În timp ce majoritatea românilor erau acasă, așa cum le șade bine la un referendum pentru redefinirea familiei, fotoreporterul Andrei Pungovschi hoinărea prin secțiile de vot ale României. Sâmbătă a pozat mai întâi în București, apoi a ieșit din oraș pe șoseaua care duce spre Alexandria. Din drumul național a făcut stânga și a dat de comuna Dărăști, iar de-acolo s-a dus la Măgurele.
Duminică pe la 8.00 - după o zi cu prezență sub 6% - a plecat iarăși din București spre diferite sate, pentru că i s-a părut că acolo o să se dea bătălia pentru victorie. A ieșit tot spre Alexandria, dar de data asta a făcut dreapta spre Clinceni, unde a fotografiat mai multe secții de votare. Spre finalul zilei s-a întors în București, unde a mai dat pe la o secție de votare, apoi am mers în club Q, unde cei de la Asociația Mozaiq - organizație ce apără drepturile persoanelor LGBTQIA+ - au urmărit anunțarea rezultatelor prezenței de la ora 19.00.
Andrei spune că, în mare parte, a dat de oameni OK în secții. A observat că „la sat erau foarte prietenoși, la oraș - în București sau Măgurele - erau foarte suspicioși, verificau foarte atent acreditarea, legitimația, tot”.
Într-o singură secție din Măgurele, amenajată în cadrul primăriei, nu l-au lăsat să fotografieze: „M-am certat 45 de minute cu președinta secției de votare. Eu am sunat la BEC [Biroul Electoral Central - n.r.], care ziceau că am voie, ea vorbea la BEJ [Biroul Electoral Județean - n.r.], care-i ziceau să nu mă lase. S-a dezbătut mult semnificația termenului «a observa», pentru că acreditarea zicea că reprezentanții mass-media au voie să observe. S-a ajuns departe: ea a sunat la judecător, în timp ce eu încercam să-i explic că pixul, aparatul foto, camera video sau reportofonul sunt moduri acceptabile de a observa”. A renunțat după vreo 40-45 de minute, după ce președinta cu pricina a început inclusiv să alerteze alți președinți de secții să nu-i dea voie să fotografieze.
Editor foto: Ioana Cîrlig