Artiști și artiste interdisciplinari, antropologi și antropologe din România pot aplica la una dintre cele 7 rezidențe din cadrul programului de rezidențe Flowing Streams, dezvoltat de rețeaua EUNIC (prin șase institute culturale locale) și Fundația9. Programul trimite artiști din 7 țări în zone rurale din România unde vor explora ecologia culturală a apei.
Cei șapte practicieni europeni selecționați vor plonja în viața de zi cu zi a satului românesc și descoperi contextul apei specific fiecărei locații, cu sprijinul unei organizație parteneră. Aflate în diferite zone rurale din România, organizațiile gazdă au desfășurat programe dedicate în jurul noțiunilor și practicilor care recontextualizează spațiul rural și mediul natural printr-o reorientare a sensibilităților și dintr-o nouă paradigmă a cunoașterii ecologice. Prin aceste rezidențe, participanții sunt încurajați să exploreze viziunile cosmice ale locului respectiv și practicile legate de apă, relația acesteia cu obiceiurile, tradițiile sau ocupațiile, ascultând și împărtășind. Aceste întâlniri sunt menite să deschidă noi posibilități de recuperare a cunoștințelor legate de un teritoriu, memorie istorică și ecologie și să cartografieze o rețea de practici socio-ecologice existente sau potențiale care restabilesc relația noastră cu apa.
Rezidența deschisă pentru artiști din România se numește INTERSECȚIA și se întâmplă în micul sat Băadet din inima Carpaților Covasna, întorsura Buzăului, între 25 iulie - 8 august.
Intersecția este un spațiu informal dedicat artei, situat în Carpații de sud-est. O casă destinată găzduirii artiștilor și cercetătorilor și pentru crearea unui spațiu temporar de întâlnire și confruntare, Intersecția prilejuiește o intersecție între oameni, idei și energii, bazată pe ospitalitate, convivialitate și partajare. Spațiul este unul atipic-utopic de libertate, propice pentru o regenerare etică și poetică și unei resincronizări, conform ritmului pădurilor și trecătorilor. Intersecția este gândit ca un proiect de cercetare, având ca scop dezvoltarea gândirii ecologice pornind de la un mediu rural. Artiștii au ce învăța din pajiști, copaci, săteni, animale, ciuperci și vânt. Este o încercare de deconstrucție și reconstrucție a obiceiurilor noastre de gândire și acțiune, resetându-le la o altă frecvență, pentru a declanșa reflecții menite să reevalueze interrelația omului și a mediului înconjurător, dintr-o perspectivă ecologică și interspecifică.
FLOWING STREAMS este un proiect colaborativ care implică șapte instituții culturale care își desfășoară activitatea în România: British Council România, Centrul Ceh, Ambasada Țărilor de Jos, Goethe-Institut, Institutul Italian de Cultură, Institutul Polonez, parte din rețeaua EUNIC și Fundația9, fiecare dintre ele susține una dintre rezidențe. Proiectul a fost elaborat în colaborare cu curatoarea Adelina Luft.
Termen limită de depunere a candidaturilor: 7 aprilie 2024
Cum se aplică: vă rugăm să vă înscrieți la rezidență completând acest formular de înscriere în limba engleză până cel târziu vineri, 7 aprilie 2024, ora 23:59 CET.
Detalii despre rezidențe și condițiile de participare (PDF)
Candidații vor fi înștiințați cu privire la rezultatul procesului de selecție până la 1 mai 2024.
Dacă aveți întrebări, vă rugăm să ne contactați la tamina.bojoanca@britishcouncil.org