E prima dată când noaptea de Înviere începe la opt seara. Și când lumina merge la oameni acasă, nu oamenii după lumină.
Mergem cu cinci voluntari de la Biserica Tuturor Sfinților Români, aflată în cartierul Rahova din București, să împartă lumina și Paștile celor peste 1000 de familii care aparțin de această parohie.
Câțiva copii aleargă printre blocuri ca să-i prindă pe oamenii mari cu lumânări aprinse. Un bărbat oprește de bunăvoie melodia care bubuie în boxele mașinii. Când se apropie prea mult de ei, voluntarii îi roagă pe oameni să păstreze distanța de doi metri. Își zâmbesc doar cu ochii, fiindcă măștile le acoperă gura. În timp ce unele vecine își pun bigudiuri sau se întreabă dacă au făcut salată de boeuf, altele se închină. Unii plâng de bucurie că s-a păstrat, chiar și așa modificat, ritualul. Alții se tem că acest ritual, chiar și ajustat, va duce la multe îmbolnăviri sau chiar la morți. O bătrână cu broboadă pe cap se roagă: „Doamne ajută să scăpăm odată din închisoarea asta care e pe noi!”
*
Marți seară, ministrul de interne, Marcel Vela, anunțase că lumina Învierii va fi dusă la casele oamenilor de către voluntari și polițiști și că enoriașii pot merge vineri și sâmbătă la biserici, ca să ia Paștile (pâinea sfințită). După ce decizia a fost intens criticată de opinia publică, președintele Klaus Iohannis a avertizat: „Stați acasă! Altfel, după sărbători vom avea înmormântări!”. Apoi, MAI a revenit: Paștile și lumina se vor distribui, la cerere, de către personalul clerical, alături de un grup de cel mult cinci voluntari, care vor purta echipament de protecție; pâinea sfințită se va împărți la domiciliul credincioșilor vineri, sâmbătă, și duminică, iar lumina se va distribui sâmbătă, începând cu ora 20:00.
Video de Vlad Petri: