În partea întâi din documentarul audio „Revoluția copiilor”, am aflat ce însemna să fii copil sau adolescent în România comunistă. „Azi în Timișoara”, episodul 2 din serie pe care îl puteți asculta mai jos, e un reportaj pe multe voci din primele zile când, la Timișoara, un protest s-a transformat într-un cutremur politic.
Într-o zi ca asta, acum fix 30 de ani, pe 16 decembrie 1989, începea Revoluția care ne-a schimbat lumea. Mai întâi au fost câteva zeci de oameni tăcuți, apoi câteva sute, până când cineva a strigat „Libertate!”. Strigătul ăsta a călătorit ca un ecou și a scos mii de oameni în stradă - mai întâi la Timișoara, unde timp de câteva zile, protestele împotriva regimului lui Ceaușescu au continuat să fiarbă, deși protestatarii erau împușcați și arestați. Am vrut să aflu ce a însemnat pentru cei care în '89 erau copii și adolescenți să trăiască pe pielea lor izbucnirea unei revoluții care a dus, în mod violent și haotic, la căderea comunismului.
În primăvara acestui an, când am început să documentez podcastul Revoluția copiilor, am găsit Timișoara ocupată de șantiere și îngropată sub piramide de orhidee la festivalul florilor. Mi-a fost greu să suprapun orașul peste fotografiile alb-negru de acum 30 de ani, cu clădiri ciuruite și geamuri sparte, cu oameni răniți sau morți pe străzile strivite de tancuri. Într-una dintre imaginile-astea, doi frați gemeni, îmbrăcați identic și modest, stau pe niște scări murdare, iar între ei zace o pancartă cu fața lui Ceaușescu, pe care scrie „Criminalul!”. În alta, undeva în fața unui magazin distrus, un puști privește confuz spre cameră, iar lângă el un bărbat ridică zâmbitor două degete. Cum își amintesc cei care atunci erau de-o vârstă cu puștii ăștia febra care le-a prins orașul? Ce-au simțit când gloanțele au început să tune și părinții lor să prindă o privire nemaivăzută până atunci? Cum au dus cu ei de atunci greutatea momentelor când și-au văzut părinții murind sau când au primit ei înșiși un glonț? Și cum au reacționat spitalele și medicii în fața valului de răniți, morți și înfricoșați?
Povestitorii din Azi în Timișoara sunt Ovidiu Mihăiță, Andrei Ursu, Marian Olaru, Silviu Manea, Ioana Bărbat, Christine Cizmaș, Ovidiu Hrin și Goran Mrakic. Cu ei și cu ceilalți povestitori pe care-i puteți asculta în restul episoadelor, puteți face cunoștință aici.
În următorul episod, ascultăm cum Revoluția a spart bula Timișoarei și s-a întins în București și-n alte orașe adormite din România. Câțiva dintre copiii de-atunci povestesc cum au trăit căderea comunismului într-o celulă a miliției, într-o casă baricadată sau prin labirintul spitalelor, într-un hotel din Herculane sau într-un apartament din Vaslui. O scriitoare citește din jurnalul pe care l-a ținut în decembrie '89, când a lăsat problemele la fizică pentru a-și lua notițe din istoria live.
Episodul 3: Mâine-n toată țara va fi publicat pe 23 decembrie.
Puteți afla mai multe despre Revoluția copiilor și despre cei 17 povestitori, din secțiunea Scena9.ro/revolutia-copiilor. Tot aici veți putea găsi în perioada următoare mai multe materiale adunate pe parcursul documentării.
Podcastul poate fi ascultat și în aplicațiile Spotify, Stitcher și Apple Podcasts.