Suntem deja la jumătatea lui decembrie, așa că ne pregătim de ultimele vizite în galerii și cinematografe din 2021.
Fading Borders. Expoziția Internațională de Arhitectură – la Biennale di Venezia, la București, Clădirea Tandem (str. Matei Millo, nr. 5), București, de pe 10 decembrie 2021 până pe 13 februarie 2022
„Cum vom trăi împreună?”, a întrebat Hashim Sarkis, curatorul celei de-a șaptesprezecea ediții a Bienalei de la Veneția. Răspunsul României se uită la migrație - peste patru milioane de conaționali trăiesc în afara granițelor. Ce puteți vedea zilele astea și la București e întâlnirea dintre două proiecte de cercetare ambițioase (și nuanțate) pe subiect: PLECAT, al echipei de jurnaliști Teleleu, care se uită la viețile românilor dincolo de granițele țării, respectiv Shrinking Cities in Romania, de la IDEILAGRAM, care analizează efectele migrației în țară. Expoziția poate fi vizitată gratuit, vineri, sâmbătă și duminică între orele 12 și 21, în toată perioada. (Ioana)
Thomas Demand. Refuge/ Refugiu, Muzeul de Artă Recentă (MARe), București, miercuri, 15 decembrie, de la ora 18.00
O discuție cu fotograful și sculptorul german Thomas Demand pe marginea expoziției acestuia, care cuprinde câteva lucrări de mari dimensiuni, realizate în 2021, ce „evocă stare de fugar și refugiat perpetuu a lui Edward Snowden”. „Aflat undeva între Pop Art, Kafka, Heidegger și Instagram, Thomas Demand își confruntă privitorii cu o situație limită care este chiar a limitelor noastre existențiale în cadrul realității date”, scrie curatorul Erwin Kessler, cel care va modera discuția de miercuri. (Ionuț)
Nicu Ilfoveanu - Tipizate / Phatom Inventory, Galeria Posibilă, București, de miercuri, 15 decembrie, până pe 5 februarie 2022
Despre lucrările lui Nicu Ilfoveanu, profesor de fotografie la UNArte, artist vizual activ în domeniul fotografiei, filmului și cărții de fotografie, colega mea Ioana Cîrlig scria că „sunt caracterizate de jocul dintre personal și documentar, dintre evident și ascuns”. Portretele și peisajele sale sunt procese, iar expoziția de la Galeria Posibilă dă posibilitatea publicului să arunce o privire în laboratorul său. (Vlad)
Filmul Le roi des Aulnes (r. Marie-Louise Iribe), Cinema Elvire Popesco, duminică, 19 decembrie, de la ora 13:30
Le Roi des Aulnes este o dramă franceză din 1931, inspirată de poemul Craiul ielelor scris de J. W. Goethe, despre un tânăr care își conduce fiul bolnav spre casă, iar moartea îi urmărește. Filmul este mut și va fi acompaniat de muzică live, ca parte din evenimentul Pionierele cinematografiei, care onorează memoria unor importante cineaste franceze. Bilete aici. (Delia)
Să Film: „Retro UNATC - Program de scurtmetraje (1969-1983)”, sâmbătă, 18 decembrie, de la orele 16:00, offline la cinemateca Eforie sau online pe Cinepub.ro
Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București v-a pregătit o selecție de scurtmetraje din arhiva instituției, pe care o puteți vedea weekend-ul acesta, atât online cât și offline. Selecția realizată de Gabriela Filippi - critic de film și asistentă universitară, Ana Szel - regizoare și compozitoare și Andrei Rus - critic de film și redactor șef al revistei FILM MENU, cuprinde opt filme ale unor foști studenți din perioada 1969 și 1983. (Venera)
Photo main: lucrare de Nicu Ilfoveanu