Recomandări / Timp Liber

Ce facem săptămâna asta? 3-9 februarie

De Scena9

Publicat pe 3 februarie 2020

Am cercetat oferta de evenimente culturale din prima săptămână a lunii februarie și v-am pregătit câteva sugestii cu ajutorul cărora să vă bucurați din plin de temperaturile înalte și să vă lungiți ziua prin oraș:

Pisica Pătrată – intervenție în spațiul Institutului Cervantes, București, luni, 3 februarie, de la ora 19 la 22


Artistul vizual cu poate cel mai mișto nume din România, Pisica Pătrată, a pictat, timp de trei săptămâni, holurile Institutului Cervantes. În seara asta vine chiar și ambasadorul Spaniei la București să le vadă, așa că mergem și noi - mai ales că, după, e concert cu live-drawing, cu Pisica Pătrată și Orkid. (Despre o altă intervenție a artistului în spațiul public am mai scris aici.)

Ziua Roșiei Montane la Green Hours, București, joi, 6 februarie, de la ora 16 la 22


După ce săptămâna trecută Ministerul Culturii a anunțat că reia demersurile de a înscrie Roșia Montană în patrimoniul UNESCO, săptămâna asta localitatea aniversează 1889 de ani de la prima atestare documentară. O sărbătorim la Green Hours, cu o degustare de produse de-acolo (în scopuri caritabile), o dezbatere cu jurnaliști și antropologi despre viitorul școlii în mediul rural din România, o expoziție foto, un concert Trei Parale - și, firește, cu palincă.

Intersecțiile de miercuri. Sezonul 6.2, București, Rezidența BRD Scena9, miercuri, 5 februarie, ora 19:30

Rușinea de a fi gay încă există în România, țara în care 58% dintre locuitori nu și-ar dori să aibă un copil care iubește o persoană de același sex. Dacă așa e azi, cum era înainte de '89? Dar înainte de Al Doilea Război Mondial? O discuție cu jurnalista Ioana Pelehatăi și activistul queer Adrian Păun, moderată de scriitoarea Svetlana Cârstean, despre eforturile recuperării istoriei LGBT din România.

Lansarea numărului 24/2019 al revistei Martor, București, Muzeul Național al Țăranului Român, miercuri, 5 februarie, de la ora 17 la 18:30

În fosta sală „Irina Nicolau” de la MȚR se lansează miercuri cel mai recent număr din anuarul de antropologie al muzeului. Se numește „Politici ale memoriei: colecționare, depozitare, proprietate și dezvăluire selectivă a materialelor de arhivă”, iar la lansare putem să stăm de vorbă cu coordonatorii numărului, Corina Iosif, Bogdan Iancu și Iris Șerban, despre arhive, bune practici de arhivare și nevoia de a ne păstra memoria. (Despre un proiect de arhivare inițiat chiar de o echipă de cercetători de la Muzeul Țăranului puteți să citiți aici.)

Balanța - versiunea restaurată, în cinematografele din țară începând de joi, 6 februarie

După un proces de restaurare care a durat peste șase luni, filmul lui Lucian Pintilie, Balanța (1992) este acum prezentat în format digital 4K (un proiect realizat de către Fundația9 și BRD Groupe Societe Generale) și intră în cinematografele din țară săptămâna asta. O peliculă care a marcat începutul anilor 90 în România, Balanța a avut premiera la Cannes în 1992 și îi are în distribuție pe Maia Morgenstern, Răzvan Vasilescu, Victor Rebegiuc, Marcel Iureș ș.a. Filmul este o adaptare a romanului cu același nume scris de Ion Băieșu. Despre procesul de salvare poți citi mai multe aici.

trailerul filmului „Balanța”, varianta restaurată

Sounds of Bucharest în Spațiu Docuart, București, duminică, 9 februarie, de la orele 18:30

În ultima zi a săptămânii, opt scurtmetraje te așteaptă la o plimbare prin imaginile de arhivă ale Bucureștiului interbelic, alături de grupul artistic Cearcăne, care va aduce sunetele trecutului în prezent, cu interpretări contemporane experimentale și field recordings. Intrarea este liberă, dar fă-ți rezervări din timp aici.

Sharenting. Folosirea excesivă a imaginii copiilor în online - dezbatere, București, Seneca Anticafe, joi, 6 februarie, ora 19

Se pare că un copil care de-abia deschide ochii în lumea nouă va avea până pe la vreo 5 ani aprox. 1000 de fotografii cu el pe Internet. Via părinți, rude, prieteni de familie, grădiniță, evenimente etc. Ce înseamnă să faci sharenting cu copilul tău? La ce-l expui? Cum poți să-i ții intimitatea la adăpost? O discuție cu Constantin Vică, lector la Facultatea de Filosofie a Universității București și director adjunct al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată, Andrei Dumitrescu, psihopedagog, și Ioana Chicet-Macoveiciuc, blogger. În loc de încălzire, recomand acest episod al podcastului Reset.

Participarea e gratuită, pe bază de înscriere la contact@senecanticafe.ro

foto cover: Instituto Cervantes de Bucarest

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK