Din agenda (foarte plină) a săptămânii pe care tocmai am început-o, am selectat câteva evenimente la care ne-ar face plăcere să ne întâlnim:
Discuții & cexpoziții
Conferințele 24 de argumente: Klara Kemp-Welch, British Council Romania, astăzi, 11 noiembrie, de la orele 19:00
Cum au creat artiștii într-o perioadă în care libertatea de exprimare era strivită de dictatură? Diseară, la British Council, cercetătoarea britanică Klara Kemp-Welch va deschide un dialog despre arta experimentală în Europa de Est a anilor 1965-1981.
Intersecțiile de miercuri cu Emilian Mihailov. Sezonul 5.5, Rezidența BRD Scena9, miercuri, 13 noiembrie, de la orele 19.30
Comportamentele umane care ies din tiparul intuițiilor noastre morale sunt produsul societății în care trăim. Pornind de la exemple din cinema precum Joker, filosoful Emilian Mihailov ne explică, miercuri, cum funcționează mintea umană și cât știm, până acum, despre ea. Pentru încălzire, citiți articolul lui Mihailov pe această temă, publicat pe Scena9.
Insula Sonoră - Vernisaj | After Party cu RekAbu, București, Muzeul Național de Artă Contemporană, miercuri, 13 noiembrie, de la ora 19
Expoziția cu minunatul subtitlu „Cai sălbatici merg unde vor” e rezultatul celei de-a doua ediții de documentare vizuală în medii analogice organizată de Atelierele de Documentare Creativă. (Aici poți să citești despre prima, desfășurată la Anina.) Miercuri poți să te duci să vezi cum au receptat și interpretat un grup de foarte tineri artiști realitățile tranziției la Sulina, explorate vizual și sonor.
Greta Thunberg în română. Lansare\Vernisaj, Seneca AntiCafe, joi 14 noiembrie, de la ora 19
Greu să nu fi auzit, măcar din zbor, numele Gretei Thunberg, adolescenta suedeză care a pornit o mișcare globală de protest pentru limitarea consecințelor dezastruoase ale schimbărilor climatice. Acum, discursurile pe care le-a tot ținut în fața mulțimilor și a instituțiilor din toată lumea vor fi disponibile și în română, adunate în cartea publicată de Editura Seneca (din care puteți citi un fragment aici). Lansarea e dublată de un vernisaj cu lucrări ale artistului Dan Perjovschi, inspirate de mișcarea creată în jurul Gretei, dar și de valul de ură pe care l-a generat.
Film & teatru
Proiecție-eveniment: Bilet de Iertare & Singură la Nunta Mea, București, CinemaPRO, luni, 11 noiembrie, de la ora 19
La 10 ani de la debut, artista Alina Șerban (despre care am scris pe larg în primul print Scena9) revine cu un nou debut: acela de regizoare de film. Bilet de iertare spune în premieră povestea unui sclav rom de la 1800, care a schimba istoria Țărilor Române - iar după proiecții poți să stai de vorbă cu regizoarea și echipa ei. Intrarea e liberă, dar trebuie să-ți rezervi în prealabil un loc de aici.
Avanpremieră: Gruesome Playground Injuries, București, Apollo111 Teatru, vineri, 15 noiembrie, și sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 20
Actrița Maria Popistașu debutează în regia de teatru cu un spectacol nerecomandat sub 16 ani, despre o relație începută la 8 ani, în infirmeria unei școli, dintre o tipă și un tip. Pe parcursul următorilor 30 de ani, cei doi se vor reîntâlni, mai mult sau mai puțin întâmplător, ca să-și examineze, cu cruzime și tandrețe, rănile, bandajele și cicatricile.
RosenKabarett la Teatrul Evreiesc de Stat, marți, 12 noiembrie, de la ora 19
Fiecare nou spectacol de teatru făcut împreună cu rezidenții căminului „Moses Rosen”, parte din colectivul „Vârsta4”, e o veste cât se poate de bună. Fiindcă sunt documente istorice extrem de puternice și exerciții foarte valoroase de apropiere între generații. RosenKabarett e un colaj de experiențe autobiografice, în care se oglindesc transformările istoriei. Înainte de spectacol, puteți citi povestea de viață a lui Pompiliu Sterian, fost jurnalist, de la „Vârsta4”.
Foto main: Detaliu din afișul piesei Gruesome Playground Injuries, realizat de Saddo