Câte forme de scriere știi? Alfabetul latin, chirilic, chinez sau japonez îți vin repede în minte, apoi hieroglifele egiptene sau scrierea cuneiformă, dar știai că există de exemplu o formă de scriere specifică populațiilor din Tibet sau că limba Naxi, vorbită de locuitori din sud-vestul Chinei are un stil de scriere specific?
Astfel de informații afli din cartea O istorie a scrisului. De la scrierea cuneiformă la emoji, scrisă și desenată de Vitali Konstantinov, apărută în 2023 în colecția Grafic la Editura Grafic, tradusă din limba germană de Bianca Șahighian.
Cu umor și curiozitate, povestea te poartă prin istoria scrierii (și deci într-un fel a umanității) din Mesopotamia până în Japonia, de la mari civilizații, la triburi și populații puțin cunoscute.
Cartea, concepută sub forma unui album grafic, ilustrează nașterea a peste 100 de sisteme de scriere din întreaga lume, de la începuturi până în zilele noastre. Fie că au fost sculptate în piatră, pe scoici sau oase, desenate pe nisip sau încrustate pe scoarța de copac, semnele mai simple sau mai complicate aveau indiferent de epocă mai mult sau mai puțin aceleași scopuri: să transmită informații și să înmagazineze cunoștințele deja acumulate.
O istorie a scrisului. De la scrierea cuneiformă la emoji
Vitali Konstantinov s-a născut în 1963 lângă Odesa, în fosta URSS și este artist, ilustrator, creator de benzi desenate și autor liber-profesionist. Trăiește în Germania și din 1999 lucrează pentru edituri germane, dar nu numai, realizând atât cărți de ficțiune cât și non ficțiune pentru copii și adulți. Cărțile lui au fost publicate în 35 de țări. A predat ilustrație și desen la numeroase facultăți de artă din Germania. În 2017 a fost profesor invitat de „Visual narrative“ la Lebanese American University din Beirut, Liban.
Mai jos poți să vezi câteva fragmente din O istorie a scrisului. De la scrierea cuneiformă la emoji.