Recomandări / Descoperiri

Ce facem în săptămâna 20-26 iulie?

De Scena9

Publicat pe 20 iulie 2020

În miezul verii, continuăm să ne petrecem timpul liber responsabil și să respectăm regulile de distanțare socială. Ascultăm podcasturi, dansăm în intimitate pe muzica unor festivaluri care au loc online și tot din intimitate participăm la cele mai noi apariții de carte. Iată o listă cu câteva propuneri, majoritatea online, pentru săptămâna asta:

O poveste audio despre fricile noastre (Venera)

„Amigdala este asemenea unei lămpi care stă acolo între creierul superior și creierul inferior, ea doar așteaptă ca eu să-i zic start sau să o aprind”, explică psiholoaga Ina Crasnojon în podcastul despre sănătate mintală, Sunt Bine. „Și în momentul în care ea se aprinde, asta înseamnă că noi ne speriem și avem impresia că gata, eu m-am pierdut, nu mai fac față, îmi fuge pământul de sub picioare, dar, de fapt, amigdala ne dă de știre că ea preia controlul asupra situației și ne pregătește pe noi pentru un posibil pericol”.

Cel de-al patrulea episod al podcastului explorează fricile care apar în relația pe care o avem cu mediul înconjurător: frica de întuneric, de apă, de animale, de zbor. Toți cei care participă la povestea asta audio, inclusiv jurnalistele din culisele proiectului, pun sinceritatea pe primul loc și împărtășesc cele mai intime gânduri, călăuziți de explicațiile psiholoagei, care au efectul unor mângâieri pe cap care te liniștesc înainte de culcare. De ascultat seara, în lumina caldă a lumânărilor. Mai multe despre podcast am scris aici.

Ilustrație de Ana Grigorovscaia pentru podcastul „Sunt Bine”

Outernational Virtual Festival, transmis live începând cu 25 iulie, de la ora 12, de The Attic și Outernational Days

Unul dintre festivalurile noastre preferate, care de obicei aducea în inima Bucureștiului muzici și experimente sonore din mai toate cotloanele și stilurile lumii, se mută și el în spațiul digital. Dar nu oricum, ci pe axa Negrești/Vaslui - www. Mai precis: pe lângă line-up-ul care ne-aduce sunete din România, până-n Australia și Iran, ediția de anul ăsta ne invită să contribuim la mai-binele comunităților de lângă noi. Concret, să donăm orice sumă, pentru ca 100 de copii din comunitatea Negrești să poată primi tabletele de care au nevoie pentru a-și continua școala. Totodată, Outernationalul virtual e o hartă actualizată a unora dintre cele mai curioase explorări muzicale care se petrec în momentul ăsta la noi: de la resuscitarea muzicii lui Anton Pann (Anton Pann Ensemble) și a muzicii lăutărești în cheie jazz (Corina Sîrghi și Taraful Jean Americanu), până la întâlniri și improvizații libere de clasificări (Diana Miron & Bogdana Dima, Multumult, Micleușanu M. & co).

FestivalYA / Carte, muzică, idei pentru young adults, eveniment online, transmis de Cărturești, între 20 și 26 iulie

Fiindcă vacanțele celor mai mulți dintre adolescenți sunt date peste cap de pandemie, vestea unui festival care să-i adune pe câmpiile virtuale pică la fix. Organizat de Cărturești și Editura Trei, FestivalYA înseamnă o săptămână de discuții & ateliere online cu scriitori, jurnaliști, poeți și tot felul de gânditori deschiși la schimbările lumii. În fiecare zi, cititorii au ocazia să stea de vorbă cu câte un autor / o autoare care a electrizat publicul young adult de prin lume, dar și să participe la workshopuri de jurnalism, poezie, jocuri vizuale și alte experimente care aprind mintea. Programul complet al festivalului, aici.

„Băgău”: Lansare și dialog cu Ioana Bradea, eveniment online, transmis de Humanitas joi, 23 iulie, de la ora 19:30 (Andra)

„Băgău”, povestea unei tinere care lucrează la un hotline erotic, e unul dintre romanele iconice pentru literatura românească post-2000. Reeditarea lui e o ocazie excelentă nu doar pentru redescoperit cartea asta (o lectură updatată a făcut Mihai Iovănel aici), ci și pe autoarea ei, Ioana Bradea, o prezență intensă, dar discretă în literatura zilelor noastre. Scriitoarea îi va avea ca parteneri de discuție la lansarea de joi pe scriitoarea Adriana Babeți și pe criticul Marius Chivu.

Diana Miron - conferință, București, Atelier 030202, joi, 23 iulie, de la ora 19 la ora 20:30 (Ioana)

Diana Miron e una dintre cele mai interesante tinere artiste de pe scena muzicală de la noi, care explorează manifestările spațiilor noi în muzica clasică & contemporană. Joi, discuția cu ea va pleca de la sursele ei de inspirație, pentru a aduce în fața participanților lucrări muzicale sau de artă sonoră create de artiste și compozitoare mai puțin cunoscute. Sunt 35 de locuri disponibile gratuit prin comentarii pe pagina evenimentului sau mesaje - așa că, dacă vreți să descoperiți posibilitățile infinite ale sunetului, din perspectiva Dianei Miron, înscrieți-vă rapid.

Concert Corina Sîrghi și Taraful Jean Americanu, Manasia Hub, vineri, 24 iulie, de la ora 19:30 (Delia)

Muzică lăutărească rară și manele vechi pe vocea Corinei Sîrghi, una din cele mai bune voci tinere de la noi, și vioara, țambalul, acordeonul și contrabasul unor lăutari fini.

Seria de filme Clásicos contigo / Clasicii alături de tine, online, vineri, 24 iulie, 9.00 pm (Ionuț)

Continuă serie de proiecții online organizată de Institutul Cervantes, în care sunt prezentate filme clasice spaniole din a doua jumătate a secolului XX. Săptămâna asta va fi difuzat La buena Estrella / Steaua norocoasă (Ricardo Franco, 1997), o dramă pe trei voci bazată pe un caz real de crimă. Filmul, penultimul făcut de Franco înainte să moară, în 1998,l este câștigător a cinci premii Goya.

foto cover: Diana Miron

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK