Săptămâna asta, când vremea pare că se va purta mai blând cu noi, v-am pregătit o listă cu cărți, seriale, evenimente online și conturi de Instagram de urmărit de acasă, în caz că nu vreți ca timpul vostru liber să depindă de capriciile ei.
De citit Lumea de sub noi, o carte fabuloasă despre dedesubturi
Deși Robert Macfarlane e unul dintre cei mai bun scriitori de călătorie din zilele noastre, l-am descoperit abia de curând, cu Lumea de sub noi, cartea lui de curând tradusă de Daniela Rogobete la Polirom. Avantajul e însă că sunt o mulțime de cărți ale lui care așteaptă să fie citite, mai ales după un an de pandemie și un viitor încă incert pentru călătorii. Lumea de sub noi e o colecție incredibil de palpitantă de incursiuni în adâncurile puțin vizibile, dar pe care ne sprijinim toți: Macfarlane se strecoară prin crevase claustrofobe, printre rădăcini de copaci, prin peșteri subterane, pe urma unor râuri înșelătoare, prin catacombe și osuare. Dincolo de însemnările propriu-zise din expedițiile lui, cartea, cu amestecul ei de istorie, poezie și știință, e și un declanșator puternic de reflecție: ce se află, de fapt, în adâncuri și ce spun ele despre noi? (Andra)
European Comedy, contul neoficial de Instagram al culturii balcanice
Între numeroasele mele preferințe frivole se numără și acest cont de Instagram, o colecție de meme-uri despre viața în Balcani. Dacă ar fi să-l trec la treburi serioase, aș putea să zic că e o explorare antropologică a trăsăturilor comune ale țărilor din zonă. Însă nu e cazul, pentru că și tu, cititorule, ești un balcanic, așa că ne putem înțelege ca oamenii.
Vei găsi acolo — între multe altele — imagini cu dansurile de nuntă ale tuturor mătușilor noastre, cu tratamente învățate în familie, cu arhitectura specifică acestor locuri (1 și 2). Aș putea să exclam, ca unul dintre cei care au comentat la unul dintre clipurile postate acolo, cu un masaj cu tălpile aplicat unui spate de tată: „Deci am trăit cu toți aceeași copilărie!”. (Vlad)
De Dragobete, despre Loverboy, miercuri, 24 februarie, de la ora 13 la ora 15, pe Zoom
Aurora Martin, conferențiar universitar și inițiatoarea Muzeului Mobil al Sclaviei Moderne, a inițiat întâlnirea asta despre traficul de persoane și sclavie în zilele noastre - un domeniu în care România prezintă mari riscuri. La ora actuală, conform Indicelui Global al Sclaviei, 86.000 de români sunt sclavi, exploatați sexual, prin muncă sau altminteri - numărul ne situează peste media europeană. Pe lângă dezbaterea cu reprezentanți ai statului român, europarlamentari și cadre universitare, la evenimentul de miercuri o să fie prezentat și un proiect artistic inițiat de Radu Apostol și Mihaela Michailov, interpretat de studenți ai UNATC. (Ioana)
O conversație cu George Saunders
Invitatul celui mai recent episod din The Ezra Klein Show (care mai nou a intrat sub umbrela The New York Times), George Saunders - unul dintre cei mai importanți prozatori americani - vorbește aici pe larg despre cărți, familie meditație & capitalism, dar și despre transformările prin care a trecut lumea în ultimul an. Ca de obicei, Saunders e amuzant și fermecător și reușește să fie profund fără să fie greoi. E unul dintre puținii scriitori căruia i se poate aplica azi eticheta de „înțelept”, și tocmai asta face ca o astfel de conversație să fie atât de prețioasă. (Ionuț)
Un serial subestimat, The Deuce, pe HBO
Cel mai probabil nu ați auzit de acest serial rătăcit pe platforma online de filme, dar vă spun că merită văzut din două motive: 1. E o escapadă demnă de cele mai frumoase reverii din monotonia izolării sociale. 2. Vei afla lucruri noi despre un subiect prea puțin cunoscut: începutul industriei pornografice din America. Fără să uităm că James Franco, unul dintre protagoniști, împarte un premiu al rușinii cu Harvey Weinstein și Louis C.K. din partea Alliance of Women Film Journalists pentru acuzațiile de agresiune sexuală, serialul The Deuce merită lăudat pentru cât de bine redă atmosfera acelei perioade și tensiunile dintre lucrătoarele sexuale, pești, regizori și actrițe care vor cu toții să se adapteze noilor tehnologii care le promit o viață mai bună, ferită de pericolele străzii. (Venera)
foto cover: pexels.com