Recomandări / Timp Liber

Chestii de făcut: săptămâna 20-26 februarie

De Scena9

Publicat pe 20 februarie 2017

Cum zilele viitoare se încălzește vremea, crește și coeficientul de chef pentru ieșit la evenimente. Am făcut o selecție de piese de teatru, concerte și proiecții care să ne facă trecerea la primăvară și mai ușoară.

Expoziția „12 mai, la apus/ 12 May at Dusk”, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, 20 februarie, ora 13

Artistul vizual Dragoș Bădiță, coordonatorul Lateral ArtSpace din Cluj, expune la Brașov până pe 6 martie. „Portretul este arta de a face persoana efemeră să pară statornică, autonomă și izolată de lumea pe care o locuieşte. Aici am încercat contrariul; portretul durează doar atâta timp cât persistă lumina soarelui în amurg, pierzându-se treptat în umbrele lungi ale ramei ferestrei și ale plantelor de pe balcon”, arată artistul.

Ziua Dezrobirii Romilor, Teatrul Național din București, 20 februarie, ora 17:30

La 20 februarie 1856, a fost adoptată legea prin care romii au devenit oameni liberi și au primit drepturi egale cu ale celorlaţi cetăţeni din România. Începând din 2011, 20 februarie a fost stabilită Ziua Dezrobirii Romilor, sărbătorită azi la TNB. Evenimentul ca cuprinde o piesă de teatru concepută și regizată de o tânără artistă de etnie romă, care expune cea mai lungă și tragică perioadă de sclavie din istoria omenirii, cinci sute de ani de sclavie a romilor în spaţiul Ţărilor Române, și un concert cameral sub coordonarea violonistului Marin Alexandru, alături de invitatul special, maestrul acordeonist, Ionică Minune.

Filmul din mansardă – „Zéro de conduite / À Propos de Nice”, Lente (str. Arcului nr.8), București, 20 februarie, 20:30

„Zéro de conduite” este un film cult din 1933, un pamflet radical interzis până în 1946. Într-un internat școlar cu reguli foarte rigide, patru băieți se hotărăsc să se răscoale împotriva conducerii. Nimic mai potrivit pentru o zi de luni decât un film într-o mansardă cosy.

Concert Nitai Hershkovits Trio la Jazz Nouveau, Control Club, București, 20 februarie, ora 20

Născut în 1988 în Israel, Nitai descoperă pianul și jazz-ul la vârsta de 15 ani, după ce timp de trei ani de cântase la clarinet. Studiază timp de doi ani în Tel Aviv muzica clasică și teorie muzicală cu Menahem Weisenberg, reputatul compozitor israelian. Câștigă patru ani la rând cea mai mare bursă acordată de prestigioasa American Music Foundation. Hershkovits, unul dintre cele mai reprezentative nume ale jazzului contemporan, care a concertat, printre altele, la Vienna Konzerthaus, l'Olympia, Alter Oper sau Montreux Jazz Festival, Barbican Center, e live diseară la București.

Ferentari Lux. O lună din viața lor”, Centrul Ceh, București, 21 februarie, ora 18:30

Ferentari Lux” e un amplu proiect jurnalistic derulat de publicația Dela0 în cartierul Ferentari din București. Documentarul „O lună din viața lor”, care încheie proiectul început în mai 2016, prezintă o lună din viața Tudoriței, a Alinei și-a lui Petre, doar că trecută în alte condiții, într-o locuință decentă, care beneficiază de încălzire, pe o stradă care nu e din ghetou, cu un serviciu care nu te trimite la lopată la 5 dimineața. Evenimentul este organizat de Frontline Club Bucharest și Dela0.

Rovegan”, Teatrul Național „Marin Sorescu”, Craiova, 21 februarie, ora 19

Piesa e inspirată de cartea Lilianei Nechita, „Cireșe amare”, în care autoarea povestește experiențele sale ca imigrant în Italia. Realizată ȋn urma unei ample documentări desfăşurate anul trecut ȋn localităţi din judeţul Vaslui, „ROVEGAN” explorează fenomenul migraţiei motivate de sărăcie dinspre Europa de Est spre Occident. Intrarea este liberă, doar pe baza de rezervare la adresa contact.asociatia.arena@gmail.com.

Concert The Temper Trap la București.Opening act: The Mono Jacks, Club Fratelli, București, 21 februarie, ora 19

Australienii de la The Temper Trap susțin primul lor concert în România, în turneul de promovare a noului lor album, „Thick as Thieves”, lansat în 2016. Ca să ne bucurăm în grup că vin băieții ăștia, după ce ne-am bucurat în cerc restrâns, cu the dance of joy prin redacție, ne-am întrebat prietenii* ce povești au cu piesele The  Temper Trap. Răspunsurile și încălzirea, aici.

Premiera spectacolului „Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa?”, MACAZ - Bar Teatru Coop., București, 23 februarie, ora 19:30

O fată romă de 17 ani din Harghita este găsită spânzurată în şura casei părinteşti. Povestea Szomnei nu poate fi descifrată nici de către cei din comunitate, nici de oamenii legii, deşi fiecare are o explicaţie despre moartea fetei. Declaraţiile celor care au cunoscut-o par toate adevărate dar se contrazic între ele, rămânându-ne numai cuvintele primului martor: „nu pricep”. Toată lumea pledează „nevinovat”, deşi toţi trăiesc cu sentimentul vinovăţiei. Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa? Spectacolul inspirat de un caz real şi de povestirile lui Ryunosuke Akutagawa este o producţie a companiei de teatru Giuvlipen. Regia: Mihai Lukacs

„După ploaie”,  Teatrul Apollo111, București, 23, 24 februarie, ora 20.00 

Atunci când poartă ștampila „interzis”, pauza de țigară creează o solidaritate puternică, la adăpostul căreia se poate vorbi despre conflicte. „Ura acumulată în oameni pare să fie sursa Răului care a lovit lumea. Există o singură salvare. Care va fi ea?”, e întrebarea cu care echipa regizorului Alexandru Maftei îi cheamă pe oameni la premiera piesei.

Foto: Adi Bulboacă - Secvență din spectacolul „După ploaie”

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK