Nici la jumătatea ultimei luni de vară nu ducem lipsă de evenimente, fie că vrem să ne petrecem timpul sub cerul liber, în cinematografe sau pe canapeaua din sufragerie, cu un live pornit. Vă invităm să consultați mica noastră listă cu film, teatru și întâlniri cu artiști.
CINEVARA#3 Legea granițelor (1966), joi, 19 august, ora 20.30, Rezidența BRD Scena9
Filmul regizorului turc Lütfi Akad (restaurat în 2013) combină elemente de neowestern și documentar într-o poveste plasată undeva la granița dintre Turcia și Siria. Deși are toate datele unui film de acțiune (cu personaje și aventuri de frontieră), Legea granițelor este și o frescă socială a Turciei rurale la începutul anilor ‘60, când sărăcia, lipsa accesului la educație și a locurilor de muncă duceau la o creștere a nivelului de infracționalitate. Totodată, filmul lui Akad reprezintă un moment de cotitură pentru cinematografia turcă atât prin realism, cât și prin curajul cu care atinge anumite teme tabu.
Spectacolul Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba, vineri, 20 august, ora 20.00, Arcub, București
Un spectacol în regia lui Eugen Jebeleanu (realizat în colaborare cu dramaturgul Yann Verburgh și scenografa Velica Panduru) care ecranează o serie de teme fierbinți ale Europei contemporane: migrația, familia și conflictele din jurul ei, identitatea națională și de gen ș.a. „Fie că rezonează cu ceva din experienţa proprie, fie că nu, poveştile ţin spectatorul captiv într-un spectacol emoţionant care nu ţinteşte voit emoţia. La două săptămâni de la premieră, Itinerarii vibrează încă în corpul meu”, spunea criticul Oana Stoica într-o cronică entuziastă. (Ionuț)
Două evenimente de la festivalul Where ART thou?, Brașov, Complexul Agrement sub Tâmpa, miercuri, 18 august - joi, 19 august
Festivalul cultural Where ART Thou se construiește în fiecare an în jurul tehnologiei în multiplele ei roluri de instrument de comunicare, metodă sau muză a artiștilor. În ediția de anul acesta, două evenimente te așteaptă miercuri și joi în zona Brașovului:
Laszlo Zsolt Bordos, artist maghiar specializat în arta 3D, va ține miercuri, 18 august, o prezentare despre proiectarea lucrărilor de artă pe clădiri, de la detalii tehnice, la istoria video mapping-ului. Mai multe despre arta sa găsești aici.
A doua zi, joi, 19 august, echipa proiectului Nonotak Studio, formată din artistul vizual Noemi Schipfer și arhitectul-muzician Takami Nakamoto, va poposi în același loc pentru a vorbi despre lumea instalațiilor și performance-urilor, pornind din culisele propriilor opere de artă. Dacă nu poți ajunge, poți urmări evenimentele live, pe Facebook. (Venera)
foto cover: ARCUB.