E greu de ales din ce ne-așteaptă săptămâna asta pe agenda artelor, în care se deschid multe expoziții excelente și se întâmplă Noaptea Albă a Galeriilor. Am făcut o scurtă selecție, în care încap scurtmetraje, artiști tineri, întâlniri între medii și limbaje, explorări de arhivă.
Lansarea revistei Kajet Journal, București, Artichoke Social House, miercuri, 30 septembrie, de la orele 16:00
Săptămâna asta iese în lume cel de-al patrulea număr al revistei Kajet Journal, o revistă ca un document interdisciplinar care apucă spațiul politic, social și cultural al Europei de Est din toate părțile. Despre istoria Caietului am scris mai multe aici. Caietul cu numărul patru, care va avea lansarea miercurea asta, cuprinde peste 300 de pagini despre noțiunea de periferie, la care au participat peste 30 de autori. Pe copertă găsiți o imagine a fotografului Ramin Mazur, dintr-o serie despre care am scris aici. Fă-ți o rezervare aici și alege ora la care vrei să participi la eveniment.
Instalația performativă Don’t Bite Your Tongue / Nu-ți mușca limba, București, Muzeul Național de Artă Contemporană, miercuri, 30 septembrie, și joi, 1 octombrie, de la orele 19:00
Don’t Bite Your Tongue e un proiect artistic despre corp și întrebările țesute în jurul lui despre intimitate și sexualitate, care a evoluat în ultimele luni sub forma unui newsletter care-ți trimite scrisori virtuale cu resurse utile pe temele pe care le deschide studiul corporalității umane: ce înseamnă consimțământul, cum recunoști un abuz sexual, câte forme capătă plăcerea și cum ajungi să o atingi cu curaj și fără rușine. Săptămâna asta, proiectul ia forma unei instalații performative care prezintă mai multe povești personale colectate de echipă prin intervievarea a 25 de persoane cu vârste și identități diferite. Poveștile pot fi cunoscute în mai multe runde, așa că alege-ți momentul potrivit și fă-ți o rezervare aici.
Expoziția Scurtă istorie a scurtmetrajului românesc, București, Muzeul de Artă Recentă, deschisă de joi, 1 octombrie, de la ora 19
Aveți cel puțin două argumente zdravene ca să mergeți la expoziția asta pusă la cale de ShortsUP: pe de o parte, e o ocazie rară de a avea acces la arhivele românești de film, din care curatorii au ales 15 scurtmetraje diverse și reprezentative pentru diferite perioade și genuri, de la ficțiune, la știință, de la animație, la documentar. Apoi, filmele nu vor fi prezentate în formula obișnuită, ci într-o instalație de realitate augmentată, creată de Augmented Space Agency, care vă permite să și interacționați cu fragmente din filme, pentru ca imersiunea să fie și mai convingătoare.
Expoziția Young Artists Connections, București, Muzeul Național de Artă Contemporană, deschisă de vineri, 2 octombrie, de la ora 19
Expoziția gândită de Switch Lab, unul dintre cele mai importante spații independente din București când vine vorba de explorat fotografia, e o invitație să-i cunoaștem pe unii dintre artiștii tineri și curajoși cu care împărțim prezentul. Din cei 200 de artiști din România & multe alte țări, care au răspuns call-ului Switch, cei zece selectați expun lucrări la MNAC - un alt semn încurajator, atâta vreme cât artiștii tineri își găsesc rareori loc în programul muzeului. Mergeți să le cunoașteți arta, întrebările, căutările.
Expoziția Saddo - Fanboy, București, Galeria Mobius, se deschide vineri, 2 octombrie, de la ora 18
Saddo absoarbe în lucrările lui multe dintre elementele culturii pop cu care ne hrănim astăzi, pe care le remixează într-un fel de fresce iconice. În compozițiile lui dense și pline de culoare se întâlnesc, de pildă, hip hoperi VIP, fiecare înconjurat de haloul lui gangsta, sau femei puternice din istorie, cultură și lupte sociale, la rândul lor înconjurate de mărci ale imaginarului de care aparțin. Expoziția de la Mobius adună o parte din aceste lucrări, prin care Saddo dublează remixul cultural cu un act de recunoștință față de toți artiștii pe care îi urmărește și care îl influențează indirect și invizibil. Mergeți să vedeți lucrările live, fiindcă întâlnirea cu ele e puternică, mai ales când dai nas în nas cu tapiserii ca cele despre care am vorbit aici:
Expoziția EXPO_01_BUC_ARH_SP.PUBLIC, București, Salonul de Proiecte, se deschide vineri, 2 octombrie, de la ora 15
Noua expoziție de la Salonul de Proiecte continuă explorarea arhivei de fotografie „Mihai Oroveanu”, una dintre cele mai bogate și relevante arhive foto de la noi (despre care am vorbit aici). De data asta, sub lupă va fi documentarea fotografică a arhitecturii Bucureștiului din diferite epoci, zone și contexte. Imaginile, generos reprezentate în arhivă, scriu o istorie vizuală a orașului din ultimul secol și scot la lumină mișcarea lui continuă, contrastele și „modernizările” de multe ori violente. Tema expoziției devine cu atât mai actuală, cu rezultatul recent al alegerilor locale a adus în spațiul public sintagma „noul București.”
Noaptea albă a galeriilor, deschisă în diferite spații din București, Alba Iulia, Brașov, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Mediaș, Reșița, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara, între 2 și 4 octombrie
Faptul că, în plină pandemie, se întâmplă totuși NAG, unul dintre cele mai relevante și longevive evenimente pentru artele contemporane din Ro, e una dintre cele mai bune vești de anul ăsta. În ciuda crizei care a înghițit cele mai multe insule culturale independente de la noi, 59 de spații din 11 orașe se vor deschide cu expoziții & programe pe care le puteți explora aici. Ca punct de pornire pentru străbătut harta Bucureștiului, vă propunem Outside Histories, adică o sesiune de nebunie vizuală pe zidurile de curtea Rezidenței BRD Scena9, marca Sorina Vazelina, unul dintre cei mai originali ilustratori de la noi (pe care o găsiți constant și pe Scena9). La misiunea asta va participa probabil cel mai tânăr artist de la ediția asta de NAG: Nina Jovanović (7 ani). Al doilea proiect special propus de Noaptea Albă în București e prima expoziție de pictură a lui Sașa Lazăr, artist vizual care experimentează între formele abstracte și poveștile figurative.
Foto main: Detaliu dintr-o lucrare de Ramin Mazur, pe coperta revistei KAJET nr. 4