Emilia Șercan și Andrei Popoviciu vin din generații diferite ale presei, dar amândoi folosesc jurnalismul de investigație ca să scoată la lumină abuzuri și nedreptăți. I-am invitat la un dialog deschis despre munca lor: cum s-a schimbat de la redacțiile anilor ‘90, la prezentul freelance, de unde vin amenințările pentru jurnaliști, cum gestionează tensiunea ca să poată merge mai departe.
Pe Emilia Șercan (47 de ani) o cunoașteți mai ales pentru munca ei asiduă din ultimii ani, când a documentat nenumărate cazuri în care nume influente din politica și lumea militară românească au plagiat în tezele lor de doctorat. Investigațile ei din PressOne au stat la baza celor două cărți pe care le-a publicat despre fenomenul de proporții al fraudei intelectuale în rândul oficialilor: Fabrica de doctorate sau Cum se surpă fundamentele unei nații (Humanitas, 2017) și Cazul Ponta. Reconstituirea celui mai infam plagiat din istoria României (Humanitas, 2022). În cele aproape trei decenii de când face jurnalism, a adunat sute de investigații despre corupția din România, pe care le-a publicat mai întâi în presa locală, apoi în redacții centrale: „Curierul Naţional”, „Evenimentul zilei”, grupul de presă Realitatea-Caţavencu. Pe Emilia Șercan o găsiți și în sălile de curs de la Facultatea de Jurnalism și Științele comunicării, de la Universitatea București, unde este lector.
Andrei Popoviciu (27 de ani) a studiat relații internaționale în Franța și Marea Britanie, e stabilit în Senegal și scrie despre drepturile omului, crize umanitare și politică externă. E jurnalist freelancer și a publicat până acum în Washington Post, El Pais, Le Monde, The Guardian, Al Jazeera English etc. A investigat, alături de alți jurnaliști, deportările ilegale ale solicitanților de azil care ajung la granițele Europei, a primit Premiul „Ján Kuciak” pentru Jurnalism de Investigație după ce a documentat folosirea tehnologiilor de supraveghere în aceste deportări, și European Press Prize pentru jurnalism dedicat migrației, după ce a documentat pentru In These Times militarizarea granițelor africane de către UE. Pentru Balkan Insight a scris despre boom-ul imobiliar din Cluj, pentru PressOne despre traficanții de lemn din Africa și afacerile unui român cu fostul dictator al Gambiei, pentru Scena9 despre istoria complicată utopiei fondate de artistul Marcel Iancu într-un sat din Israel.
I-am invitat pe Emilia Șercan și pe Andrei Popoviciu să discute deschis despre propriile expediții jurnalistice, despre miza muncii lor pentru societate și despre costurile personale cu care vine la pachet presa de investigație.