Expoziții, filme, dezbateri & podcasturi - cam așa sună meniul la început de primăvară.
Despre spitalul uman cu antropologul Andrei Mihail, luni, 1 martie, ora 19:30, online
Dacă vrei să-ți începi săptămâna cu o discuție arzătoare, la zi, despre umanizarea interacțiunilor din mediile spitalicești, ai discuția asta cu antropologul medical Andrei Mihail. Dezbaterea vrea să ofere context acestui material amplu despre instituția spitalului în România, documentat de jurnalista Ruxandra Pătrașcu pentru Inclusiv. Pornind de la gestionarea pandemiei de COVID-19 și construcția unui nou spital prin eforturile organizației Dăruiește Viață, articolul oferă o perspectivă de ansamblu asupra sistemului medical din România. Până la discuția din seara asta, poți să-ți faci o idee despre scopurile antropologiei medicale citindu-l pe regretatul Vintilă Mihăilescu aici. (Ioana)
EXPO_02_GEN Selecție din Colecția de imagini Mihai Oroveanu, Salonul de Proiecte, Palatul Universul, Corp B, Etajul 1, București, între 4 martie și 4 iulie
Prin selecția de imagini — clișee pe sticlă și negative pe film, fotografii oficiale și printuri originale realizate de studiouri fotografice din România secolului al XIX-lea și din prima jumătate a secolului XX — vizitatorul poate studia atitudini foarte diferite ale subiecților: de la coregrafia minuțioasă la libertate. Limitele între care personajele din fotografii se mișcă țin de statutul lor social, de coduri, însă apar și atitudini surprinzătoare. Montajul abordează, între altele, problematica genului: „urmărește modul în care se articulează privirea masculină prin fotografie, obiectificarea și erotizarea corpului feminin, precum și obstinata perpetuare a acestei perspective dominatoare, indiferent de contexte și epoci”.
Am scris aici pe larg despre arhiva cu peste 100.000 de imagini strânsă de Mihai Oroveanu, (1946-2013), fondator și director general al MNAC din București, director al Oficiului Naţional pentru Documentare şi Expoziţii de Artă și ca inițiator al primelor târguri de carte de după 1989. (Vlad)
De văzut documentarul The Jump (2020, r. Giedre Zickyte), disponibil pe HBO Go
Într-o zi absolut obișnuită din 1970, undeva în Oceanul Atlantic, în apropiere de insula Martha's Vineyard, un marinar de pe o navă sovietică a sărit la bordul unei nave americane și a cerut azil politic. Au urmat multe ore de dileme, negocieri și îndoieli, la finalul cărora radiotelegrafistul lituanian a fost predat înapoi sovieticilor. Povestea lui Simas Kudirka nu se oprește însă acolo, deși ar fi putut foarte ușor, atâta vreme cât ne aflăm în miezul unei epoci represive. Printr-un șir de întâmplări și orchestrări politice, Kudirka devine un simbol internațional, iar libertatea lui o miză pentru activiști, senatori și diplomați. The Jump recompune excelent istoria acestui om devenit erou fără voia lui, un personaj pe care nu te mai saturi să-l asculți, în curajul, modestia și onestitatea lui. În plus, filmul face o treabă foarte bună când vine vorba de surse: printre cei intervievați se numără foști agenți KGB, dar și fostul secretar de stat american Henry Kissinger. (Andra)
Podcastul This Day in Esoteric Political History
Un podcast deștept & la obiect care acoperă diverse capitole din istoria Americii (și nu numai), teme mai puțin explorate sau care au fost băgate sub preș. Sunt episoade scurte (sub 30 de minute) care nu-și propun să epuizeze subiectele, ci dimpotrivă să deschidă discuții despre rasism, sistemul electoral american, istoria drepturilor civile, sistemul judiciar american. (Ionuț)
Herstory | SolMates vol. 003, un recital online cu creațiile uitate de istorie ale femeilor compozitoare, vineri, 5 martie, de la orele 20:00
Puține lucruri se știu despre femeile care au contribuit la istoria universală a muzicii clasice. Pianista Eliza Puchianu și violonistul Aron Cavassi pregătesc un recital din izolare care să aducă în casele ascultătorilor sunetele secolului al 19-lea din perspectiva doamnelor. „Compozitoarele au activat având acces limitat la educație, interpretare publică și comunitate muzicală”, explică pianista. „De asemenea, au fost limitate la o categorie restrânsă de resurse pentru repetiții și concerte. Aceste limitări au însemnat că multe dintre compozitoare au creat fără șansa de a-și atinge vreodată potențialul și strălucirea artistică”. Vineri seara poți asculta aici creațiile unor artiste precum Maria Szymanowska, Luise Adolpha Le Beau, Amy Beach, Cecile Chaminade, Lili Boulanger, Ethel Smyth și Louise Farrenc. (Venera)