut că viața într-un oraș mic se scurge altfel decât o simțim cu ochi de capitală, că justiția se prăbușește sub greutatea propriilor dosare, că artiștii din Republica Moldova își simt țara ca pe o trădare. Am văzut ce ne macină și nu ne lasă să dormim și am așezat totul în 206 de pagini.
Le-am alintat în toate felurile: almanah, atlas, cărțoi, print dolofan. O arătare ciudată într-o lume digitală, un OZN din vremurile în care telefoanele aveau fir, timpul nu aluneca în gaura neagră a Facebook-ului, iar internetul era doar un vis în mintea umanității. Iar dacă cineva descoperă revista peste încă 100 de ani de România, ar trebui să găsească în ea, ascunsă printre rânduri, harta fricii și curajului nostru. Așa cum eram în 2018/2019, când ministerele pompau bugete uriașe în prostii, artiștii independenți își construiau buncăre de supraviețuire, iliberalismul era un cuvânt nou în vocabular și cea mai mare întrebare era dacă plecăm sau rămânem în țară.
Revista asta e un test. Dacă funcționează și ajunge la tine, dacă îți poți face din ea cazemată de liniște și vitamină de înțelegere, dă-ne un semn. Înseamnă că am trecut testul.”
Scena9 este un hotspot cultural BRD - Groupe Société Générale. Revista tipărită a apărut cu sprjinul logistic și organizatoric al Fundației9.