Recomandări / Timp Liber

Chestii de făcut: săptămâna 3-10 octombrie

De Scena9

Publicat pe 3 octombrie 2016

Oricât ar fi de gri ziua asta de luni, să recunoaștem că una din cele mai plăcute senzații venite la pachet cu toamna e să intri în tot felul de locuri cosy, mai ales dacă-s animate de evenimente despre care să tot stai apoi să povestești. 

Neoteric: zilele dansului contemporan la Brașov, Centrul Cultural Reduta, 1-9 octombrie

Sesiunea intensivă de dans contemporan, tehnologie interactivă și experiment care dă de lucru tuturor simțurilor are loc la Centrul Cultural Reduta din Brașov. Din program, doar câteva indicii: Fabrica de vise, performance despre cum cum se poate transforma în vise spam-ul informațional pe care-l consumăm zilnic; Corpuri în tranziție, atelier de dans contemporan și film despre dans; LOE, un poem vizual „povestit” prin mișcările corpului”; Fragil, o piesă care vorbește despre firul subțire pe care mergem în fiecare zi și arată că-n fiecare din noi se află un pic din Alice în Țara Minunilor.

„Pata” - lansare de carte, Cluj-Napoca, clădirea Echinox, 4 octombrie, ora 18

La fel cum, de multe ori, împingem cât mai departe de raza privirii dramele celor vulnerabili, la fel și unele orașe îi împing la margine pe locuitorii lor săraci. Există însă, din fericire, oameni care-și dedică timpul și resursele apărării drepturilor celor care nu se pot apăra singuri. Volumul „Pata”, care se va lansa mâine la Cluj cuprinde o serie de texte despre o astfel de luptă: activismul pentru dreptul la locuire recentă. Studiul de caz este centrat în jurul comunității marginalizate de romi de la Pata Rât, groapa de gunoi din apropierea Clujului, unde municipalitatea a mutat numeroase familii rome. Cartea, editată de Adi Dohotaru, Hajnalka Harbula și Eniko Vincze, intră în măruntaiele unei probleme sociale extrem de importante pentru România prezentului, unde stigma socială merge mână-n mână cu locuirea precară.

Univibes / Turn UVT into a dancefloor, Timișoara, Universitatea de Vest, 3-4 octombrie

Dacă ai fantasmat vreodată despre cum ar fi să mergi la facultate și dintr-o dată spațiul ăla destul de sobru să se audă muzică tare-n boxe și să începi să dansezi cu colegii de seminar, ei bine, poți testa scenariul ăsta azi și mâine, la Universitatea de Vest din Timișoara. Acolo vor fi amplasate două scene - una principală și una sunete electronice -, plus o zonă de chill, unde studenții (și nu numai) sunt invitați să testeze acustica unui spațiu prea puțin obișnuit cu beat-urile. 

Expoziția magi*k – o tehno-arheologie a orașului București, București, MNAC Sala Dalles, vernisaj pe 5 octombrie, ora 19

Seria de evenimente Suedia Creativă, inițiată de revista Zeppelin, se deschide cu o expoziție realizată împreună cu Modulab, despre istoria canalelor de comunicare media în peisajul orașului. De la antenele radio și TV, care par azi niște vestigii uitate pe câte vreo clădire, până la labirinturile de cabluri care împânzesc cerul Bucureștiului și viteza prin care circulă biții cu ajutorul fibrei optice. O expoziție despre transformări sociale, arhitectură, tehnologie și informație, care aduce în prim plan improvizațiile și inovațiile prin care oamenii au reușit să se conecteze la robinetul de informație.

Școlile viitorului - Educația de la instituție la experiențăBucurești, MNAC Sala Dalles, 6 octombrie, ora 18:30

Tot în cadrul evenimentului Suedia Creativă se întâmplă și conferința asta cât se poate de necesară, la care invitați din România și Suedia vor vorbi despre cum ar trebui și ar putea fi upgradate experiențele de învățare. Într-un discurs din ce în ce mai critic la adresa școlilor românești de azi, e important să înțelegem unde scârțâie modelul actual și cum ar putea fi transformat, astfel încât să răspundă generațiilor conectate. Printre invitați se numără Johan Wendt, fondatorul unui ONG suedez care oferă pregătire gratuită la matematică, Bogdan Coman, inventatorul unui roboțel care-i ajută pe copii să învețe mai cu spor, Florina Boldojar, fondatoarea Universității Alternative, Myra Țărmure, fondator Small Academy, și Alina Kasprovschi, de la Fundația Comunitară București. 

Foto: Imagine din spectacolul „Fragil” de Cosmin Manolescu, realizată de Ciprian Gheorghe. Sursa: Cosminmanolescu.wordpress.com

 

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK