Zile pline de toamnă, cu festivaluri de știință, filme românești la cinema, filosofie pentru copii și concerte de antrenat inima. Și, ca să putem cuprinde cât mai multe, am schimbat puțin formula recomandărilor. Mai jos, carnetul de bal de săptămâna asta, ales pe sprânceană de jurnaliștii Scena9:
Muzică
Gili Mocanu, marți, 23 septembrie, Rezidența BRD Scena9, de la 20.00
Printre puzderia de artiști experimentali în muzică, Gili Mocanu e unul care face lucruri cu adevărat interesante. Vedeți/ascultați proiectul Somnoroase Păsărele. Marți seara îl puteți urmări într-o discuție și un performance live, în cadrul întâlnirilor POST MUZICA de la Rezidența BRD Scena9.
Marissa Nadler în Club Control, marți, 24 septembrie, de la 21.00
Marissa Nadler e o voce eterică, dar și o prezență puternică pe scena numită odinioară indie. Mă bucur enorm că o să am ocazia s-o văd live la Control, prezentându-și noul album înregistrat cu o distribuție all star, de la Sharon van Etten și Angel Olsen, la membri ai formațiilor Hole și Morphine. Se anunță o seară super-feminină, în cel mai bun fel cu putință – biletele se găsesc aici. Mai jos, un sneak peek de pe cel de-al optulea album al Marissei Nadler.
DEUS în Club Control, vineri, 27 septembrie, de la ora 20.00
Deși e sold out și pe pagina event-ului au apărut deja ridicole încercări de tras pe sfoară doritorii de bilete, ăsta-i genul de concert care merită niște eforturi suplimentare (adică puțină atenție, poate chiar are cineva un bilet în plus de vânzare). Pentru că DEUS e una dintre cele mai intense live trupe din Europa și pentru că Club Control împlinește 11 ani de când ne ritmează nopțile și merită sărbătorit cum se cuvine:
Dezbateri
Turneu universitar Touch Me Not / Politicile corpului, 27 septembrie - 16 octombrie, Timișoara, Cluj-Napoca, București, Iași, Brașov, Sibiu
Echipa filmului Touch Me Not merge prin cele mai mari orașe universitare din România ca să discute cu studenți despre intimitate, relația cu propriul corp, respectul pentru Celălalt. Mi-ar plăcea enorm să pot participa la toate cele zece dezbateri și să aud cum tinerii de la noi se raportează la lucrurile astea. Sunt subiecte rar abordate la noi, încărcate de rușine, dar super importante. În plus, am mai urmărit-o pe regizoarea filmului, Adina Pintilie, în discuții publice. E foarte sinceră, directă și îi place să provoace.
Dialoguri pe contrasens, Timișoara, toată săptămâna
Una dintre cele mai active asociații culturale din Timișoara aduce la librăria La Două Bufnițe o serie de profesioniști care discută subiectele fierbinți ale călduței noastre lumi cultural/artistice, de la ce-nseamnă cu adevărat spațiul public la limba de lemn în presă.
Festival
Bucharest Science Festival, București, 25 - 29 septembrie
Dați iama în programul festivalului, sunt prea multe chestii care sună bine ca să mă pot opri doar la câteva. Ok, dacă e, totuși, să încerc: aș recomanda dezbaterea despre vaccinuri și vaccinare; discuția despre psihologia umană în spații închise (de la subterane, până la submarine); întâlnirea în care se discută o abordare științifică a consumului de droguri; și, pentru copii și alți curioși, toate atelierele, demonstrațiile și experimentele, de la cel în care află din ce sunt făcute lucrurile pe care le folosesc zi de zi, la introducerea în paleontologie de la stația de metrou Politehnica.
Film
Monștri, r. Marius Olteanu, de vineri, 27 septembrie, în cinematografe
Film de debut și poveste hiper-necesară despre cum e să trăiești înghițindu-ți iubirea într-o țară (da, România) care te obligă să taci ceea ce simți. Cu Judith State, Cristian Popa, Alexandru Potocean, Șerban Pavlu, Dorina Lazăr.
Gomera, r. Corneliu Porumboiu, în cinematografe
Noul film al lui Corneliu Porumboiu, cu Vlad Ivanov și Catrinel Marlon Menghia în rolurile principale, e o poveste polițistă cu atmosferă neo-noir și în care se schimbă constant planurile, din București în insulele Canare, iar spre final în Singapore. Limbaj fluierat, urmăriri, filaje într-0 variantă post-modern hollywoodiană.
Spectacol
Totul e foarte normal - spectacol pentru părinți și adolescenți, Centrul de Teatru Educațional Replika, joi, 26 septembrie, de la ora 19.00
Cei de la Centrul de Teatru Educațional Replika dedică spectacole adolescenților de câțiva ani. Spectacolul de teatru „Totul e foarte normal” îi încurajează pe părinți și copii să înceapă un dialog pe teme vitale, dar greu de apucat în familie, din cauza culturii rușinii în care trăim: intimitate, sexualitate, metamorfozele corpului după pubertate.
Expoziții
Venisaj „Shifting Habits”, Switch Lab, București, joi, 26 septembrie, de la ora 19.30
Cu Robert Antoniac, Nikita Dembinski și Andreea Badea v-ați întâlnit de curând pe Scena9. Toți trei sunt proaspăt absolvenți de foto-video, curioși să jongleze cu domenii diferite - artă video, modă și muzică, dornici ca lucrările lor să-i facă pe oameni să chestioneze. Expoziția de la Switch, care se joacă la intersecția dintre fashion și fotografie conceptuală, e ocazia perfectă să cunoașteți câteva voci curajoase dale celor mai fresh generații de artiști.
West - Vector - Восток / Ghenadie Popescu și Mark Verlan, Galeria Posibilă, București, deschisă până pe 29 septembrie
Faceți-vă timp să mergeți la Galeria Posibilă: găsiți acolo lucrări ale unora dintre cei mai importanți artiști contemporani din Republica Moldova. Ghenadie Popescu (despre care puteți citi pe larg în primul număr tipărit al revistei Scena9) și Mark Verlan sunt exploratori plini de umor și simț al aventurii experimentale, critici sociali corozivi și visători la intersecții de utopii și realități complicate. Nu-s foarte des în București lucrările lor, așa că nu ratați expoziția.
Copii
Constantin Vică la Intersecțiile de sâmbătă pentru copii, Rezidența BRD Scena9, sâmbătă, de la ora 11.00
Anul trecut, internetul a pătruns în 81% dintre gospodăriile românești, dar noi încă nu avem programe de educație digitală pentru vreo categorie de vârstă, nici măcar pentru tineri. Constantin Vică, profesor de etică și tehnologie la Facultatea de Filosofie din București, va problematiza fenomenul Youtube pentru tinerele generații. Rezervă-i loc copilului tău până vineri.
Bonus
The Mind, Explained, Netflix
O serie excelentă de jurnalism explicativ gândită de VOX&Netflix revine cu sezonul 2. De data asta, vocea Emmei Stone ne explică, în clipuri scurte și ușor de-nghițit, cum funcționează mintea umană, de la memorie la vise.