Recomandări / Timp Liber

Scena9 recomandă: săptămâna 10-16 iulie

De Scena9

Publicat pe 10 iulie 2017

So damn hot, dar nu ne lăsăm. Răcorim mijlocul verii cu film documentar și poezie, performance și discuții. Scena9 se adăpostește ziua în redacție și-n spatele tastaturilor, dar când iese seara din casă, aici se duce:

Cinema, mon amour – Proiecție de film documentar, Fort cultural, Câmpulung, luni, 10 iulie, de la ora 20.30

Vara asta, prietenii de la One World Romania la Școală fac o chestie foarte simpatică: aduc documentarele în curțile oamenilor, pe gratis. Dacă nu știi cum să-ți închei prima zi a săptămânii la Câmpulung, noi te sfătuim să nu ratezi povestea lui Victor Purice, spusă în 72 de minute de Alexandru Belc. O să vezi un om care se luptă cu moartea unei lumi, dramatic spus. Mai pe pozitiv, o să afli cum, în ciuda tuturor obstacolelor birocratice, a mall-ului cu cinema multiplex din Bacău și a numărului de spectatori în cădere liberă, managerul cinematografului Dacia Panoramic din Piatra Neamț a reușit să-și salveze sala de la închidere. E o poveste care n-are cum să nu te miște, despre vremuri în schimbare și iubirea pentru cinema, pe care poți s-o vezi liniștit, așezat pe iarbă, la răcoare. Uite-aici trailerul:

Winding – proiecție de film și discuție cu producătorul Ari Levi, Seneca AntiCafe, București, marți, 11 iulie, de la ora 19

Încă un documentar și tot la loc răcoros, dar de data asta marți, la București, într-o anti-cafenea. Direct de la Tulcea, vine unul dintre cele mai apreciate filme ale ediției de anul acesta a festivalului de film ecologic Pelicam: Winding. Numele filmului e dat de râul cu multe coturi și meandre Yarkon, de ale cărui bogății se bucurau pe vremuri deopotrivă evreii și palestinienii. Ce se întâmplă astăzi cu râul și cum și-l împart două state care au multe de împărțit poți să afli marți. După proiecție, urmează o conversație pe Skype cu producătorul filmului, Ari Levi. Intrarea e liberă în limita locurilor disponibile, cu un mail sau un telefon dat în prealabil la contact@senecanticafe.ro / 0720 33 11 00. Și uite-aici la ce poți să te aștepți din partea filmului:

Noi împotriva noastră, MNAC București, de miercuri, 12 iulie, până pe 19 iulie

Artista Ruxandra Hule propune un performance care e, de fapt, un „date artistic”. Participă ea, alături de orice fel de cuplu, fie că e vorba de parteneri, soți, prieteni, părinți și copii sau orice altceva. Participarea costă 15 lei de persoană, adică 30 lei/duo, iar performance-ul durează 40 de minute. Nu contează deloc dacă aveți sau nu experiență artistică. Sunteți invitați să intrați într-un spațiu dincolo de rutină, în care mișcarea, cuvintele, modelajul și desenul în doi o să vă ajute să provocați reacții spontane. Cu ajutorul lor, o să descoperiți modalități noi de a exprima ce simțiți – și fiecare și în cuplu. Sună intim și neobișnuit, suficient de scary și în afara zonei de confort încât să merite explorat.

Intersecțiile de miercuri – serie nouă. 14. Rezidența BRD Scena9, București, miercuri, 12 iulie, de la ora 20

Scriitoarea Svetlana Cârstean, moderatoarea seriei de dezbateri Intersecțiile de miercuri și criticul de film Andrei Rus o să stea de vorbă despre cum se pot organiza artiștii. De ce e necesar să se organizeze? Ce drepturi au? Ce le trebuie? Cine îi reprezintă? Deși poate pentru unii nu-i imediat intuitiv, artiștii au multe de făcut, de la organizare de evenimente, ateliere și expoziții la atragere de fonduri și finanțări, PR și comunicare, activism, solidarizare, căutare de spații și rezidențe – iar lista poate să continue aproape la nesfârșit. Așa că despre toate astea stăm de vorbă miercuri cu Iulia Popovici (critic și curator de arte performative, redactor Observator cultural), Raluca Voinea (critic de artă și curator, co-director al Asociației tranzit.ro), Tudor Chirilă (actor, muzician, compozitor și producător) și Andrei Anastasescu (traducător literar, membru cofondator al Asociației Române a Traducătorilor Literari). Subiectele-s multe și grele, intrarea liberă, hai!

Transmissions & DJ-ing with Cosmina Morfolina, MACAZ – Bar Teatru Coop, București, joi, 14 iulie, de la ora 21

Numele ei de DJ s-ar putea să nu-ți sugereze asta, dar Cosmina Moroșan e autoarea uneia dintre cele mai așteptate cărți de poezie din prima jumătate a anului. Mihai Iovănel, criticul nostru literar in-house a recomandat Beatitudine. Un eseu politic de două ori până acum. A apărut în colecția Vorpal a editurii Nemira și n-ai niciun motiv să n-o cumperi. Sau, dacă vrei niște motive în plus, îți dă poetul Andrei Dósa în textul de pe ultima copertă: „Preoteasă, deejayiță, escortă afectivă, muceniță kinky care te lucrează la zona incertă, la mezzo bass. Survolează feminitatea și relaționările cu o formulă în care îmbină prospețimea percepției cu post-ironia, navighează finuț printre formule hedoniste, luminițe și tripuri. Îmi vine să citez la greu, dar până la urmă fiecare își ia de aici ce vrea și ce poate, ca-n viață. O să fac totuși un spoiler alert: a doua secvență e cu gura uscată de ură în abundență și exces.” În fine, ce voiam să vă zicem e că joi Cosmina va pune muzică la MACAZ, sau, cum zice descrierea evenimentului, „culturi muzicale infra-feminine”, hip-hop și trap, ritmuri transgresive, de la M.I.A. la Francesca Belmonte, de la U.S. Girl la Helena Hauff.

21 de Nocturne | anul 3, Magheru One și Rezidența BRD Scena 9, București, de vineri, 14 iulie, până pe 21 iulie

Prima săptămână a sezonului de poezie contemporană în aer liber începe joi, dar ține până pe 15 septembrie. Sunt doisprezece poeți invitați de A.R.C.E.N. să citească și să discute pe terasa blocului Magheru One și în grădina Rezidenței BRD Scena9: Svetlana Cârstean, Claudiu Komartin, Denisa Duran, Adrian Diniș, Alex Văsieș, Ana Dragu, Dina Frînculescu, Flavia Adam, Mitoș Micleușeanu, Radu Nițescu, Răzvan Țupa și Valentin Busuioc. Pe lângă poezie și vin pe-nserat, anul ăsta Nocturnele aduc și jam sessions, dans, performance-uri și expoziții. Intrarea e liberă, dar ca să participi trebuie să completezi formularul ăsta.


Imagine principală via Facebook/A.R.C.E.N.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK