Andrei Șerban montează Pescărușul de Anton Pavlovici Cehov la unteatru. Spectacolul este o premieră, fiind prima colaborare a regizorului cu un teatru independent din România. Andrei Șerban a plecat în SUA în 1971 și a montat de atunci spectacole de teatru și operă pe cele mai importante scene ale lumii, de LaMaMa și Metropolitan, până la Comedia Franceză și Covent Garden. Încă de la început, a fost apreciat pentru stilul său incisiv și revigorant, vizibil mai ales în spectacolele sale după texte clasice. La fel ca regizorul Peter Brook, cu care a lucrat în tinerețe, Șerban îl „citește” pe Cehov într-o cheie dinamică, care iese din tiparul montărilor lente și pline de jale. Mai ales că în Pescărușul se vorbește mult despre teatru, iubire, eșec și crize existențiale, dar există un fond comun și energetic care se cere explorat.
Primele reprezentații ale spectacolului Pescărușul au loc pe 16 și pe 17 iunie, de la ora 15.00. Andrei Șerban va participa la câte o sesiune de întrebări și răspunsuri cu publicul după fiecare reprezentație.
Fotograful Adi Tudose s-a dus la repetiții și ne introduce în intimitatea spectacolului.
Spectacolul are mai multe distribuții:
Medvedenko – Ionuț Vișan / Liviu Pintileasa
Mașa – Mădălina Anea / Sabrina Iașchevici
Sorin – Constantin Cojocaru
Treplev – Bogdan Cotleț / Anghel Damian / Bogdan Nechifor
Nina – Silvana Mihai / Alina Rotaru
Dorn – Richard Bovnoczki / Vitalie Bichir
Polina – Virginia Mirea / Florina Gleznea
Șamraev – Gelu Nițu / Silviu Debu
Arkadina – Mihaela Trofimov / Claudia Ieremia
Trigorin – Emilian Oprea / Richard Bovnoczki
La această montare, Andrei Șerban a lucrat împreună cu regizorul secund Sânziana Stoican și cu asistenții de regie Cosmin Alexandru Purice și Florin Liță. Valentin Vârlan este scenograf consultant. Textul este o adaptare liberă după o traducere de Mașa Dinescu și Andrei Șerban.