Am adunat câteva dintre evenimentele la care ne-ar plăcea să ne întâlnim săptămâna asta: expoziții ale celor mai tinere generații de artiști din București și o noapte albă de cutreierat galeriile; fotografie puternică și istorie, film documentar și teatru politic, filosofie pentru oameni mici și mari + câteva întâlniri cu scriitori ale căror cărți au puterea să ne schimbe, măcar puțin, viețile.
Expoziții
✔ Noaptea Albă a Galeriilor, vineri, 11 octombrie, de la 19 la 3
De Noaptea Albă a Galeriilor (NAG), ai doar în București peste 69 de galerii/muzee/spații alternative care își deschid porțile. Dar lucruri se întâmplă și în alte 13 orașe din țară, inclusiv Petrila, Reşiţa, sau Sfântu Gheorghe. Aici vezi programul cu evenimentele.
În Noaptea Albă, la Rezidența BRD Scena9, găsiți Istorii pe din afară / Outside Histories, un proiect care transformă zidurile din curtea Rezidenței cu pictură murală live. Primii patru artiști invitați să adauge un nou strat vizual pe ziduri sunt Pisica Pătrată, Robert Obert, Maria Bălan și John Dot S. În aceeași noapte, la Rezidență mai găsiți, pe lângă expoziția Mattis Teutsch. Avangardă și realism constructiv, animații și realitate augmentată, și performance-uri de muzică experimentală + sunet pe viu.
✔ Diploma 2019, clădirea monument istoric Cina (Str. C.A.Rosetti 3), de vineri, 11 octombrie, până duminică, 20 octombrie
Diploma e locul unde poți descoperi cei mai buni artiști tineri ai momentului. La ediția de anul acesta, sunt expuse peste 120 de lucrări ale absolvenților de Arhitectură, Design Grafic, Pictură, Sculptură sau Foto-Video.
✔ Expoziția „Cercetări artistice asupra plantelor”, Tranzit București, joi, 10 octombrie, de la ora 19
Tranzit e un exemplu rarissim pentru spațiul cultural din București, fiindcă e în același timp grădină și spațiu de expoziții, prieten cu plantele și cu ideile. Expoziția care se deschide joi și la care contribuie aproape 20 de artiști, printre care Anca Benera & Arnold Estefan, Daniela Pălimariu și V. Leac, aduce la un loc ambele direcții de cercetare. La mijlocul toamnei și al procesului de gentrificare din jurul Tranzit, e o ocazie numai bună de reflecție.
✔ Expoziția „Între viață și moarte”, Muzeul Țăranului Român, până sâmbătă,19 octombrie
Între viață și moarte. Cazuri de salvare a evreilor în timpul Holocaustului prezintă poveștile unor supraviețuitori ai Holocaustului și ale unor salvatori din unsprezece țări. Context potrivit în preajma Zilei Naționale de Rememorare a Holocaustului în România, pe 9 octombrie.
✔ „Erau și ei tineri” - Andrei Pungovschi, Cluj, Fundația Cosman, Andrei Mureșanu 11, de joi, 10 octombrie, până duminică, 20 octombrie
Unul dintre cele mai impresionante și substanțiele proiecte de fotojurnalism din ultima vreme vine-n formă fizică la Cluj, la Fotopia Collective Festival. Publicat online pe Documentaria, proiectul încearcă să răspundă la întrebarea „Dacă ai sta de vorbă cu părinții tăi tineri, ce ai schimba la cum te-au crescut?”
Teatru
✔ Premiera spectaculului „Lucrător universal”, Centrul de Teatru Educațional Replika, București, luni, 7 octombrie, și marți, 8 octombrie, de la ora 19
Nu ratați spectacolul ăsta de teatru documentar, bazat pe o muncă zdravănă de cercetare despre ce înseamnă să lucrezi în comerț, în România zilelor noastre. Lucrător universal înseamnă povestea a patru angajați într-un supermarket fictiv, construită de una dintre cele mai puternice și relevante echipe de creatori din teatrul politic și social din România.
Discuții
Intersecțiile de sâmbătă pentru copii. Despre prietenie, cu Cristina Voinea, Rezidența BRD Scena9, București, sâmbătă, 12 octombrie, de la ora 11
Dacă știți adulți care sunt prea des ocupați și au tendința să-și cam neglijeze prietenii, trimiteți-i la întâlnirea de sâmbătă - chiar dacă e pregătită pentru copii. Prietenia e una dintre temele care trebuie lustruite periodic, iar cercetătoarea Cristina Voinea, de la Centrul de Cercetare în Etică Aplicată (pe care o găsiți și pe Scena9), e o călăuză perfectă pentru o asemenea discuție.
Film
✔ Cineclub One World Romania. Întâlnirea #1, POINT, Eremia Grigorescu 10, duminică, 10 octombrie, ora 19.00
Se-ntoarce cel mai bun cineclub de documentare din București, cu o selecție de filme din țările din fostul bloc sovietic, care problematizează trecerea de la comunism la capitalism. Multe dintre ele sunt documentare rare și n-au mai fost proiectate niciodată în România.
P.S. Luați-vă bilete la Les Films de Cannes, se dau repede!
✔ Proiecție film documentar „Zile nebune” (2018), București, ART HUB, miercuri, 9 octombrie, ora 19
Săptămâna asta e Mad Pride, un eveniment care cere drepturi egale pentru persoanele catalogate drept „nebune” - acces mai liber la servicii de psihoterapie și psihiatrie, destigmatizare, discurs public pe teme de sănătate mintală etc. Pentru Mad Pride, One World Romania a „donat” acest documentar croat, în care două persoane cu suferințe mintale diferite încearcă, fără prea mari speranțe, să-și croiască un drum prin viață.
Întâlniri cu scriitori
✔ Mathias Enard la București, Librăria Humanitas de la Cișmigiu, luni, 7 octombrie, ora 19.00
Dacă vreți să descoperiți un scriitor francez câștigător al premiului Goncourt, pasionat de lumea arabă, de Renaștere și de literatură ca o formă de cunoaștere și fascinație, mergeți musai la întâlnirea de luni. Trei dintre romanele lui au fost traduse deja la Nemira, deci aveți pe ce să luați autograf.
+ Marți, ora 19.00, la Institutul Francez din București, scriitorul participă la o dezbatere despre România și Orient
✔ Mihail Șișkin la București, Ateneul Român, marți, 8 octombrie, de la ora 18
Nu-i deloc puțin lucru să poți sta de vorbă cu unul dintre cei mai importanți scriitori din literatura lumii actuale, socotit cel mai bun romancier rus din zilele noastre. Mihail Șișkin, în cărțile căruia istoria întâlnește filosofia și alunecă pe alocuri în planuri aproape fantastice, e un povestitor hipnotic și în același timp un critic al totalitarismului și al lui Putin. Patru dintre cărțile lui sunt traduse la Curtea Veche.
✔ Lansare: „Cazul Daniil Harms”, de Camelia Dinu, București, Cărturești Verona, vineri, 11 octombrie, de la ora 19
Camelia Dinu, lector la catedra de rusă a Facultății de Limbi Străine din București, se ocupă de avangarda rusă de ani de zile. Iar cazul Daniil Harms, aprobat spre publicare în propria lui țară la 50 de ani după ce și-a scris cărțile, nu contenește să fascineze critici literari din toate generațiile și culturile. Poate pentru că, așa cum scrie autoarea, Harms „recepta viața ca pe un miracol.”
Foto main: Videosama