Poate ați fugit deja de căldură, pe la mare sau pe la munte. Dacă n-aveți norocul ăsta, faceți ca noi: fugiți în săli de cinema, la muzee sau stați acasă, cu o limonadă cu multă gheață și niște chestii mișto de făcut online. Săptămâna asta avem o întâlnire cu un super grădinar, o introducere în lumea fantastică a anime-ului, două filme bune (o ficțiune și un scurtmetraj), o expoziție despre modă și costum, precum și discuții despre artă și tehnologie.
Un curs despre animația japoneză, luni, 26 iulie - joi, 29 iulie, online, de la orele 19:00
Ce este cultura anime-ului și ce are în comun cu banda desenată? Cum explorăm universul unor artiști precum Hayao Miyazaki sau Makoto Shinkai, care au făcut din arta lor un canon al fenomenului? Mentora cursului, Alice Teodorescu, care a studiat anime-ul și cultura pop, a pregătit răspunsuri la aceste întrebări și e gata să spulbere miturile și reținerile noastre față de poveștile animate. Poți să-ți rezervi un loc aici. (Venera)
Discuțiile despre artă & tehnologie „Where ART Thou?”, București, Rezidența BRD Scena9, 26-27 iulie, de la ora 18 (evenimentul va fi transmis și online)
Despre formele de comunicare hibridă pe care le generează artele atunci când întâlnesc tehnologiile, despre revoluții digitale ascunse în lucrări și despre cum noile limbaje duc societatea pas cu pas mai departe + despre multe altele, la primele întâlniri din seria „Where ART Thou?”, meșteșugite de colegii noștri de la Rezidența BRD Scena9, împreună cu Amural și Simultan, două festivaluri care explorează granițele dintre arte și tech. Pentru început, invitați vor fi artistul român Daniel Gontz și Alain Bieber, directorul centrului cultural NRW Forum din Dusseldorf. (Andra)
Grădinarul Gilles Clément în dialog cu Mișcarea civică R-Urban, București, Casa Filipescu-Cesianu, marți, 27 iulie, de la ora 18
Gilles Clément e grădinar francez, peisagist și teoretician al relației dintre oameni, spațiu și natură. Mâine va fi la București, împreună cu membri R-Urban, o mișcare pentru orașe reziliente și cetățeni care-și modelează activ spațiul vital, mai aproape de natură și etică. În timp ce știrile despre prăbușirea civilizației devin rutină, tema discuției de mâine devine de-a dreptul vitală. „În calitate de grădinari planetari, depindem cu toții de diversitatea biologică pe care o exploatăm pentru supraviețuire. Aceasta trebuie păstrată pentru a ne asigura un viitor. Ce model vrem să dezvoltăm, care să ne permită atât să utilizăm această diversitate de care depinde o populație a lumii în creștere, cât și să o păstrăm, calitativ și cantitativ?”, scrie Clément. Întâlnirea e organizată de tranzit.ro și Atelier d'Architecture Autogérée. (Andra)
Avanpremieră Supernova, miercuri, 28 iulie, ora 20.30, Cinema Elvira Popescu
Scris și regizat de Harry Macqueen, Supernova e un road-movie despre un cuplu - Sam (Colin Firth) și Tusker (Stanley Tucci) -, care pornesc la drum într-o rulotă veche pe drumurile Angliei. Mai mult decât o simplă călătorie, e o incursiune în trecutul amândurora: ei vizitează locuri, prieteni și rude, oameni de care au fost legați într-un fel sau altul în cei 20 de ani de când sunt împreună. Ca și în Hinterland, un alt road-movie regizat de Macqueen, și aici regizorul britanic e interesat să urmărească traseul unor personaje în mișcare, oameni care trec prin diverse transformări, departe de rutina și spațiul lor domestic. (Ionuț)
Proiecție de film Kinedok: ,,Viața magică a lui V”, București, Muzeul Național Al Literaturii Române, joi, 29 iulie, de la ora 20
Documentarul lui Tonislav Hristov, Viața magică a lui V, (Finlanda/Danemarca/Bulgaria, 2019) e o poveste de familie despre suferință psiho-emoțională și familie. O tânără încearcă să-și ajute fratele să facă față afecțiunii sale psihice, cu ajutorul metodei LARP (Live Action Role-Play), care-l sprijină pe acesta în efortul de a deveni mai independent. În timp ce navighează, alături de ei, printr-o lume a jocului de rol și a identităților multiple, populată de cavaleri și vrăjitoare, se confruntă cu balaurii reali din trecutul lor comun, și anume cu un tată abuziv. Nu e tocmai un film lejer, de miez de vară caniculară, dar cu siguranță e un film care o să te atingă, dacă ai experiență cu un mediu familial toxic. Ca să vezi filmul nu trebuie decât să-ți faci o rezervare pe mail, la programe@mnlr.ro sau la numărul 0736.598.451. (Ioana)
50 de ani. Școala de Modă din București, Muzeul Național de Artă din București, de pe 7 iulie până pe 5 septembrie
La MNAR se desfășoară zilele astea un alt fel de expoziție, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la înființarea Școlii de Belle Arte din capitală (actuala Universitate Națională de Arte), dar și a 50 de ani de când există Departamentul de Design. Sunt cinci decenii expuse acolo, într-o explorare a formelor incredibil de diverse în care haina poate, într-o bună măsură, să-l facă pe om. Ai ocazia să vezi 50 de ani de costume și costumații, prezentate de-a lungul timpului pe podiumuri, în instalații sau la evenimente și să treci în revistă stiluri, de la cel convențional, de zi cu zi, la experimente îndrăznețe de modă. (Ioana)