Seria Noii cititori, coordonată de scriitoarea Adina Rosetti și ilustrată de Oana Ispir, aduce lună de lună recenzii la cărți pentru copii, scrise de copii. În fiecare lună copiii citesc o carte, o comentează împreună și apoi scriu propria recenzie, totul sub îngrijirea Adinei, care vine de fiecare dată și cu extra context. Tinerii sunt împărțiți în trei grupe, după vârste: 9-11 ani, 12-13 ani și 13-14 ani.
Seria Noii cititori este susținută de editura Arthur.
O trecere în revistă a cărților favorite dintre toate pe care cele trei grupe le-au citit, discutat și recenzat în 2023. I-am rugat pe cei 18 copii să aleagă o singură carte și să se gândească cui ar recomanda-o. Avem, așadar, lecturi pentru toate gusturile: și pentru timizi, și pentru posesori de animale, pentru oameni (prea) ocupați, adulți interesați să înțeleagă mintea copiilor sau adolescenți dornici de problematizare și de cunoașterea istoriei recente. Cărți cu mult haz, romane de aventură, intrigi dramatice și… poezii cu prostii. După cum spunea Andrei, poate mulți copii nu și-ar dori să primească o carte de Crăciun, dar dacă totuși cunoașteți cititori pasionați sau vreți să le deschideți altora apetitul pentru lectură, iată mai jos o serie de cărți pe care le recomandă chiar copiii!
Beatryce și profeția
Grupa 10-12 ani
M-am prins în iureșul aventurii încă de la prima pagină a cărții Beatryce și profeția de Kate di Camillo și am rămas cu sufletul la gură până la ultimul rând. Așa că e rândul meu să dau mai departe și să recomand această carte celor care au în grijă animale, deoarece vor începe să vadă tot felul de trăsături deosebite ale acestora și, cine știe, poate chiar vor scrie un text despre animalul lor de companie cu puteri magice.
Încă ceva, romanul merită citit la orice vârstă, fiind special prin nota subtilă de umor. Autoarea antrenează memorabil o capră, un călugăr și o fată amnezică într-o acțiune de-a dreptul captivantă și inedită. (Sara Sima, 10 ani, Piatra Neamț)
🔳 🔳 🔳
M-a cucerit Confesiunile unui prieten imaginar de Michelle Cuevas, în primul rând pentru că tema prieteniei adevărate mă preocupă de mult timp, apoi pentru că umorul cu care e scrisă mi-a trezit atât zâmbete, cât și râsul în gura mare. Eu sunt un timid și mi-a prins bine să aflu ce simt și ce gândesc alții asemenea mie – chiar m-am simțit înțeles. Și ilustrațiile sunt reușite: comice și ingenioase.
Recomand cartea copiilor mai mărișori (unele poante sunt mai ascunse) care, dacă sunt mai degrabă tăcuți, se vor simți mai puțin singuri. Am aflat că sunt mulți părinți care citesc cărți de parenting pentru afla ce le trece prin cap și prin suflet copiilor. Memoriile lui Jaques Papier le poate oferi multe răspunsuri! (Luca Selegean, 12 ani, Arad)
🔳 🔳 🔳
Multor copii nu le-ar plăcea sa primească o carte drept cadou de Crăciun… Eu cred, însă, că merită dăruită O istorie cu gust de kiwi de Adina Rosetti oricărui copil sau adult. Această carte povestește evenimentele care au avut loc în România la sfârșitul anului 1989 și începutul lui 1990, din perspectiva unei fete pe nume Ada. Ea descoperă fel de fel de lucruri noi, ascunse țării ei până la căderea comunismului, într-un mod în care oricine să poată înțelege ce schimbare a adus sfârșitul acelei ere, alături de întâmplări înfricoșătoare și timpuri sumbre.
Această carte m-a ajutat foarte mult să înțeleg ce vremuri grele au fost și cât de importantă a fost Revoluția. (Andrei Gogioiu, 12 ani, Târgoviște)
🔳 🔳 🔳
Jaime cea ignorată, scrisă de Terri Libenson, m-a dus în lumea fascinantă și plină de obstacole a unei fete pe nume Jaime, în vârstă de doisprezece ani. Cartea prezintă scene ilustrate cu multă pasiune și umor, întâlnite în viața oricărui copil, și ne învață că toate situațiile pot fi depășite cu ajutorul familiei și al prieteniei sincere. Recomand această carte tuturor copiilor ce nu sunt dornici să citească – cu siguranță nu o să vă puteți opri din citit! (Ana Argatu, 13 ani, Videle)
Grupa 12-14 ani
Momo, cartea scrisă de minunatul autor Michel Ende, reprezintă o alarmă de trezire la realitate, o lume în care oamenii fac lucrurile de mântuială, doar pentru a fi făcute, o lume în care toată lumea se grăbește, iar adulții nu mai au timp nici măcar pentru copiii lor sau familia lor. Cu alte cuvinte, cartea aceasta are de toate: fantezie, magie, tristețe, fericire, mister … și lista poate continua la nesfârșit. O recomand adulților grăbiți, părinților ocupați, dar și copiilor cărora le place fantezia ruptă din realitate, cu o bucată de adevăr. (Pocaznoi Anastasia, 12 ani, Arad)
🔳 🔳 🔳
Ţi-ai imaginat vreodată că un șoricel ar putea fi deținătorul unui salon de mani-pedi pentru pisici? Dar că electrocasnicele precum aspiratorul sau mașina de spălat ar vrea să se distreze și ele, nu doar să lucreze în casă? Știai că, mai temuți chiar și decât pirații, sunt transpirații? Sau că, atunci când ești daltonist, e trist până și să vezi viața în roz? Ai vrea să vizitezi arborii de încălțăminte din grădina Melindei Melinte sau să mergi să te uiți la film cu florile de soare?
Oameni de lumină, o anti-tanti, un cocoș cu coș și multe alte personaje trăsnite pot fi descoperite în volumul Cornute Cosmonaute, de Carmen Tiderle, ce include 117 poezii („nonsensuri”) pline de haz, care vor face atât copiii, cât și adulții, să se prăpădească de râs.
Dacă vrei să te relaxezi după o zi obositoare la școală, să îți iei mintea de la testul următor la matematică sau pur și simplu să râzi în hohote, îți recomand cu căldură această carte, care se ghidează după un principiu foarte important: să nu-i plictisească pe copii. (Sonia Abrudan, 13 ani, Oradea)
🔳 🔳 🔳
Olguța și aventura din Orient Express este cartea potrivită pentru cei care se iau prea mult în serios. Ai luat o notă proastă și crezi că este sfârșitul lumii? Ia-o mai ușor! Te-ai certat cu un prieten și simți că nu vă veți mai înțelege niciodată? Așază-te în pat, sub cât mai multe pături, și deschide cartea. Nu doar că vei pleca spre Cluj și te vei împrieteni cu Olguța din primele 20 de pagini, dar vei uita, măcar temporar, de problemele din lumea reală și plictisitoare. Întorsăturile de situație și noile personaje nu te vor mai lăsa să scapi cartea din mână. Alex Moldovan, creatorul Olguței, vorbește pe limba din sălile de clasă. Și pe mine m-a surprins la început, dar de când cu atâtea „expresii frumoase” și așteptări pe care le au profesorii, seria „Olguța” e o gură de aer proaspăt. După un an atât de obositor și greu, cred că merităm cu toții o pauză de la realitate. (Mara Pădureț, 13 ani, București)
🔳 🔳 🔳
Momo de Michael Ende le este dedicată copiilor și adulților, deopotrivă. Povestea are o intrigă clară: oamenii își pierd liniștea, relațiile cu cei apropiați, și, mai ales, timpul, atrași de iluzia unei vieți mai rapide și, aparent, mai eficiente. Domnii cenușii sunt, în text, responsabili pentru acest dezechilibru. Cred că am putea înțelege mesajul acestei cărți și în altă cheie: Domnii cenușii putem fi chiar noi, în relație cu propriul timp. Ori de câte ori acordăm timp în exces unei activități (serviciu, teme, îndatoriri sociale, obsesii), ori de câte ori uităm de momentele esențiale, ca cele petrecute în natură, cu prietenii, cu familia, găzduim în noi un om cenușiu.
Soluția se află în această carte și vine de la o fetiță, Momo, care, după cum ea însăși ne spune, are 102 ani. ☺ Citiți cartea și veți afla tainele timpului! (Andrei Cosmin Dinu, 13 ani, Buzău)
🔳 🔳 🔳
O carte pe care am de gând să o recomand oricărei persoane care are răbdarea necesară să mă asculte, ar fi Rezistență de Jennifer Nielsen. Deși nu este genul de carte lejeră, pe care să o citești sub brad, de sărbători, este cu siguranță una dintre preferatele mele. În acest roman, evenimentele din al Doilea Război Mondial sunt prezentate în cea mai neagră lumină a lor, dar într-un mod captivant, care nu îți permite să lași cartea din mână. Alături de Chaya și echipa ei, vei încerca să salvezi cât mai multe vieți, vei intra sub acoperire în ghetouri, vei merge prin tuneluri subterane și vei duce lipsa câtorva oameni dragi. Iar la finalul romanului vei simți ceva schimbat la tine, deși nu îți poți da seama clar ce. O recomand oricărei persoane care este pasionată de cărți cu evenimente istorice. Nu știu cum se face, dar acelea sunt mereu cele mai bune! (Iris Lungu, 13 ani, București)
🔳 🔳 🔳
Străduțe întortocheate, magie și suspans, niște copii ai străzii care se ajută între ei ca să supraviețuiască. Regele Hoților de Cornelia Funke are o intrigă ce se amestecă frumos împreună cu personajele, iar firul poveștii e bine țesut. Deși este o carte din categoria Fantasy, abordează subtil numeroase teme din realitate, cum ar fi relațiile dintre părinți și copii, dorința arzătoare a copiilor de a fi adulți și invers, dacă furtul este moral sau nu și în ce circumstanțe.
Cartea îmbină multe genuri literare, motiv pentru care aș recomanda-o majorității copiilor cu vârste între 11 și 14 ani. Este în mare parte plină de magie și fantezie, dar are și infuzii de basm, acțiune și aventură, lucru care cu siguranță va plăcea multor copii. Iar eu una, o dată ce am terminat-o, n-am putut să nu filozofez măcar un pic la anumite teme atent încorporate în carte, pentru a te face să gândeșți și să-ți descoperi părerea.
Nu contenesc totuși s-o recomand și părinților, mai ales celor care nu sunt foarte informați despre perioada adolescenței, fiindcă le-ar putea arăta o perspectiva diferită de a vedea lucrurile. Vă invit așadar, copii și părinți, la o lectură ce vă va da de gândit pe multe planuri, poate la relația dintre voi, la viața voastră sau chiar la moralitate. Poftă la citit! :) (Ioana Pistol, 14 ani, jud. Vâlcea)
🔳 🔳 🔳
În timp ce mă uitam la biblioteca mea și mă gândeam la ce cărți am mai citit anul acesta, mi-a atras atenția un roman foarte drag mie: Olguța și aventura din Orient Express de Alex Moldovan. Este al patrulea volum din seria Olguța, pe care de abia îl așteptam să apară (iar acum pot spune că de abia aștept volumul cinci… ce să-i faci, măcar sunt consecventă ).
Am îndrăgit, ca de obicei, peripețiile Olguței – de data asta, nu se desfășoară nici în Cluj, nici în București, ci în unul dintre cele mai faimoase trenuri din lume! Se schimbă locul acțiunii, dar Olguța încă e aceeași adolescentă sarcastică, dramatică și independentă pe care o cunoaștem din primele volume. Totuși, s-a schimbat puțin de la prima carte. A fost distractiv să urmăresc cum evoluează personajele pe parcursul seriei, mai ales în cartea a patra.
Recomand Olguța și aventura din Orient Express în special adolescenților (pentru că Olguța e cu siguranță unul din cele mai relatable personaje despre care am avut plăcerea să citesc anul ăsta), dar în principiu oricui apreciază niste acțiune, un tren care nu e cea ce pare la prima vedere, sau personaje negative interesante. Ah, și sarcasm. Mult sarcasm. Dar citiți și primele trei volume înainte de acesta, ca să se lege povestea – merită! (Maria Cioflec, 14 ani, București)
🔳 🔳 🔳
Când am citit Momo de Michael Ende, m-a uimit faptul că subiectele puse în discuţie erau aşa de actuale. Sinceră să fiu mă aşteptam la o carte clasică, cu scris greoi, care să descrie, poate, o altă societate, dar nu a fost aşa. Pentru cei care încă nu au citit Momo, gândiţi-vă că povestea, din anumite puncte de vedere, este mai actuală acum, decât în anii în care a fost scrisă, şi va deveni încă şi mai însemnată, atunci când timpul va trece şi mai repede pe lângă noi.
M-am regăsit în poveste, chiar dacă îmi place să cred că am mult timp la dispoziție, dar cred că un adult grăbit, un părinte obosit sau chiar şi cineva care vrea să copilărească din nou şi să-şi aducă aminte de jocurile vechi pe care le inventa, se va regăsi şi va îndrăgi din plin cartea. (Ştefania Lăzărescu, 14 ani, Bucureşti)
Grupa 14 +
Despre Carmen Tiderle și ale ei Cornute cosmonaute sunt multe de scris. În poezia ei există multe indicii ale agilității sale culturale, însă ele nu se află acolo ca într-un muzeu, expuse, cu rol demonstrativ, ci pentru a-i provoca pe cititorii mari și mici să se joace printre referințe pline de umor, prin ludicul situațiilor în care ea le introduce. Abilitatea de a face literatură pentru copii, inteligent, fără senzația de text moralizator, educativ – impus, este ceea ce o face pe „poeta Tiderle” să fie iubită de cititorii de orice vârstă.
Prin poeziile ei „cu prostii”, ea schimbă câteva din poziționările reticente ale copiilor față de poezie. E un bun însoțitor, atât la început de drum, mai ales pentru cei care nu înghit poeziile „despre anotimpuri și natură”, cât și pentru cei (mai mari sau mai mici) care, pe drum, riscă să devină prea serioși. Carmen Tiderle crește noii cititori de poezie. Mulțumim! (Mara Marinescu, 14 ani, București)
Romanul Rezistență de Jennifer A. Nielsen dezvoltă subiectul războiului și ne oferă o imagine amplă asupra lucrurilor care se întâmplau la nivelul ghetourilor. Naratoarea este o adolescentă curajoasă care lucrează alături de Rezistență pentru a opri atacurile germane asupra evreilor. Ea împreună cu alți membri ai acestei organizații întreprind tot ce le stă în putință pentru a face o diferență și pentru a mai salva măcar o viață, oricât de neînsemnată ar fi.
Eu am ales pentru prima dată această carte datorită faptului că naratoarea este o adolescentă și m-am gândit că așa mă voi putea regăsi mai ușor în unele decizii ale ei, ea făcând niște alegeri pe care orice adolescent le-ar fi făcut. O recomand adolescenților în căutarea unei cărți care să-i ține în suspans până la final, dar mai ales celor care au o viață monotonă și vor să găsească ceva surprinzător de citit printre toate recomandările școlare. Poate că Rezistență nu este cea mai veselă, dar cu siguranță îți va lăsa o amintire plăcută care te va face să o recomanzi mai departe, exact cum am făcut eu. (Simina Varga, 15 ani, Suceava)
🔳 🔳 🔳
Recomandarea mea este Feed de M. T. Anderson. Consider că se potrivește oricui se îndoiește de felul în care funcționează societatea noastră. Nu trebuie să îți placă în mod special cititul pentru a înțelege glumele și felul în care încearcă să ne demonstreze că supra-consumerismul din zilele noastre este greșit. Ce este interesant la această carte este că e o încercare de „prezicere” a viitorului lumii, scrisă în jurul anului 2004, și este de o acuratețe incredibilă: autorul pare să îți fi descris o zi din viața ta din ziua de azi.
Povestea nu este una cu Făt-Frumos și Ileana Cosânzeana, deși apar și drame romantice pe parcursul cărții acestea sunt satirice (dureros de satirice) și adevărul nu este deloc îndulcit. Personajele par să fie o reprezentare a omului de rând, fiind la fel de egoiste, spălate pe creier, ignorante și lipsite de orice principiu cum suntem toți.
Dacă îți place să fii șocat și să începi să-ți problematizezi întreaga existență, ba chiar existența tuturor după citirea unei cărți, atunci „Feed” este perfect pentru tine. (Alexandra Dona, 15 ani, Hunedoara)
🔳 🔳 🔳
Dintre toate cărțile citite anul acesta, una mi-a atras atenția. Nu știu exact dacă este modul în care sunt descrise îngustele străduțe și canalele frumoasei Veneții, care te face să te simți într-un vaporetto facând turul acestui oraș de basm, în timp ce toată povestea se petrece în jurul tău, sau pur și simplu modul în care acțiunea se desfășoară, fără să-ți dea un moment să respiri, ținându-te mereu acolo, alături de personaje, nelăsându-te să te oprești din citit, dar, cu siguranță, Regele hoților de Cornelia Funke și-a câștigat un loc special în inima mea.
Aventurile așa-zisului rege al hoților se desfășoară în Veneția, orașul italian care te fascinează cu maiestuozitatea lui, iar autoarea nu face altceva decât să-i scoată în evidență grandoarea cu ajutorul dinamicii acțiunii. Combinând teme variate, precum misterul și prietenia, cu valori morale ca solidaritatea, Cornelia Funke reușește să creioneze o poveste cu adevărat uimitoare. Scipio, împreună cu ceilalți copii orfani pe care i-a luat sub aripa lui, săvârșesc diferite furturi, de la cele mai mici, la unele mari, demne de prima pagină a unui ziar, reușind să supraviețuiască într-un cinematograf abandonat, având în același timp pe urme unul dintre cei mai buni detectivi.
Toate acestea fac Regele Hoților cartea perfectă pentru orice iubitor de aventură și suspans sau chiar pentru cineva care anul acesta a sărit peste concediu și își dorește o mică vacanță în Italia, fie ea și numai imaginară. (Alexandru Furfurică, 14 ani, Brăila)
🔳 🔳 🔳
O eroină feminină ce se descoperă pe sine? Povestea a o mie de suflete văzută prin ochii generaților viitoare? Rezistență de Jennifer A. Nielsen ne este adresată în special nouă, tinerilor de azi și de mâine, care poate ca și mine, au obosit să citească niște lecții reci din manualele de istorie. Mereu mi-am dorit să aflu mai multe despre cel de-Al Doilea Război Mondial, dar nu printr-un text reprezentând numere și un final trist, ci prin amintirea unor oameni curajoși și plini de speranță care ar trebui să ne inspire să apreciem cu adevărat realitatea confortabilă în care am ajuns să trăim. Așa că vă îndemn pe voi, liceeni, școlari, oameni simpli, haideți să ascultăm vocea tuturor ce au luptat și continuă să o facă zi de zi, prin scrieri, amintiri și lacrimi! (Maria Bia, 14 ani, Cluj-Napoca)
🔳 🔳 🔳
Recomandarea mea de lectură pentru iarnă această este cartea Rezistență de Jennifer A. Nielsen, deoarece sentimentul predominant al cărții este la fel de rece precum anotimpul. Romanul spune povestea unei adolescente care îndrăznește să se opună sistemului nazist, prin îndeplinirea rolului de curieră care livrează în ascuns provizii evreilor din ghetouri. Este o carte despre curaj și sacrificii. Pătrundeți prin paginile înghețate ale cărții și veți afla ce înseamnă cu adevărat ,,rezistența”. (Irina Dragomir, 15 ani, București)