Arte / Timp Liber

Scena9 recomandă: săptămâna 4-10 septembrie

De Scena9

Publicat pe 4 septembrie 2017

Toamna a venit pe ceas, așa că-ncet, încet, începem să ne-adunăm de pe drumuri și să ne întâlnim mai mult indoor decât la festivaluri pe plaje, prin păduri sau piețe. Și dacă tot se termină vacanțele, reîncepe să plouă cu evenimente culturale, dintre care am ales în redacție câteva, de la poezie, la street food, via cinema, teatru și muzee de artă.

Un film bun, foarte bun, extraordinar de bun, de la Luiza Vasiliu

De vineri, 8 septembrie, în cinematografe

Nu știu cum să vă conving să vedeți la cinema Good Time al fraților Safdie. Nu știu, pentru că-i așa de bun, încât aș putea pur și simplu să pun piesa de la final, care-i scrisă de Iggy Pop special pentru film (da, și Iggy a văzut Good Time, a și făcut un interviu cu frații Safdie), și să-nchid prăvălia. Dar am să-ncerc, totuși. Mai întâi, aș scrie fix ce zice Richard Brody, minunatul critic de la New Yorker, despre Good Time: „Just as the stylization of Hawks’s “Scarface” is an emblem of the Depression, just as the stylization of “Bonnie and Clyde” is an emblem of the Vietnam War era, so the stylization of “Good Time” is, and will remain, an exemplary and brilliant artistic distillation of the age of Trump.” Aș mai spune că filmul e alert, colorat, viu & amuzant și, în același timp, reflexiv, tandru & dureros. Că e despre o Americă prizonieră în propria inegalitate, tripată pe-acid și visând lucruri pe care nu le poate nici măcar atinge, că e despre oameni care încearcă să vadă cerul albastru, dar care reușesc să-l zărească doar o clipă, cât să știe ce-au pierdut. Că Robert Pattinson rupe pur și simplu ecranul. Că a fost în competiția oficială la Cannes. Că frații Safdie sunt noii puști teribili ai cinematografiei mondiale. Că, dacă ratezi filmu ăsta, chiar o să-ți pară rău.

Teatru politic și artă contemporană făcută de copii, de la Ionuţ Dulămiță

Premieră 112, MACAZ Bar Teatru Coop, Bucureşti, marţi, 5 septembrie, ora 19.00

Un apartament. București. 2017. O femeie își găsește pisica decapitată. Ușa nu este forțată. Geamurile nu sunt sparte. Femeia e convinsă că fostul ei prieten este responsabil. Nimeni nu o crede. În România, sute de femei mor anual ucise de foștii sau actualii lor parteneri. Echipa spectacolului 112 își propune să afle de ce.

Atât spun organizatorii despre 112, o coproducţie între Teatrul Beznă şi Asociaţia ADO ce-şi are premiera mâine la MACAZ şi care deschide Stagiunea de Teatru Politic. El va mai fi jucat şi pe 8 şi 10 septembrie. Intrarea este liberă, pe bază de rezervare (vă puteţi înscrie aici).

Vernisaj mişcare şi culoare, MNAC, Bucureşti, joi, 7 septembrie, ora 18.00

12 laboratoare de mişcare şi artă vizuală cu copii din medii diferite care-au făcut artă pornind de la cunoștințe din știință și tehnologie. Asta stă în spatele unei expoziţii inedite ce-şi are vernisajul joi, la MNAC. Sub îndrumarea unor specialiști din domenii variate - psihologi, artiști, istorici, coregrafi, muzicieni, actori - copiii au experimentat desenul ca urmă lăsată de corpul lor în mișcare, au înțeles aspecte ale cinetismului corpului uman și s-au exprimat liber, în diferite tehnici, pe suprafețe mari.

Artă multimedia & un ocol al lumii în muzici, de la Andra Matzal

Media Art Festival Arad, Cinema Arta & Muzeul de Artă Arad 8 septembrie - 1 octombrie

E al patrulea an când la Arad se întâmplă singurul festival de artă multimedia din România, așa că, dacă vreți să dați o tură ca de rollercoaster printre experimente artistice de văzut & ascultat & gândit & simțit, acolo trebuie să mergeți. Tema din toamna asta e CINEMA, iar timp de aproape o lună, cinematograful Arta devine spațiu de expoziție pentru instalații de artă, iar Muzeul de Artă împrumută din atmosfera unei săli de cinema. Festivalul concentrează în același timp o istorie a artei care se mișcă liber între forme, limbaje și mijloace, atâta vreme cât, pe lângă lucrările noi, din ultimii ani, for fi proiectate 62 de filme experimentale realizate între 1970 și 1989. Curatorii ediției de anul acesta sunt Călin Man, unul dintre pionierii artei new media în România și forță de bază la kinema ikon (atelierul căruia îi datorăm, în cea mai mare parte, festivalul), și Ileana Selejan, doctor în istoria artei la New York University și (printre altele) contributor la kinema ikon. Intrarea la proiecții, concerte și expoziții este liberă.

Balkanik Festival, Gara Băneasa, București, 8-10 septembrie

Anul ăsta, Balkanik Festival se mută la Gara Băneasa din București, unde va fi intrare liberă pentru oricine are chef să-și refreshuiască mintea & urechile cu muzici din colțuri mai puțin ascultate ale lumii. Din programul pe care-l aveți aici, am ales cel puțin trei concerte pentru care mi-am făcut notițe mentale cu „Nu uita!”. Unul e al lui Yasmine Hamdan,  libaneza de care-am aflat din Only Lovers Left Alive al lui Jim Jarmusch, și care vine cu un sound complet neașteptat pentru Orientul Mijlociu. Altul e al belgienilor de la Kermesz a l’Est, pe care, de când i-am ascultat anul trecut la Tulcea, mi-am tot dorit să-i revăd live - un mash-up de muzici de fanfară care alunecă-n drum’n’bass, și-un performance pe care n-o să-l uitați prea curând. Al treilea concert e al surorilor Oșoianu, un ansamblu de folclor din Republica Moldova, care-au intrat într-o vreme pe repeat în playlistul meu cu piesa dreamy-obsesivă Trece-un nouraș și remixul ei făcut de Danaga.

O intersecție cu două poete, de la Ioana Pelehatăi

Intersecțiile de miercuri - serie nouă. 16. Rezidența BRD Scena9, București, miercuri, 6 septembrie, de la ora 20

„Nu știu să fac pe modesta. Știu că mulți mă iubesc, știu că seduc publicul, de îndată ce urc pe o scenă și spun primele fraze, oriunde mă aflu, chiar și la Veneția, unde am vorbit italiană, fără să știu limba, și am ridicat sala în picioare, pentru că și stângăciile și ridicolul sunt cuceritoare, când știi să le vinzi, ca orice improvizație inspirată.” (Nora Iuga)

Așa spune poeta Nora Iuga despre sine însăși - și mai spune și că „poezia vorbește singură”. M-aș duce miercuri să le ascult pe poetele Nora Iuga și Svetlana Cârstean în dialog, pentru că, deși n-ar trebui ca întâlnirea lor să fie extraordinară – este. N-ar trebui să mă bucure peste măsură faptul că două femei se întâlnesc, ocupă un spațiu ultracentral și stau de vorbă despre poezie. N-ar trebui să fie un lucru de mirare. Ar trebui ca femeile, indiferent de statut, vârstă și ocupație, să poată beneficia de spații ultracentrale în care să dea glas ideilor lor mult mai des. Numai că, așa cum stau lucrurile, intersecția de miercuri e pasăre rară. Și sper să pot să fiu acolo.

Tradiții creative și food trucks, de la Vlad Odobescu

Forumul Tradițiilor Creative, Muzeul Țăranului Român & Clubul Țăranului, București, 6-10 septembrie 2017

De la iaurturi la îmbrăcăminte și arhitectură, semnele tradițiilor au început să-și facă loc de ceva vreme în comerțul românesc. Dincolo de tendința asta tot mai vizibilă, nu există încă o formalizare a unor astfel de inițiative, arată antropologul Vintilă Mihăilescu. Forumul Tradițiilor Creative, desfășurat în premieră timp de cinci zile la Muzeul Țăranului Român, aduce laolaltă “organizații culturale în care designeri sau arhitecți lucrează împreună cu meșteri populari; instituții și organizații active în industriile verzi, ori în promovarea peisajelor culturale și a produselor locale; organizații specializate în educația pentru patrimoniu”. Pe lângă prezentări, mese rotunde, dezbateri, ateliere pentru copii și adulți, tururi ghidate, forumul include și o secțiune de târg cu vânzare de produse.

Bucharest Street Food Carnival, Romexpo, București, 7-10 septembrie

Cică evenimentul ăsta - care la prima ediție, cea de anul trecut, a fost deja cel mai mare din România, o să devină anul ăsta cel mai mare festival de street food din Europa de Est. Se strâng la Romexpo sute de street chefs din România, vor fi trei scene dedicate artiștilor stradali din toată Europa, demonstrații culturale și spații pentru relaxare. Nu sunt sigur că vreau să știu cât înseamnă desfășurarea asta de forțe în cantități de mâncare.

Foto main: Kermesz a l'Est. Sursa: Tomato Production

 

4 septembrie 2017, Publicat în Arte /

Text de

  • Scena9Scena9

    Conștiința colectivă de pe Scena9


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK