Arte / Fotografie

Panorama cu cer violet și mulțimi alb-negru

De Ioana Cîrlig

Publicat pe 23 aprilie 2021

Ieri s-a deschis la galeria Artep din Iași expoziția fotografului Nicu Ilfoveanu- Panorama. O retrospectivă a lucrărilor din proiectul Steampunk Autochrome, realizat între 2004 și 2008, și o nouă serie de fotografii cu aglomerări de personaje produse în 2021. Expoziția poate fi vizitată până pe 5 iunie.

Procesul autochrome a fost prezentat de frații Lumière în 1904, și a fost primul pas spre fotografia color, o revoluție cu aspect magic-lăptos. Trei ani mai târziu începea producția plăcilor autochrome, care erau acoperite cu un strat microscopic de amidon extras din cartofi și pigmentat cu roșu, verde și albastru. Steampunk e SF, e post-industrial, e în același timp romantic și apocaliptic. Steampunk Autochrome-ul lui Ilfoveanu e locul unde estetica autochrome și atmosfera steampunk se întâlnesc. Iar în Proba de laborator- fotografiile alb-negru cu oamenii și colajele pe care Ilfoveanu le-a construit, simțim în același timp intimitate și deconectare, contrastul emoțional care ne-a urmărit pe toți în ultimul an. O serie de gesturi, atingeri și priviri surprinse în spații publice, ne amintesc de sentimentul straniu care însoțește unele din interacțiunile noastre în pandemie: o mână pe umăr între două prietene, o mamă își ține protector fiul. 

„Expoziția a pornit ca idee înainte de pandemie iar odată cu toate schimbările și regândirea raportării noastre la contextele sociale, legătura dintre cele două proiecte a devenit cu atât mai evidentă și mai necesară. Dacă privim acum fotografiile Proba de laborator ale lui Nicu Ilfoveanu ne gândim la un alt timp, la înainte, iar lucrările lui, în general, au această impresie a atemporalității (dată de procesul de lucru). Privindu-le poate ne gândim la o oarecare încapsulare a acestor momente, a oamenilor și a gesturilor dintre ei”, explică Alexandra Manole, curatoarea expoziției.

„E vorba de o expoziție construită pe o serie mai veche, Steampunk Autochrome, în care nu există viață (nu apar oameni), la care am adaugat un fel de răspuns la situația 'pandemică': poze cu mulțimi, aglomerări, înghesuială, pentru care am intrat în darkroom (ce nume predestinat) și le-am făcut să se developeze pe hârtie alb-negru, o hârtie specială, fiber based, cu o tentă verzui-gălbuie, un pic de culoare să zicem, ca o trecere de la autochrome-ul de odinioară,” explică Ilfoveanu. Spune că pandemia i-a afectat procesul creativ, transformându-l într-un proces „studios”. „Mai mult, după un an de activitate on-line, în care am stat în fața computerului cât în zece ani (de-ai mei), dark-room-ul a venit paradoxal ca un refugiu, o relaxare, o liniștire (a ochilor cel puțin). Am trăit într-o realitate inversată sau, mai exact, mi-am fotografiat propriile negative.”

Nicu Ilfoveanu e artist vizual activ în domeniul fotografiei, filmului și cărții de fotografie, și profesor de fotografie la UNArte. Lucrările sale sunt caracterizate de jocul dintre personal și documentar, dintre evident și ascuns. 

„Expoziția prezintă un contrast puternic: peisajele se joacă cu percepția și bagajul nostru vizual în așa fel încât ne fac să ne întrebăm dacă un cer poate fi atât de violet; oamenii, a căror piele o putem intui împreună cu coloristica hainelor, sunt prezentați aici în tonuri de gri. Prin extragerea culorilor din fotografiile cu oameni, se pune accentul pe efectul de autochrome din fotografiile de peisaj și pe conținutul și narațiunea intuită în cele dintâi”, spune Alexandra Manole. 

Panorama e parte dintr-un proiect al galeriei Artep care explorează tehnici și intenții din fotografia artistică de tip documentar. Programul se numește „Modernități multiple: demers de cercetare artistică asupra mediului fotografic”, și e co-finanțat de AFCN. Următoarea expoziție din cadrul programului va fi a artistului vizual Matei Bejenaru,  curatoriată de Cristian Nae, și va fi prezentată la galerie în perioada 17 iunie – 25 iulie. 

23 aprilie 2021, Publicat în Arte /

Text de

  • Ioana CîrligIoana Cîrlig

    Fotografă & Editor foto. Niciodată prea mult timp în același loc. O găsiți aici.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK