Pentru prima săptămână de vară, am pus laolaltă un program prin care să ne reobișnuim încet, încet cu bunele obiceiuri culturale de dinainte de pandemie: ateliere, concerte, vernisaje & toată familia de evenimente prea mult timp puse în stand by. Nu vă uitați umbrelele acasă.
Atelier de creație de benzi desenate, Griviței Hub (București), Calea Griviței 64-66, marți, 1 iunie, de la ora 13:00
Las asta aici pentru că mi-aș fi dorit din toată inima să am ocazia să învăț să fac benzi desenate pe la 9-10 ani, când umpleam zeci de pagini cu dreptunghiuri în care apăreau roboți, armate și tot felul de super-eroi inventați de mine. Atelierul susținut de artistul Puiu Manu, unul dintre cei mai prolifici creatori de benzi desenate de la noi, se adresează copiilor pasionați de desen sau doar curioși să vadă cum prind poveștile astea contur. Participanții vor putea vedea cu ocazia asta și expoziția „Puiu Manu – un maestru al literaturii desenate”. Evenimentul este gratuit, iar pentru detalii despre programări puteți accesa pagina de Facebook a evenimentului. (Vlad)
Concert Corina Sîrghi și Taraful Jean Americanu, marți, 1 iunie, Green Hours Jazz Cafe, București, de la orele 19:00
Un acordeon mânuit cu pricepere și o voce caldă care te plimbă prin Bucureștiul de acum un secol sunt tot ce ai nevoie pentru o seară de marți. Încheie ziua de mâine cu muzică live și reverii pe ritmuri de taraf. (Venera)
The Second Mother - Proiecție F-SIDES Cineclub 2.1, București, Cinema Elvire Popesco, miercuri, 2 iunie, de la ora 20
The Second Mother (r. Anna Muylaert, 2015) e un film despre cum se schimbă viața unei femei care lucrează în munca de îngrijire, pentru o familie bogată din São Paulo, atunci când fiica ei vine să locuiască în casa respectivei familii. Pentru publicul din România, poate fi un punct bun de plecare pentru o discuție despre munca femeilor în îngrijire peste granițe, despre sacrificiile la care se supun atât ele, cât și familiile lor. Încercăm miercuri să demarăm discuția asta publică necesară, într-o întâlnire moderată de subsemnata, înainte de proiecția filmului, cu selecționera cineclubului feminist F-Sides, Georgiana Vrăjitoru, și jurnalista Diana Meseșan (Libertatea). Diana a documentat pentru Scena9 „sindromul Italia” - efectele pe care le are munca de acest gen asupra româncelor care lucrează ca badante. În pregătirea întâlnirii noastre de miercuri, te încurajez să citești materialul în două părți. Biletul la film costă 20 de lei și poate fi cumpărat de aici. (Ioana)
Ce este postumanismul?, eveniment online, joi, 3 iunie, de la ora 21
„Dacă vrei să faci dragoste cu roboți și te visezi cyborg, într-o fluiditate a genurilor, ești postuman. Dacă vrei să trăiești veșnic, lipsit de boală, ești postuman”, ne provoacă Constantin Vică și Ciprian Mihali, cei doi filosofi care ne invită joia asta la o discuție despre ce înseamnă să trăim sau măcar să gândim postuman. Dacă te sperie, te invită sau te intrigă posibilitatea ca omul să nu fie măsura tuturor lucrurilor, atunci deschide fereastra asta virtuală. (Andra)
Expoziția Meditation upon Measure, galeria Gaep, București, deschisă începând cu 5 iunie, ora 13
Mircea Stănescu e unul dintre artiștii care în anii '80 experimentau cu mediile și ideile în grupul Atelier 35 din București și Sibiu. La mai bine de 30 de ani distanță, lucrări ale sale din acea perioadă sunt scoase la lumină și repuse în context la galeria Gaep. Desen , fotografie, bucăți de dantelă, video, pictură, toate intră într-un colaj la granița dintre intimitate și social, care ne invită să reflectăm la istoria metabolizată de Stănescu & generația lui, dar și la felurile în care procesăm noi vremurile pe care le trăim. (Andra)
Cineclub One World România: Nina Cassian, Radu Cosașu, Geo Bogza, eveniment online, deschis până pe 25 iunie
Mă bucur de fiecare dată când cei de la Sahia Vintage ne invită în arhive - mereu rămân cu câte o descoperire fabuloasă despre cum propaganda poate semăna izbitor cu suprarealismul. De data asta, în programul Cineclubului OWR sunt câteva documentare la care au contribuit trei scriitori importanți, în calitate de scenariști. Alături de convingerile politice, și Cassian, și Bogza și Cosașu împrumută filmelor originalitatea artei lor, indiferent că vorbesc despre ateliere de muncitori, piese defecte sau colectivizare. Dintre toate aceste nebunii de filme pe care le puteți vedea la liber, am o slăbiciune pentru Însemnările de reporter ale lui Geo Bogza printre zgârie-norii seducători ai New Yorkului. (Andra)
Foto main: Imagine din documentarul „Adevărata putere”