Ar trebui să fac un intro optimist, despre cât de promițător a început 2019 în muzica românească, dar nu e cazul. Cu câteva excepții, inimioarele sunt puține. Irina Rimes a scos al doilea album, demonstrând că muzica pop de la noi are cuvinte în dicționar și sentimente mai sofisticate decât „Mátame, mátame / Con tu sonrisa, bam bam”. Rockerii underground, dar care cântă în câteva dintre cele mai populare cluburi bucureștene și la cam toate festivalurile pe bani publici, își retrăiesc tinerețile sau, dimpotrivă, ăștia mai mici își încearcă norocul în manierisme moderne. Se consideră musai de ascultat și noul single Moonlight Breakfast și, dac-ar fi să rămânem cu un singur cântec în cap, unul și bun, până acum pe 2019, acela nu putea fi scos decât de Partizan. Ne reauzim, curând.
Albumul Cosmos, scos de Irina Rimes
Povestea de succes a unei fete din Florești, Moldova, continuă cu al doilea album, lansat la doar un an după debut, mai hotărât (deși, cele mai mari hituri, „Visele" sau „Bolnavi amândoi", au venit de pe primul) și mai sofisticat în referințe (de la jazz manouche la reggaeton sau trip-hop). Probabil producătorul Alex Cotoi s-a implicat mai mult (asta îmi sugerează și creditarea lui pe mai multe cântece). Deși pare captivă propriei formule, Rimes, printre puținele compozitoare inteligente de la noi (are, printre altele, nuanțele unui feminism care nu se ferește să sufere), reușește să ofere fiecărui cântec personalitate.
3/5 ♥
Cântecul „Încrederea e un joc", de la E.M.I.L.
În al doilea single după „Cosmos", E.M.I.L. încearcă în continuare să echilibreze vocea visătoare a lui Sorin Bădulescu și strigătele (deloc feroce atunci când are pe foaie: „Nu-ți întoarce privirea / Am atâtea să-ți spun / Trăiesc aici și simt doar pentru tine") ale lui Vlad Staricu. Din păcate, iese ceva între Bere Gratis și o trupă heavy-metal care vrea să fie Bere Gratis, și e păcat, ambele single-uri ar fi meritat structură și caracter.
2/5 ♥
Cântecul „Look Up", de la Moonlight Breakfast
Dacă „Bonjour", primul single scos anul trecut de la albumul Time încoace, e un exercițiu de stil eșuat în Zaz, al doilea joacă în curtea unor M83 sau Chvrches și e mult mai inofensiv și plăcut. Îi prinde mult mai bine synthpop decât electro-swing.
3/5 ♥
EP-ul Șase (-), scos de Vița de Vie
A doua parte a albumului Șase se împarte, aproape ca de obicei, între variațiuni escapiste în nu-metal cu versuri pașoptiste („Să fugim în lungul Cerului / S-adormim în umbra vântului / Să privim în urma soarelui / Să nu dăm seamă nimănui") și febre emo-apocaliptice (ascultă „Ialapet" și „Ploaie de foc"). În evidență iese „Sorcova", un cântec despre timp (firesc, temă tot mai întâlnită în muzica trupei) cu un refren din piatră să fii și tot te înmoaie (doar că, Adi, poate nu mai pronunțăm „tot" în stil Cornel Ilie).
2/5 ♥
Cântecul „Cry Wolf", de la Baby Elvis
Orădenii Babyshambles, pardon, Baby Elvis, după ce au trăit câțiva ani buni din încordatul și mai mult decât cinstitul album de debut White Elephant, revin cu single proaspăt, mai potolit, mai psychedelic rock decât acel post punk revival de generic pe care au pariat până în prezent. Sau cel puțin așa pare datorită reverbului și vocalistului care încearcă rostirea strofelor cu inflexiuni în manierismul Generației Beat, altfel chitările sunt mai degrabă inhibate și cântecul devine cam nehotărât în intenții, când putea să fie, spre exemplu, un stoner spumos.
3/5 ♥
Cântecul „Shape Me", de la Next Ex
Trupa care face echilibristică soft undeva între Purity Ring și Chvrches (iată, a doua referință deja la trupa scoțiană) insistă cu un single stângaci la versuri („I hear a sound that turns my soul around" sau „Don't lose yourself in me / If all you want is drowning your darkest fears") și plictisitor prin truisme compoziționale.
2/5 ♥
Cântecul „Pompierii" de la Partizan
Artan & gașca au lansat la sfârșitul lunii februarie un EP care se numește, mai mult sau mai puțin ironic, Timpuri Noi, pe care mai găsim cântecele „Nu e loc" și „Albele furtuni". Dacă acestea sunt mai vechi, „Pompierii" e, să zic așa, cât se poate de nouă, mai ales într-un peisaj în care, iată, tre' să vină băieții ăștia care au prins vreo trei decenii să ne pună la curent și, în același timp, să ne dea nițel peste ceafă: art rock industrial, fie anti-consumerism (dacă suntem atenți la video), fie critică conformismului, fie cathartic („Să vină pompierii / Inima să îmi stingă").
4/5 ♥
Unde-i vezi?
- E.M.I.L. încearcă sosul la fish & chips cu degetul alături de Coma, pe 13 aprilie la Londra (la 229 The Venue), iar pe 14 aprilie la Dublin (la Button Factory).
- Vița de Vie are program plin: pe 22 februarie la Iași, în Underground, pe 23 februarie la Bacău, în The Stage, iar pe 28 februarie la Hard Rock Cafe. Pe 1 martie îi vezi la Pitești, în Urban Home, iar pe 15 la Buzău, în O'Brothers.
- Partizan ajung pe 16 Februarie la Timișoara, în Reflektor, iar pe 2 Martie au concert acustic la J'ai Bistrot din București.
Fotografie principală de Elena Cornilă