Recomandări / Timp Liber

Ce facem săptămâna asta? 18-24 octombrie

De Scena9

Publicat pe 18 octombrie 2021

Pentru a treia săptămână din octombrie avem multe filme, o expoziție de fotografie, un performance pe Calea Victoriei și o lansare de carte cu fețe cunoscute. 

Lansarea online a romanului „Mă găsești când vrei” de Lavinia Braniște, luni, 18 octombrie, ora 19

Lavinia Braniște zicea într-un interviu că îi e rușine să dea share la postările despre propriile lansări și să scrie mai mult decât „Haideți!”, așa că încercăm să o promovăm noi cu ceva mai multe cuvinte. Ca mulți alții, am descoperit-o pe Braniște odată cu „Interior zero” și de-atunci aș citi orice de ea: scrie viu, tăios, despre frământările generației născute în anii ‘80 și nu numai, iar personajele sale și locurile prin care acestea se învârt sunt incredibil de recognoscibile. Noul său roman conține o poveste de dragoste sucită, între un bărbat misterios și sigur pe el și o femeie care trăiește cu trauma unor relații disfuncționale, și abia aștept să-l citesc. Diseară, scriitoarea va discuta despre carte cu ai mei colegi Luiza Vasiliu și Ionuț Sociu, într-o discuție moderată de Mihaela Pascu-Oglindă. (Vlad)

Festivalul Internațional de Film Queer ART200 II, Retrospectivă: Istorii de noapte, Cinemateca Eforie, București, 19 octombrie, de la 21:00

Festivalul ăsta, aflat la a doua ediție, adună o mică arhivă de filme dedicate unei comunități care încă mai are nevoie să-și revendice existența în societățile lumii contemporane. Colecția de filme, curatoriată de Călin Boto, te introduce, cu ajutorul camerei de filmat, în istoriile queer puțin vizibile și înțelese. E o ocazie bună să te alfabetizezi cu o bucată din lume pe care cu toții o cunoaștem prea puțin. Rezervările se fac aici. (Venera)

Vitrine Imposibile, Green Hours, București, sâmbâtă, 23 octombrie, de la 19:30

În spectacolul regizat de Iulia Grigoriu, 3 ființe improbabile — prinse în vitrinele a 3 galerii de artă de pe Calea Victoriei: Galateea, Nemțoi și 1001 Arte —  vorbesc despre umanitate și adevăr. Experiența e una imersivă: grupuri de câte 4 spectatori pleacă din Grădina Bistro Green Hours, unde primesc câte o pereche de căști audio cu ajutorul cărora vor urmări cele 3 performance-uri. Tururile durează câte 60 de minute și încep din jumătate în jumătate de oră. (Vlad) 

Expoziție Ion Cucu, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, până pe 22 octombrie 

Ultima săptămână în care puteți să vedeți expoziția lui Ion Cucu, eveniment ce acoperă cinci decenii de literatură în sute de fotografii. Ion Cucu (1937-2018) a debutat ca fotoreporter în anii 60 și a ajuns cu timpul să fie cunoscut drept „fotograful scriitorilor”, omul care documentat viața literară din România din cele mai surprinzătoare unghiuri și care a reușit astfel să creeze o adevărată istorie vizuală a literaturii române. Expoziția este organizată de Editura Casa de Pariuri Literare. (Ionuț)

Journey to the Sun - Proiecție F-SIDES Cineclub 2.10, Cinema Union, București, marți, 19 octombrie, de la ora 19

Doi bărbați cu slujbe cât se poate de „minore” sunt prieteni, în Istanbulul finalului de secol XX. Deși amândoi par lipsiți complet de privilegii, asupra unuia acționează și mecanismele insidioase ale discriminării etnice - e kurd, iar filmul pe care urmează să-l vedem mâine la Union e considerat primul film produs în Turcia cu dialoguri în limba kurdă. Despre masculinitate, statutul de provider în familie și discriminări etnice stăm de vorbă înainte de proiecție cu sociologul și activistul Ciprian Necula. Bilete găsiți aici. (Ioana)

Proiecție Bread, an everyday miracle și sesiune de Q&A cu regizorul Harald Friedl, Cinema Elvire Popesco, București, luni, 18 octombrie, de la ora 20:30

Pâine e un film despre un subiect care ne-a stat tuturor pe buze de când cu pandemia - unii și-au făcut maia de casă, alții au analizat criza drojdiei și a pâinii, iar artizanii ei și-au văzut neabătuți de treabă, însă în condiții economice din ce în ce mai nesigure. Documentarul lui Friedl, proiectat în cadrul ediției a zecea a Festivalului Pelicam (anul ăsta într-o formulă hibrid, online și off-, între 15 și 24 octombrie) explorează toate aspectele, de la cultivarea sustenabilă a grânelor până la speculații despre pâinea viitorului. Proiecția din seara asta va fi urmată de o discuție online cu regizorul. (Ioana)

FOTO main: Scenă din Simone Barbès ou la vertu, proiectat marți, 19 octombrie, în cadrul Festivalului Internațional de Film Queer ART200 II, de la ora 21.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK