Până și-n miezul verii găsim ceva de făcut printre betoanele Bucureștiului sau ceva mai departe de ele, în aerul rece de Piatra Neamț. Săptămâna asta avem o expoziție, un spectacol, un tur de arhitectură și un festival. Plus Cinevara de la Rezidență.
Artă la feminin, de la Andra
Expoziția „Perspectivele și anatomia artei la feminin I: 1977-1987”, Art Hub (București), vernisată miercuri, 24 iulie, de la ora 19
Discuția publică despre ce înseamnă să fii artistă în România, deschisă în ultimii ani în diferite contexte, continuă să scoată la lumină nu doar o familie întreagă de probleme de care se lovesc femeile în lumile artelor, ci și felul în care istoriile culturale pe care le dăm mai departe sunt de multe ori părtinitoare cu creatorii bărbați și mioape când vine vorba de femei. (Un studiu bun de caz despre femeile scriitoare din România, găsiți aici.) Tocmai de-asta, e foarte important să dezbatem ce anume a modelat istoria în acest fel, să recuperăm capitole importante din istoria artei, dar și să le cunoaștem pe artistele care activează azi în arta românească și globală. Expoziția care se deschide miercuri aduce laolaltă 12 artiste născute între 1977 și 1987, pe care curatoarea Nona Șerbănescu spune că le leagă mai multe lucruri care țin de asumarea feminității în lucrările lor. Artistele invitate sunt Elena Andrei, Buzu (Ana Andronic), Otilia Cadar, Ana Chiorean, Cătălina Codreanu, Amalia Dulhan, Cristina Iacob, Lumi Mihai, Maia Ștefana Oprea, Nona Șerbănescu, Cristina Vasiliu și Daniela Vîrlan. Expoziția e doar primul pas dintr-o cercetare mai mare, despre felurile în care teme legate de feminitate se reflectă în discursul și imaginile artistelor contemporane din România.
O „vânătoare” în Cotroceni, de la Ionuț
Vânătoarea de comori arhitecturale, sâmbătă 27 iulie, ora 18.00, Cotroceni
E un joc pentru copii (cu părinți/adulți în rol de coechipieri) care se joacă în echipe și a cărui miză este descoperirea unor detalii de arhitectură & patrimoniu urmând modelul scenariilor de tip treasure hunt. Vânătoarea de comori a avut loc în alte orașe din țară (Galați, Brăila, Sibiu, Oradea), dar și în centrul Bucureștiului și în Cartierul Evreiesc. Săptămâna asta vine rândul cartierului Cotroceni și, cum Bucureștiul e din ce în ce mai gol în perioada asta, un joc ca ăsta pică la fix. Fiecare echipă are câte un kit (cu hartă, aparat foto) și va petrece cam două ore pe teren, după care se strâng toți într-un loc și discută despre comorile găsite. E un antrenament bun nu doar pentru cei care vor să descopere orașul și să învețe câte ceva despre arhitectură, dar și un exercițiu plăcut pentru niște copii care au șansa să fie reporteri pentru câteva ore. Mai multe detalii despre înscriere - aici.
Un spectacol despre detabuizarea religiei, de la Diana
Teatru: În numele tatălui - la Râșnov, Schubz - Centrul de Educaţie pentru Dezvoltare Durabilă, Râșnov, luni, 22 iulie, de la ora 18
În cadrul Festivalului de Film și Istorii Râșnov, se va juca azi spectacolul „În numele tatălui”, scris de Elena Vlădăreanu și regizat de Robert Bălan, un power couple despre care am povestit și noi aici. Spectacolul aduce în discuție o temă care a devenit aproape tabu- religia. Cum influențează viața intimă, profesională și socială? Cum ne raportăm la această „zestre culturală”? „În numele tatălui” este construit ca o serie de monoloage despre istorii personale, prin care se dorește să se înceapă un dialog despre religie ca dimensiune a vieții private; un fel de detabuizare a unui subiect care a fost principal generator de tabuuri, iar acum a devenit el un obiect al rușinii. Să discutăm, deci, și să participăm la acest spectacol curajos. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Un festival de film, de la Ioana
Filmul de Piatra #12, CAMP Edition, Bistrița - Tășuleasa Social, Pasul Tihuța, de joi, 25 iulie, până duminică, 28 iulie
Începe a 12-a ediție a unuia dintre cele mai tinere și vibrante festivaluri de film din țară – Filmul de Piatra, care a format deopotrivă cineaști și voluntari în spiritul iubirii de film. De data asta, festivalul se mută din orașul natal Piatra Neamț în campusul Tășuleasa Social, la Piatra Fântânele. Asta înseamnă că poți să stai cu cortul, dar și să faci drumeții în zonă, să stai la foc de tabără și să vezi filme și concerte în aer liber. Uite aici detalii despre camping și aici programul complet al festivalului. Ca sneak peek, pot să-ți spun că o să te întâlnești cu prieteni mai vechi ai festivalului (Ada Milea, Robin and the Backstabbers, URMA), dar și cu nume noi (Baba Dochia, Pinholes, Iarba Fiarelor). O să vezi scurtmetraje în competiție, dar și filmul Monștri în avanpremieră (poți chiar să te întâlnești cu regizorul Marius Olteanu și actrița din rolul principal, Judith State). Plus o școală de mers pe munte, tururi ghidate, scurtmetraje în miez de noapte – și o grămadă de alte chestii tari. Bilete de aici.
Imagine principală: Filmul de Piatra