Calendaristic, se încheie și vara asta, dar asta nu înseamnă decât un singur lucru - e sezon de festivaluri și încă mai poți să mergi la tot felul de evenimente în aer liber. Săptămâna asta avem muzică live & film mut, filme despre dans, arte de toate felurile, cu semnătura artiștilor adolescenți, filme feministe și primul festival internațional de teatru rom din România.
Proiecții de film mut cu muzică live, grădina Rezidenței BRD Scena9, vineri, 3 septembrie, de la orele 20:00
Porțile Rezidenței rămân deschise și-n prima lună din toamnă, unde vă așteaptă un mic experiment: o arhivă de filme mute românești, pe un fundal muzical compus de artiști contemporani precum Sillyconductor (Cătălin Matei), Mitoș Micleușanu, Simina Oprescu, Somnoroase Păsărele (Gili Mocanu). Vinerea asta poți vedea o serie de scurtmetraje din prima perioadă a cinematografiei românești: 1897-1940. Intrarea e gratuită, dar trebuie să-ți rezervi un loc aici. (Venera)
Bucharest International Dance Film Festival 2021 - BIDFF #7, București, 1-5 septembrie
A șaptea ediție a festivalului — singurul dedicat filmelor despre dans — aduce în șapte locuri din București lungmetraje documentare, scurtmetraje românești și internaționale, o expoziție VR, masterclass-uri cu artiști internaționali, un laborator de film de dans și alte evenimente. Muzeul de Artă Recentă (MARe) va găzdui două conferințe despre storytelling imersiv, iar la Odeon va avea loc un performance digital live în care dansatori virtuali vor apărea prin video mapping pe fațada teatrului. Fondat de coregrafa și regizoarea Simona Deaconescu și de producătoarea de film Anamaria Antoci, BIDFF „militează pentru colaborarea dintre oamenii dansului și oamenii filmului, coagularea unei comunități a creatorilor de film de dans, încurajând excelența, inovația și discursul artistic curajos.” (Vlad)
Feminist Film Festival, București, Cinema Europa, 1-5 septembrie
Bucureștiul are pentru prima oară un festival de film feminist, după mai multe inițiative punctuale, care au adus filme lungi și scurte pe teme de gen, în grădini de vară, la terase, în universități și la cinematografele „de artă”. Festivalul începe cu proiecția unui film iranian, The Art of Living in Danger, teribil de relevant pentru aceste zile, în care femeile din Afganistan, de pildă, se revoltă împotriva regimului taliban care a reluat stăpânirea peste țară. Selecția cuprinde pelicule din lumea întreagă, din Marea Britanie până în Rusia, din Liban în Brazilia, pe teme care au de a face cu tot ce ține de egalitatea de gen, de la stereotipuri de gen la viața departe de casă la traiul într-o „lume a bărbaților”. Aici poți să consulți tot programul festivalului, iar aici îți rezervi un loc (intrarea e gratuită). (Ioana)
Super9 // Festivalul de artă făcută de adolescenți, București, Roaba de cultură, 30 august-5 septembrie
E aproape incredibil că Super, un festival care a pornit de la o mână de adolescenți care voiau să facă film, a ajuns la ediția a noua și s-a transformat într-un eveniment de o săptămână, în care filmele se întâlnesc cu poezia, dezbaterile, muzica, jurnalismul și teatrul. Pe lângă filme făcute de adolescenți, te așteaptă în Herăstrău și la Krănuț două concerte și două lansări (una de revistă realizată de tineri, Cotloane, și o a doua de antologie de poezie, dimineți în care plec pe ascuns), o expoziție de arte vizuale, un spectacol invitat de la Târgu Neamț și discuții până-n noapte cu artiștii. Nu-i ratați, de mulți dintre ei o să mai tot auziți în anii care vin. (Ioana)
KATHE, AKANA! Festival internațional de teatru rom, ediția I, București, 30 august-5 septembrie
România încă nu are un teatru rom - cea mai numeroasă minoritate etnică a țării e și singura care nu se bucură de un spațiu cultural doar al său. Are, în schimb, artiste și artiști romi extraordinari, atât în teatru, cât și-n toate celelalte arte. Iar anul ăsta, pentru prima dată, are și un festival internațional de teatru rom. În cadrul festivalului de-o săptămână poți să mergi la concerte rap, spectacole de teatru și cine-teatru, precum și să stai de vorbă cu artiste și artiști romi din România și invitați din Austria, Germania, Slovacia, Ucraina și Ungaria. Spectacolele se joacă online, dar și off-, în Ferentari, la Teatrul Evreiesc de Stat și la ARTHUB. Accesul e liber, cu un mail în prealabil, ca să-ți rezervi locul, la katheakana.rezervari@gmail.com. (Ioana)
Fotografie principală: Nico G. și Kali în concert (le puteți vedea luni, 30 august, în cadrul KATHE, AKANA), via fb/Giuvlipen.