Four Tet și-a lansat noul album, Tricky cântă hip-hop rusesc, Wolf Alice bubuie cel de-al doilea material, David Gilmour ne încântă live, iar în weekend mergem la petrecere ca să salvăm festivalul Outernational.
Al nouălea album al lui Four Tet, New Energy, se depărtează de ringul de dans și se apropie de zona ambientală. Criticii de muzică s-au grăbit să-l eticheteze drept folktronic sau techno-ambiental. Peste un beat electronic, artistul toarnă instrumente acustice, trompete de jazz, chitări de muzică orientală și presară voci hipnotizante. Chiar și melodiile mai ritmate au o parte zgomotoasă care te îndeamnă la introspecție. Colorat și blând, liniștitor și vioi, noul album al lui Four Tet se ridică la înălțimea așteptărilor și transmite aceeași energie într-o formă (aproape) nouă.
Ascultă-l după ce se lasă întunericul, când ești acasă și vrei să te relaxezi. Ajută și la focus.
4/5 ★
Ununiform, noul album al lui Tricky, combină R&B, reggae, house, hard-rock și hip-hop rusesc (Tricky povestește că ascultă „rap rusesc de 20 de ani. Iubesc accentele lor, așa că mi-am dorit un rapper rus pe album”) în 13 melodii. Artistul șopește versurile cu vocea aia a lui guturală care-l face recunoscut peste tot în lume, „Same As It Ever Was”, vorba cântecului. Sunt câteva melodii care ies în evidență („The Only Way” sau „When We Day”) prin simplitate și eleganță, dar printre celelalte 13 albume, Ununiform nu se remarcă prin nimic nemaivăzut. Totuși, demonstrează că artistul încă mai are ceva de spus în lumea trip-hopului: „Same as it ever was, long as you get a buzz / Hear my voice and you get a buzz”.
Ascultă-l când îți trebuie o doză de melancolie.
3/5 ★
După ce au rupt publicul muzicii rock cu primul album, My Love is Cool, Wolf Alice lansează al doilea material - Visions Of A Life - iar noile cântece vin ca o completare peste o fundație bine pusă. Melodiile creează un album al iubirii disperate, trecând prin dorință, regret și amărăciune. Iar după ce asculți ultima melodie, cea care poartă numele albumului, te vei simți epuizat ca după o alergare primejdioasă. Vision Of A Life aduce a nostalgia anilor ‘90, dar în același timp împinge muzica rock înainte.
Ascultă-l în mașină, când ai plecat la drum lung.
3/5 ★
Recunosc, mă simt un pic ca un impostor când scriu despre David Gilmour și noul lui album Live at Pompeii. Dar trebuie să marchez momentul. Ultima dată când Gilmour a cântat în amfiteatrul din Pompei a fost în 1971, cu trupa Pink Floyd. Atunci au făcut-o fără public, acum publicul cântă alături de chitarist și creează emoție (pe „Wish You Were Here”, spre exemplu). Este incredibil cum bendurile arcuite pe chitară încă îmi mai zbârlesc pielea, chiar dacă le-am auzit de sute de ori. Live at Pompeii este un album nemaipomenit pentru fanii Pink Floyd sau oricine pretinde că iubește muzica rock.
Ascultă-l cu tatăl tău.
4/5 ★
All Stars For Outernational se întâmplă sâmbăta asta în Kran. Treaba e așa: organizatorii festivalul Outernational au ieșit pe minus cu banii după ultima ediție și nu au cum să plătească o firmă care i-a ajutat cu transportul artiștilor. Așa că Raze de Soare, Tinos Elanios, Micleușanu și alți cântăreți și dj pun de-o petrecere ca să salveze festivalul. Biletul la intrare costă 70 de lei, dar poți să-l iei cu 50, în avans, de aici. Ar fi păcat să pierdem singurul festival de muzică world din București, așa că ne vedem acolo.
3/5 ★
Mergi cu gașca de prieteni stângiști.