Săptămâna asta e deja încordată ca un arc: în weekend, are loc referendumul pentru redefinirea familiei, care a polarizat și mai abitir o societate și așa polarizată. În condițiile astea, e important să ne amintim cât mai des că artele sunt un bun deschizător de minți, și că în afara nucleelor de discordie există nenumărate nuanțe. Iar zilele ce urmează sunt pline ochi de opțiuni: miercuri începe la Iași Festivalul Internațional de Literatură, vineri e Noaptea Albă a Galeriilor, sâmbătă și duminică mai bine mergeți la Bloc Party, decât să mergeți la vot. Sau la Cinema Muzeul Țăranului Român, să-l vedeți & ascultați live pe Jonathan Franzen, unul dintre cei mai importanți scriitori în viață. La lista asta de evenimente, adăugăm și o selecție nou-nouță din redacția Scena9:
O aniversare muzicală a îmbătrânirii noastre, de la Luiza Vasiliu
Son Lux și Peter Bjorn and John la Control X, Club Control, vineri, 5 octombrie, de la 19 și 22, și sâmbătă, 6 octombrie, de la 21
Son Lux sunt atâââât de buni, încât primul concert anunțat pentru vineri seară a fost dublat de încă unul, vineri după-amiază, care între timp e și el sold out. La Peter Bjorn and John mai sunt bilete și, dacă nu plecați observatori la referendum prin cine știe ce sat unde intenționați să vă petreceți noaptea păzind sacii cu voturi (că sistemul electronic anti-fraudă n-o să fie folosit tura asta..), nu cred că e altceva mai bun de făcut în capitală sâmbătă între 21 și 22 decât concertul ăsta. Practic, e aniversarea de 10 ani a Controlului în formă nouă și, în același timp, aniversarea îmbătrânirii noastre odată cu scumpirea paharului de vin, dar hei, încă mai avem marțea seară și câțiva prieteni buni, cu care să ne amintim de niște nopți legendare în Control ;)
Un spectacol care-i pune pe părinți & copii față-n față cu sexul, de la Ionuț Dulămiță
Totul e foarte normal, București, Centrul de Teatru Educațional Replika, luni, 1 octombrie, ora 19.30
Totul e foarte normal atacă rușinea cu care e abordat subiectul „sex” în familie și stimulează dialogul între părinți și copii, astfel încât cei mici să înţeleagă mai bine transformările prin care trec şi să le considere normale. Să nu se mai simtă vinovați când își descoperă identitatea sexuală și propriul trup sau să se jeneze să discute probleme intime în familie. Într-un context în care educația sexuală e încă subiect tabu acasă și la școală, iar adolescenţii nu ştiu să se apere de boli, de sarcini nedorite, de ruşinea față de normal, spectacolul - adresat preadolescenţilor (10-15 ani) - o atacă direct şi pune accentul în mod special pe întrebarea: „E nevoie de educație sexuală în școli?”. Intrarea este liberă, în baza locurilor disponibile. (Aflați mai multe despre spectacol din cronica asta.)
Artă proaspătă, de la Ioana Pelehatăi
Diploma 2018, București, Casa Dacia (Blvd. Dacia, nr. 12), între 5 și 14 octombrie
Diploma e o serbare mare-mare și mișto de tot, cu tineri artiști la absolvire. Anul ăsta, la a cincea ediție, Diploma aduce în atenția publicului absolvenți ai tuturor facultăților vocaționale din țară, de la arte aplicate și arhitectură, la arte performative, plastice, muzică ș.cl. De exemplu, la unteatru o să poți să vezi un musical, iar la Apollo 111 o să ai parte și de o seară despre audiții în teatru. O să mai existe și o serie de Diploma Talks – întâlniri între absolvenți și creativi de succes, de la Ioana Ciocan și Matei Câlția la Andreea Bădală și Eugen Rădescu. O să fie cu vin și bere, proiecții și tineri ilustratori (printre care și colaboratori de-ai noștri, chapeau, guys). Un fel de mare bal de absolvire pe zece zile, care, însă, în loc să se sfârșească cu dramolete și încoronări, se va sfârși, sper eu, cu niște cariere la început de drum, dar în plină ascensiune.
Dans pornind de la fizică cuantică, de la Diana Meseșan
Retro Walk Decades to the Sun, 1-3 octombrie, MNAC București
Cum se traduce fizica cuantică într-o instalație performativă? E întrebarea de la care pornește spectacolul de la MNAC din seara asta (plus marți și miercuri) și motivul pentru care l-am recomandat. Îmi plac experimentele care încearcă să șteargă granițele dintre diverse domenii. „Atât dansul cât și mecanica operează cu mișcarea. Temperatura corpului, impulsul și poziția, viteza, timpul, spațiul, energia, momentumul, greutatea și forța fac parte din limbajul ambelor domenii.” Instalația este rezultatul întâlnirii a patru artiști români. Simona Deaconescu face dans contemporan, Olivia Nițiș este artist, curator și jurnalist, Ciprian Ciuclea este artist multimedia la granița dintre artă și tehnologie, iar Cătălin Crețu este compozitor și a realizat partea de sunet a instalației.
Vise de artiști, de la Andra Matzal
Vernisajul expoziției Truth lies not only in a dream, but in many dreams, Galeria Eastwards Prospectus, București, vineri, 5 octombrie, de la ora 19
Expoziția asta aduce laolaltă câțiva dintre artiștii români pe care-i urmăresc cu mult interes, pentru felurile în care explorează realitățile pe care le împărtășim și le îmbogățesc cu crâmpeie din propriile lumi interioare: Marta Adorjani, Michele Bressan, Norbert Cosmin, Andrei Nacu, Raluca Popa și Larisa Sitar. Sunt artiști din generația mea, ultima care-a trăit măcar câțiva din cei șapte ani de acasă în comunism, și pentru care perioada aia nu mai e nici rană deschisă, nici sursă de nostalgie. Veți găsi în expoziția asta, curatoriată de slovenul Tevž Logar (ceea ce mă face încă o dată curioasă, fiindcă o privire „din afară” te face mai mereu să-ți recalculezi unghiul din care privești), lucrări din multe medii, de la fotografie, la tehnici poetice de legătorie și tipar. Mergeți să-i cunoașteți pe artiștii zilelor noastre, să aflați ce-i interesează și cum ne invită să privim lumea, dar și descoperiți una dintre cele mai active și interesante galerii de artă din București.