Intrăm în ultima săptămână de vară consemnată în calendar, dar nu-i nimic, oferta din timpul liber e mai bogată ca oricând. Concertele în aer liber ne dezmorțesc mușchii și simțurile, tururile ghidate ne fură din prezent și ne fac să ne gândim mai responsabil la viitor, iar filmele ne ajută să trăim alte povești de viață. Documentarele și evenimentele festivalului One World Romania continuă toată săptămâna, iar despre câteva dintre proiecțiile din program am scris aici.
Concert Taraf de Impex (în cadrul One World Romania), sâmbătă, 29 august, de la ora 21, București, Verde Stop Arena
Taraf de Impex e o combinație între grupurile Taraf de Caliu (din care fac parte unii din membrii fondatori ai legendarului Taraf de Haïdouks din Clejani) și Impex (condus de muzicianul Andrei Dinescu, cunoscut pentru promovarea muzicii lăutărești și a manelelor). Concertul va începe după proiecția filmului Latcho drom, de la ora 18:30, film în care apar și Gheorghe Anghel „Caliu" și alți muzicieni din taraf. Momentul muzical din Latcho Drom și atmosfera din Clejani avea să-i aducă de-a lungul anilor pe o grămadă de străini pasionați de muzică, în micul sat din județul Giurgiu. Bilete la film și la concert aici. (Delia)
Bahoi vine, București, Verde Stop Arena, vineri, 28 august, de la ora 21 la 22.30
Îl știi de pe internet, unde i-ai văzut clipurile viralizate rapid și intens pe YouTube - sau măcar ai auzit de el, drept „ăla care sare de pe pod”. Bahoi, însă, e un personaj mult mai important de-atât: prin ceea ce filmează, îți dă acces nemediat (și, mai important, din interior, ne-exotizat) către o lume la care, dacă citești revista asta, cel mai probabil nu prea ai acces. Pentru a 13-a zi a festivalului One World Romania #13, Bahoi a filmat câteva videouri speciale, pe care le vedem vineri la Verde Stop Arena. O să și stăm de vorbă cu el, iar după vedem un documentar clasic despre un tânăr rom, din Ungaria comunistă, Cetățeanul Gyuri. Bilete de aici. (Ioana)
Possible Sounds of Early Cinema, marți, 25 august, de la 21:39, București, Rezidența BRD Scena9
Pentru un privitor supradozat cu producții Netflix și dopate cu efecte speciale, filmele mute de la începutul cinemaului par azi o ciudățenie sau chiar o absurditate. Ele conservă însă o poezie și un simț al timpului care se cer redescoperite. Proiecția de marțea asta e un portal perfect spre începuturile cinemaului românesc și spre lumea filmelor mute: o peliculă în aer liber, de acum aproape un secol (Sărbătorile Unirii, 1929), de văzut în aer liber, cu coloană sonoră live, marca Somnoroase păsărele, numele sub care artistul Gili Mocanu improvizează peisaje sonore. Evenimentul e parte din seria excelentă Possible Sounds of Early Cinema, care invită muzicieni experimentali din România să creeze coloane sonore pentru filme mute din arhive.
Clubul de lectură „Lese”, joi, 27 august, de la ora 19, eveniment online găzduit de Goethe Institut București
Dacă vi s-a întâmplat să citiți o carte care să vă bântuie și pe care n-ați putut s-o descoaseți pe cât ați fi vrut cu alți cititori, e timpul să luați măsuri și să intrați într-un club de lectură. Sugestia noastră e „Lese”, lansat săptămâna asta de Institutul Goethe din București - e online, așa că nu mai funcționează scuzele din familia „n-am timp să merg”. Prima carte care va fi discutată e romanul Sfârșitul singurătății de Benedict Wells (Polirom, 2017, traducere de Gabriella Eftimie). Gazda întâlnirii e poeta Cosmina Moroșan.
Tur ghidat de vizitare a expoziției „De ce ne rabdă pământul?”, marți, 25 august, de la ora 18, București, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”
„De ce ne mai rabdă pământul?” e probabil cea mai vioaie și pertinentă expoziție deschisă în acest moment în București. Deschisă la Muzeul „Antipa” până la sfârșit de septembrie, pleacă de la ideile lui Grigore Antipa, Constantin Brâncuși și Nicolae Georgescu-Roegen, trei nume importante din domenii atât de diferite, încât ai crede că n-au nimic în comun. Cu toate astea, expoziția ne arată că punctul în care se întâlnesc un naturalist, un artist și un economist e fix preocuparea pentru sustenabilitate - un cuvânt-fetiș al prezentului nostru, pe care însă fiecare dintre cei trei l-au explorat pe căi diferite. Cu un ghidaj bun, expoziția are mari șanse să vă răspundă la întrebări importante despre prezentul și viitorul planetei, dar și să vă ridice altele noi. (Andra)
Călătoria în jurul lumii când tu erai de vârsta mea - One World Romania, marți, 25 august, de la orele 19:30, Manasia Hub, București
Aya Koretzky e o regizoare din Japonia care și-a invitat tatăl la un dialog, pe camera de filmat, despre drumul inițiatic pe care l-a parcurs când acesta era de vârsta ei. Drumul către sine e chiar o călătorie departe de casă, din Japonia natală, până-n Europa, Africa de Nord și Statele Unite ale Americii. Momentele arhivate în fotografii sau în caietele cu notițe completează portretul tatălui și îi ajută pe amândoi să înțeleagă mai bine cine au devenit. E un documentar numai bun de văzut în perioada asta, în care suntem nevoiți să privim mișcarea și schimbările cu mai multă precauție. (Venera)
foto cover: captură din „Călătoria în jurul lumii când tu erai de vârsta mea”