Recomandări / Timp Liber

Scena9 recomandă: 26 august - 1 septembrie

De Scena9

Publicat pe 26 august 2019

A venit și ultima săptămână de vară, în care să ne întoarcem fiecare din evadările noastre și să ne pregătim mintea pentru sezonul de toamnă-iarnă. Vă propunem o trecere lină, cu un film plin ochi de nostalgie (și cu imagini de pe plaje), o plimbare prin delta din mijlocul betoanelor și o discuție despre viața secretă a copacilor, un atelier de artă pentru toată familia și un festival despre revoluții. 

Agnès Varda sub stele, de la Andra

Cinevara: Proiecția filmului Plajele lui Agnès, r.: Agnès Varda, la Rezidența BRD Scena9, joi, 29 august, de la ora 21

Nimic mai potrivit la sfârșit de vară decât un film-poezie, nostalgic și jucăuș, despre ce vezi când privești în urmă. La 80 de ani, regizoarea franceză Agnès Varda (după pierderea ei de la începutul anului, cinemaul încă se resimte) și-a făcut un portret-documentar, în care își fac loc locuri, scene, oameni, gânduri și întâmplări ale căror amintiri au rămas în sertarele memoriei. Așa cum ne-a obișnuit Varda, și filmul ăsta e deopotrivă o invitație prietenoasă în propria viață, din miezul căreia vorbește cu înțelegere, căldură și umor, și o provocare de a face pe cont propriu un exercițiu în oglindă. Chiar așa, dac-ar fi să faceți acum un film despre viețile voastre, ce plaje ați revizita? Proiecția de joi are loc în aer liber (ca și intrarea, de altfel). 

O întâlnire cu un cercetător al pădurii, de la Luiza

Peter Wohlleben în România, Seneca Anticafe (Str. Arhitect Ion Mincu, nr. 1, București), joi, 29 august, de la ora 19

Peter Wohlleben a fost mulți ani pădurar în Germania și acum e un atent cercetător și protector al pădurii. E autorul mai multor cărți în care scrie pe înțelesul tuturor (inclusiv al copiilor), aducând la lumină viața invizibilă din spatele scoarței și viața plină de aventuri dintr-o pădure. Trei dintre cărțile lui au apărut în traducere română, la Editura Publica. Despre una am scris aici, iar despre celelalte vom vorbi la întâlnirea de joi, la Seneca Anticafe, unde sper să vină multă lume, măcar o zecime dintre toți cei care ne-am supărat pe Facebook din cauza incendiilor din pădurea amazoniană. Căci, vorba lui Wohlleben, „doar cei care cunosc copacii îi vor și proteja”.

Un atelier de artă contemporană pentru toată familia, de la Venera

Vacanța la MNAC | Art Detectiv, Muzeul Național de Artă Contemporană (strada Izvor, nr. 2-4), joi, 29 august, de la orele 17:00

În ultima săptămână de vară poți fi detectiv alături de copilul tău, la Muzeul Național de Artă Contemporană. Artista vizuală Lea Rasovszky organizează un atelier pentru copii și adulți și te plimbă prin muzeu cu o misiune de cercetaș. Miza atelierului e să trezească interesul copiilor pentru arta contemporană, care încă poartă o aură de mister și inaccesibilitate pentru mulți dintre noi. O introducere mai jucăușă și mai prietenoasă în lucrările expuse, cu ajutorul căreia simți că ești și tu parte din povestea spusă, ne va ajuta să înțelegem mai bine lumea în care trăim, gândită de artiști. Atelierul va avea loc în două ședințe, iar rezervările se fac pe mail.

O plimbare de 4 ore în natură, de la Ioana

Lacul Văcărești în prima zi a toamnei, București, stația de metrou Constantin Brâncoveanu, duminică, 1 septembrie, de la ora 15 la ora 19

De vreo 4 ani încoace mi-am propus să încerc să văd „delta dintre blocuri în fiecare anotimp” - am bifat până acum, în ordine cronologică și ani consecutivi, iarna, primăvara și vara. A venit, așadar, rândul toamnei, iar turul organizat de Andrei Ionel/Arhiva de geografie e o ocazie cum nu se poate mai potrivită. Tururile Arhivei variază de la plimbări relaxate în natură, cum se anunță a fi cea de duminică, la adevărate peripluri prin toate colțurile țării, de la munții Dobrogei, munții Apuseni, Caliakra, Ciucaș sau Serbia. Pe lângă diversitate, asigură și informații de calitate și altminteri inedite - dacă adaugi la asta și faptul că turul de duminică e gratuit și nu ai nevoie de echipament special, nu văd alt debut mai frumos pentru toamna asta. Spoiler: ai șansa să descoperi tot felul de locuri despre care nu știai, printre care cea mai îngustă stradă din București și un teatru de vară abandonat. După tur, ne vedem la o bere în Tineretului :)

Sursa: Facbook / Parcul Natural Văcărești

Un festival despre revoluții, de la Ionuț

Central European Film Festival 2019: rEvolutions, 28 august - 1 septembrie, Timișoara

 La 30 de ani după Revoluția din 1989, Central European Film Festival aduce săptămâna asta o serie de documentare, scurtmetraje și dezbateri pe tema revoluțiilor, care se vor desfășura în mai multe spații din Timișoara: Piața Unirii, Aula Magna a Universității de Vest Timișoara, Grădina de Vară Capitol, Casa Artelor, Piața Sfântul Gheorghe ș.a. Ce mi se pare fain, pe lângă faptul că festivalul dinamizează tot centrul orașului, e că, printr-o abordare de genul ăsta poți deschide o discuție ceva mai serioasă despre revoluții & mutații istorice; una care se poartă într-un context mai larg, central și est european, mai ales că sunt selectate filme ale unor regizori nemți, polonezi, cehi, ucraineni etc. Intrarea este liberă. Eveniment organizat cu sprijinul TM2021.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK