O combinație perfectă pentru februarie: poezie, Godard, operă, dezbateri și alte arhive.
Discuții queer: Vera Hofmann și Dragoș Olea + Sofia Zadar performance live în Triumf Amiria, București, Goethe-Institut, vineri, 11 februarie, de la ora 18:30
Ce sunt strategiile de queering și cum s-au manifestat ele în peisajul autohton al artelor vizuale din ultimii 20 de ani? E o întrebare vastă, care ia în vizor atât practicile artistice, cât și politicile instituțiilor de artă - la care artistx și curatorx Vera Hofmann și Dragoș Olea încearcă să vină cu răspunsuri non-exhaustive și non-lineare la întâlnirea cu publicul de vinerea asta. Apoi, are loc un performance al Sofiei Zadar (despre care puteți citi aici). Totul se desfășoară în cadrul TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?], un proiect de care aveam mare nevoie, pentru a înțelege ceva mai bine producția culturală queer a ultimelor două decenii - în literatură, artele vizuale și artele spectacolului. (Ioana)
Retro Jean-Luc Godard: Elogiul dragostei, miercuri, 9 februarie, ora 19.00, Cinemateca Eforie
Unul dintre filmele de referință ale anilor 2000, Elogiul dragostei/Éloge de l'amour (r. Jean-Luc Godard) îl are ca personaj central pe Edgar, un bărbat care lucrează la un amplu proiect pe tema iubirii. Un film cu multe ramificații și, care dincolo de tema dragostei, e și o meditație asupra ideii de timp & narațiune. Evenimentul face parte din programul „Retro Jean-Luc Godard”. Proiecția de săptămâna asta va fi urmată de o discuție cu publicul moderată de Radu Jude și Andrei Rus. (Ionuț)
Lansare de carte online: Șuruburi, șaibe, cuie, piulițe, de Adela Greceanu, luni, 7 februarie, ora 19.00, live pe paginile facebook ale Editurii Cartier și Librăriilor Cărturești
Scriitoarea și jurnalista Adela Greceanu își lansează azi volumul de poeme Șuruburi, șaibe, cuie, piulițe (poeme alese) care conține versuri scrise pe parcursul a 17 ani, mai exact între 1997 și 2014. Alături de Adela, vor mai participa la discuție scriitorii Svetlana Cârstean și Claudiu Komartin împreună cu Emilian Galaicu-Păun, redactor-șef al Editurii Cartier, unde a apărut volumul.
„Cu o imagine a Adelei Greceanu, poezia e asemenea vitraliilor care se văd mai bine când trece lumina prin ele. Lumina inteligenței, a empatiei”, spune scriitoarea Simona Popescu.
(Delia)
La Bohème de Giacomo Puccini, Opera Națională București, vineri, 11 februarie, de la orele 18:30
O clasică după carantină. Pentru mine, orice operă e un fel de a sărbători viața prin muzică, tocmai pentru că atinge teme universale care ne preocupă (și, astfel, ne leagă) pe toți: iubirea, moartea, relațiile cu cei dragi, etc. Și când nu e o ocazie bună să sărbătorești viața? Mă pregătesc de ieșirea din izolare și boală cu un bilet la una dintre cele mai populare și apreciate opere din lume. La Bohème urmărește fidel povestea din romanul Scènes de la vie de bohème, scris câteva decenii mai devreme de scriitorul francez Henri Murger. Poți să-ți iei un bilet de aici.
(Venera)
Să Film!: „Retro UNATC - Program nou de scurtmetraje (1967-1983)", Cinemateca Eforie, București, vineri, 11 februarie, de la ora 19
Cele opt filme ce vor fi proiectate — selectate de Gabriela Filippi, de Andrei Rus și de Ana Szel — au fost realizate între anii 1967 și 1983 de foști studenți ai IATC (vechea denumire a universității). „Filmele cuprinse în acest al doilea program reflectă în moduri dintre cele mai complexe (și, uneori, dintre cele mai contradictorii) perioada în care au fost realizate: de la formule narative și stilistice des întâlnite în anii '70 - '80 în cinematografia din România — precum alegoria politică sau protocronismul, la unele ce par, la o primă vedere, să iasă din canoanele epocii - precum erotismul fantezist , sau modernismul foarte particular al unora dintre ele. Vizionate împreună, restituie nu doar aspecte sociale, culturale sau politice ale unei ere, ci sunt și un document prețios al preocupărilor stilistice extrem de eclectice ale tinerilor cineaști din IATC și din România”, explică Andrei Rus. (Vlad)
Foto main: Arhiva Activă