Seria Noii cititori, coordonată de scriitoarea Adina Rosetti și ilustrată de Oana Ispir, aduce lună de lună recenzii la cărți pentru copii, scrise de copii. În fiecare lună copiii citesc o carte, o comentează împreună și apoi scriu propria recenzie, totul sub îngrijirea Adinei, care aduce de fiecare dată și extra context. Într-o lună avem copii între 12 și 14 ani, în cealaltă lună între 10 și 12. Începem seria cu tinerii de 12-14 ani și cu cartea Războiul nasturilor, o poveste despre război, joacă și mersul istoriei.
Când mi s-a propus să coordonez o rubrică lunară cu recenzii/recomandări scrise de copii, am acceptat cu entuziasm: fac de mulți ani ateliere cu copii și știu cât de atenți și exigenți cititori pot fi. Sunt sinceri, direcți, n-au chef să fie plictisiți și nici să li se țină lecții moralizatoare. Așadar, am avut mari emoții cu alegerea primului volum… Inițial am oscilat între mai multe fantasy-uri, acesta fiind genul despre care se știe că prinde cel mai tare, dar până la urmă am optat pentru o carte cu totul diferită Războiul nasturilor de Avi (din colecția Violet History de la Editura Arthur). Avi este pseudonimul literar al unui autor american specializat în historical fiction (gen foarte popular peste Ocean), premiat de mai multe ori cu medalia Newberry și alte distincții acordate pentru literatura pentru copii.
Povestea unui grup de copii care trăiesc începutul Primului Război Mondia într-un sat din Polonia, disputat de ruși și germani, nu este o lectură deloc comodă, dar pe mine, cititor adult, m-a captivat total. Cum avea însă să fie receptată de copii? Prima grupă de „cronicari literari” în formare, dispusă să intre în jocul nostru, e formată din șase fete și-un băiat, cu vârste cuprinse între 12 și 14 ani. Știam deja despre ei că le place să citească și, mai ales, să scrie povești. La prima întâlnire, mi-au spus că au acceptat provocarea din curiozitate, pentru că vor să încerce ceva nou, îi încântă ideea de a primi cărți și de a fi publicați într-o „revistă serioasă”. Așadar, își fac astăzi debutul: Maria C., Maria B., Irina, Simina, Mara, Alexandra și Alexandru!
Formula e una simplă: ei au aproape o lună la dispoziție să citească, ne întâlnim online să dezbatem, apoi au o săptămână pentru a-și pune în scris opinia. Pe mine, urmărindu-i discret de pe margine (căci scena e a lor), m-a impresionat privirea lor atentă și pătrunzătoare și felul precis în care care văd legăturile dintre ficțiune și realitate. Sper ca recenziile și recomandările lor să inspire și alți copii în căutare de cărți interesante. Pentru că, dacă găsesc cartea potrivită, copiii „zilelor noastre” chiar citesc!
🔳 🔳 🔳
Războiul nasturilor, scrisă de premiatul autor american Avi, este o poveste palpitantă despre Patryk, un băiat dintr-un sat mic din Polonia. Acțiunea se petrece în 1914, în timpul Primului Război Mondial. Ce începe ca un simplu joc în grupul de prieteni al lui Patryk – cine poate să facă rost de cel mai interesant nasture de la o uniformă militară – se transformă în ceva mai mare: un război. Un război al nasturilor. Fără să vrea, Patryk și prietenii lui oglindesc în jocul lor adevăratul război care se petrece în jur.
Recunosc că m-a captivat complet. Povestea conține suficiente momente de suspans, dar și descrieri amănunțite, care m-au ajutat să-mi imaginez cu ușurință aventurile personajului principal. De asemenea, atenția autorului la detalii și capitolele scurte, digerabile, fac din Războiul nasturilor o lectură cât se poate de plăcută. Dar vă avertizez: nu este pentru cititorii mai sensibili. Până la urmă, nu ai cum să scrii o poveste realistă despre război fără un anume grad de violență și de momente în care să te treacă fiorii. O recomand copiilor și adolescenților (începând cu 11-12 ani) pasionați de istorie sau care vor să înțeleagă mai multe despre Primul Război Mondial. Este o carte grozavă, care captivează și ține cititorul cu sufletul la gură de la prima până la ultima pagină! (Maria Cioflec, 13 ani, București.)
🔳
Războiul nasturilor te face să te gândești dacă până la urmă scopul scuză sau nu mijloacele. Despre prietenie și trădare, solidaritate și ambiție, cartea te va impresiona prin povestea originală și incredibilă a unui grup de prieteni dintr-un sat afectat de război. Totuși, copiii vor fi copii până la capăt, neînțelegând prea bine realitatea în care trăiesc. Grupul de prieteni își continuă „jocurile” și „competițiile” (adevărate misiuni din perspectiva lor), neștiind cum să reacționeze la dezastrul din jurul lor.
Până la final, nu te poți decide care e binele și care e răul, căci până la urmă într-un război (fie el între copii sau adulți) nimeni nu poate avea dreptate pe deplin; nu poți ști cine câștigă de-adevăratelea. Sau poate, dacă citiți și voi cartea, veți ști cum să deslușiți dilema din spatele poveștii. (Alexandra Dona, 13 ani și 8 luni, Hunedoara)
🔳
Cartea este foarte interesantă și plină de acțiune. De multe ori, mi s-a întâmplat să plănuiesc să citesc doar câteva pagini, dar până la finalul zilei să ajung să citesc dublu sau triplu. Acțiunea se desfășoară în timpul Primului Război Mondial, într-un sat din Polonia, unde trăiesc Patryk și prietenii săi, sat patrulat de soldații ruși. Într-o zi, ceva neașteptat s-a întâmplat: un avion german a trecut pe deasupra satului și a bombardat școala, cauzând victime. Acesta e doar începutul.
De-a lungul cărții, am remarcat un anumit personaj: Jurek, unul dintre prietenii lui Patryk. El este reprezentarea omului înnebunit după putere, care duce de multe ori lucrurile la extrem, punând interesele proprii pe primul loc, chiar dacă riscă viața lui sau pe a celorlalți.
Stilul în care scrie autorul este unul aparte, totul este foarte detaliat descris, ajutându-l pe cititor să-și imagineze toată scena. Acțiunea este povestită în așa fel, încât este greu să te oprești din citit. Dacă totuși reușești, o să fii curios ce se va întâmpla în continuare, fiecare capitol păstrând suspansul. Ceea ce nu mi-a plăcut a fost sfârșitul, a fost un pic cam brusc; de asemenea, cartea are câteva părți foarte triste. Veți fi surprinși, triști sau uneori chiar bucuroși, povestea te poartă prin toată gama de emoții. Trebuie neapărat sa citiți această carte și să aflați voi înșivă ce se întâmplă cu satul și, mai ales, cu acești copii care își trăiesc copilăria în război. (Alexandru Furfurică, 13 ani, Brăila)
Războiul nasturilor surprinde aventurile unor băieți care, fără să își dea seama, încep un război al lor care nu se sfârșește chiar bine și care este o replică a războiului desfășurat de adulți.
Am fost așa concentrată pe acțiunea și pe șirul poveștii care m-au ținut cu sufletul la gură, încât am terminat cartea foarte repede. Nu este bună doar din punct de vedere al construcției narative, dar putem învăța și multe lucruri importante, lecții de viață. M-a impresionat secvența petrecută în pădure, când unul dintre băieți a fost luat ostatic, iar naratorul, Patryk, s-a dus după el, știind că este în pericol. Am înțeles cât e de importantă valoarea prieteniei, să nu ne lăsăm prietenii când le este greu și să avem grijă de ei.
Ceva ce pot spune că nu mi-a plăcut este că, deși povestea este destinată copiilor, finalul nu este foarte prietenos. Se termină destul de trist. În rest, cartea se citește de la sine, are un mesaj care m-a impresionat, și se califică în topul preferatelor mele. O recomand celor care apreciază o bună poveste cu aventuri. (Simina Varga, 13 ani, Suceava)
🔳
Recunosc că nu am început să citesc cu mari așteptări, nefiind genul de lectură spre care să mă orientez din prima, dar am ajuns ca până la final să mă înveselesc, să mă întristez și chiar să răsuflu ușurată, în unele momente, trăind situațiile alături de personaje. Oglindirea războiului în jocurile copiilor m-a tulburat și m-a făcut sa reflectez câteva zile – precum un duș rece, am realizat că istoria se repetă, nu foarte departe de România. Am recunoscut ușor trăsăturile clasice de caracter ale personajelor care se regăsesc în fiecare război, fie el joaca unor copii sau obsesia unor adulți.
Impactul cel mai mare asupra mea l-a avut secvența în care Jurek (personajul care, după părerea mea, oferă cea mai clară imagine a cruzimii competitivității) coboară în groapa cu cadavre. M-au șocat atrocitățile pe care Jurek era în stare să le facă pentru putere. În schimb, m-a înduioșat dragostea cu care Patryk a încercat să-și apere prietenii, mai presus de concurență și „rivalitate”. Sunt de părere că autorul a ilustrat întâmplările într-un mod tranșant, ducând violența puțin înspre extrem – deși scuze se pot găsi, fiind vorba despre război. Totuși, instinctul de cititor îmi spune că, deși sunt conștientă că vremurile erau caracterizate de cruzime, nu strica puțin mai multă blândețe în destinele acestor copii. Este o carte bună pentru cititorii cărora le place suspansul, pentru cei care vor să afle mai multe despre ce traume se pot afla în spatele comportamentelor cumplite care nasc războaie. (Mara Marinescu, 12 ani și 8 luni, București)
🔳
Titlul m-a făcut curioasă să aflu mai multe. Am știut de la prima vedere că nu va fi o poveste obișnuită, dar am fost surprinsă de impactul asupra mea, lăsându-mă să reflectez la sentimentele încă proaspete. Prezentarea războiului din perspectiva unor copii a fost o călătorie emoționantă, dar și cutremurătoare. Cartea surprinde foarte bine conflictul exterior care se răsfrânge în personalitățile grupului de prieteni și rezistența în fața lăcomiei de putere care duce la alegeri egoiste. Personajul principal oglindește încercarea de a ajuta și de a-i susține pe cei din jur, de-a se opune vehement nedreptăților războiului.
Nu recomand să citiți cartea în toiul nopții sub plapumă, fiindcă poate fi înfricoșătoare, dar cu siguranță vă spun să o analizați cu atenție în timp ce intrați în lumea ei, fiindcă atmosfera te provoacă să treci de suprafață și să te adâncești în gândurile personajelor și în emoțiile puternice, transmise prin cuvinte simple. Povestea este descrisă prin acțiuni care par obișnuite și naturale în cadrul războiului, dar care evidențiază groaza și frica, prin amploarea lor. Este mai mult decât impresionant cu câtă ușurință autorul proiectează neliniștea în suflet și integrează cititorul în istorisire.
Am citit Războiul nasturilor sufletul la gură până la final și m-am bucurat să întorc din nou întâmplările pe toate fețele, mult timp după ce am trecut printre ultimele cuvinte. Este o carte care te bântuie în cel mai bun mod! (Maria Bia, 13 ani, Cluj)
🔳
Dacă credeți că cititul este plictisitor și că orice carte ați încerca să citiți va avea un final banal, sau dacă aveți un copil care are peste vârsta de 12 ani și dorește să citească ceva mai serios, prima oară când aveți șansa să treceți printr-o librărie mergeți și cumpărați această carte. Războiul nasturilor este o poveste despre prietenie, limite, riscuri și trădare.
Pe mine personal m-a dus cu gândul la micile mele conflicte cu proprii prieteni. M-a impresionat stilul în care este scrisă, felul în care te lasă să știi ce urmează, însă în același timp, reușește să te surprindă. De asemenea, citind Războiul nasturilor poți înțelege impactul războiului asupra tuturor tipurilor de oameni, de la părinți la copii, de la profesori la umili țărani. Vei vedea că, dacă îi acorzi o șansă, nu vei mai putea să lași cartea jos din mână. (Irina Dragomir, 14 ani, București)
Seria „Noii cititori” este susținută de editura Arthur.