Săptămâna asta, publicăm pe Scena9 o serie de benzi desenate explorează povești de viață & migrație din Banat. Am început cu un tur pe fast forward prin istoria Banatului, am continuat cu o istorie personală despre deportarea în Bărăgan, iar azi aflăm ce însemna să fii refugiat din România la mijlocul secolului trecut.
Seria de benzi desenate Tur Banat ne duce azi în 1945, în Lenauheim, o comună din Timiș. De acolo, pornim la un drum lung, într-o căruță hurducăită, alături de o familie de șvabi care-și caută refugiul pe timp de război. Îl găsesc, temporar, în orășelul Krumau, pe atunci în Boemia, azi în Cehia. Un an mai târziu, de cum au tăcut armele, ne întoarcem alături de ei în România, care între timp nu mai e acel acasă primitor. Povestea ilustrată are la bază interviurile documentare Refugiați din România, făcute de Nicoleta Mușat, cercetătoare în literatură și memorie la Universitatea de Vest din Timișoara.
În jurul lor, Sorina Vazelina a construit o narațiune vizuală care combină referințe din arta lui Egon Schiele și Edvard Munch, grafică de afișe rusești și americane, fotografii și ilustrații naive. „Pe parcursul documentării am redescoperit desene de care mă îndrăgostisem în liceu, realizate de Egon Schiele în vechiul Krumau, azi Český Krumlov,” povestește Sorina, care a creat pentru primitivprint seria de benzi desenate despre migrația din Banat. „Schiele a copilărit și mai târziu a locuit o vreme în orașul din inima Boemiei, o sinuoasă așezare renascentistă, care a fascinat numeroși artiști. Către finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, Krumau a fost adăpostul multor șvabi care traversaseră Europa din est spre vest, din calea armatelor staliniste care au invadat Banatul. Deși erau străini, pemii din Krumau i-au găzduit pe refugiați, cu care vreme de un an de zile și-au împărțit casele și amintirile.”
Tur Banat pune în imagini istorii ale migrației din vestul țării, temă explorată sub umbrela proiectului Cămine în mișcare. În această serie, ilustratoarea Sorina Vazelina și artistul vizual Alexandru Grigore (despre care am povestit aici) aduc la un loc banda desenată cu ilustrația și serigrafia, pentru a reuni figuri locale remarcabile, obiective de patrimoniu național și industrial, rezervații și legende din regiunea Banatului, într-un amalgam de afișe, vederi, abțibilduri și un ghid răsfoibil.