Ascultați episodul 3 din podcastul „Americanii”, despre începuturile emigrării în masă la noi. Dacă ați ratat primele două episoade, le găsiți aici și aici.
În primul deceniu de după 1900, femeile reprezentau cam 9% din numărul total de imigranți români în Statele Unite ale Americii, conform cercetării realizate de către sociologul român Christina Galitzi și publicate în 1929 în cartea „A Study of Assimilation among the Roumanians in the United States" („Studiu asupra asimilării la românii din Statele Unite").
Între 1910-1920, procentul femeilor plecate s-a dublat ajungând la aproape 21%. Și un deceniu mai târziu, femeile au ajuns să reprezinte jumătate din numărul total de imigranți din România.
Care este povestea acestor femei? Dar a celor rămase acasă în timp ce soții lor munceau în SUA?
Ascultați episodul 3 din „Americanii": „Unde te duci tu acolo singură?" Mara Mărăcinescu este gazda podcastului, iar Diana Meseșan narează acest episod.
Cântecul Auzit-am d-o minciună face parte din colecția AIMP de la Muzeul de Etnografie din Geneva.
[Poți să asculți și pe iTunes dacă vrei - sau poți căuta cuvântul Americanii în aplicațiile de podcast de pe telefonul tău]
Mai jos sunt fotografii cu Victoria Bordea, Iustina Scurtu și Galeni Mârza, care au vorbit (sau despre care s-a vorbit) în episodul acesta.
Podcastul „Americanii" este produs de către Sunete pe bune și co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.