Carte / Noii cititori

Alex Moldovan și fenomenul Olguța

Publicat pe 1 iulie 2024

Seria Noii cititori, coordonată de scriitoarea Adina Rosetti și ilustrată de Oana Ispir, aduce lună de lună recenzii la cărți pentru copii, scrise de copii. În fiecare lună copiii citesc o carte, o comentează împreună și apoi scriu propria recenzie, totul sub îngrijirea Adinei, care vine de fiecare dată și cu extra context. 

Tinerii sunt împărțiți în trei grupe, după vârste: 9-11 ani, 12-13 ani și 13-14 ani. Luna asta avem o ocazie specială: trei dintre cititoarele noastre de cursă lungă se întâlnesc cu Alex Moldovan, autorul celebrei serii cu Olguța. 


Întrerupem programul obișnuit de cronici pentru o transmisiune specială! Autorul mult-iubitei serii ce o au ca protagonistă pe Olguța s-a întâlnit la târgul de carte Bookfest (ce a avut loc la București, între 28 mai și 2 iunie) cu trei dintre cele mai pasionate cititoare. Mai precis, întâlnirea a avut loc chiar de Ziua Copilului, în standul Bookfest Junior, după ce autorul lansase, în partea cealaltă a târgului, volumul al patrulea al acestei serii. Așa se face că Alex Moldovan, aterizat cu câteva zile în urmă de la Cluj, orașul său natal și cel în care au loc și aventurile Olguței și ale prietenilor săi, era deja destul de obosit după o zi plină de întrebări, răspunsuri și autografe. Iris, Mara și Maria îl așteptau însă cu forțe proaspete, cu multe emoții și cu carnețelele de reporteri pregătite. A urmat o discuție de patruzeci de minute pe care mi-a făcut mare plăcere să o moderez, văzându-le pe fete cum intră tot mai mult în rolul de jurnaliste, trecând dincolo de pregătirile de acasă și „încolțindu-l” pe autorul lor preferat cu întrebări din toate domeniile.

Alex Moldovan a publicat primul volum al seriei, Olguța și un bunic de milioane (Ed. Arthur, ilustrații de József Vass) în 2016 și de atunci a devenit unul dintre cei mai iubiți autori români contemporani de literatură pentru copii. Aproape în fiecare clasă de gimnaziu vei găsi câțiva fani ai Olguței, o fată inteligentă, rebelă și cu resurse infinite de (auto)ironie, iar asta se explică probabil pentru că acest personaj este construit fix pe gustul copiilor, fără niciun fel de intenții didactice sau moralizatoare – intenții de care autorul se ferește în mod declarat. Știam că al patrulea volum al seriei, Olguța și aventura din Orient Express este îndelung așteptat, așa că cele trei jurnaliste au fost mai mult decât încântate să primească un fragment în avanpremieră înainte de interviu. Părerile lor ulterioare despre carte, după cum veți vedea, sunt destul de convergente –  în sensul că le-a plăcut fără rezerve tuturor. Iris o compară cu o cină perfectă, în care cele trei ingrediente care nu trebuie să lipsească (aventură, suspans & umor) se îmbină în dozele potrivite. Mara e de părere că autorul știe cum să intre în „jocul” copiilor și să vorbească pe limba lor, iar Maria a apreciat răsturnările de situație și finalul. Vă invităm și pe voi în lumea Olguței!

Maria Cioflec, Iris Lungu, Alex Moldovan, Mara Pădureț. Credit: Ema Cojocaru.

A fost odată ca niciodată o fată pe nume Olguța. Dar cine era și este această Olguța? De unde venea? De ce avea părul roșu? De ce era atât de iubită de copii? Toate întrebările acestea mi-au inundat mintea la începutul unei lungi călătorii alături de Olguța Tomescu.

Ei bine, Olguța este un copil nu cu mult diferit de tine. Este o fată neînfricată, deșteaptă și o mareeeee iubitoare de cărți. (Tare, nu-i așa?) Să nu mai spun că are un câine cu ochelari: Farid. Dar până la urmă, ce face Olguța asta? Ce-i drept, viața i s-a schimbat atunci când a aflat că are un bunic de milioane (care apare și-n romanul de debut al autorului). De atunci, a avut de-a face cu o sumedenie de pericole care mai de care mai... interesante. De la primul volum al seriei pe care l-am terminat în primele zile ale lui ianuarie, călătoria mea alături de Olguța a fost din ce în ce mai palpitantă, până când Olguța și Farid au devenit unele dintre personajele care se aflau în orice clipă în capul meu, gata să îmi țină companie.

Așa că vă dați seama, când vestea despre apariția unui nou volum al seriei, Olguța și aventura din Orient Express, a ajuns la mine, entuziasmul a fost pe măsură. Cât despre carte,  Olguța este gata să te surprindă mereu. Al patrulea volum a fost ca o cină perfectă: a avut garnitură (aventura), a avut carne (suspans) și a avut sos din plin (umor). În caz că metafora de mai sus nu a fost pe cât de clară mi-aș fi dorit, ceea ce am  vrut să spun a fost faptul că acest volum a avut... de toate! Consider că Alex Moldovan a reușit să păstreze același echilibru specific cărților cu Olguța. Ideea de a plasa acțiunea într-un tren de lux a fost perfectă pentru al patrulea volum al seriei, căci mi se pare interesant ca Olguța să mai schimbe peisajul. În același timp, am simțit că fiecare cuvânt al cărții mă lega și mai mult de aceasta și că suspansul nu se mai termina. Dar acum, v-as ruga să acordați și mai multă atenție următoarelor rânduri unde voi povesti, din perspectiva mea, cum a decurs joaca de-a jurnalista alături de alte două super-fete, sub îndrumarea scriitoarei AdinEI Rosetti. 

Olguța și aventura din Orient Express

Alex Moldovan, ilustrații de József Vass
Editura Arthur
2024

A fost o călătorie magică în care multe dintre întrebările cele mai... întrebate și-au găsit un răspuns. Alex Moldovan ne-a vorbit calm și foarte prietenos. Ne-a explicat cum a fost dezamăgit că Olguța și un bunic de milioane nu a câștigat trofeul Arthur și că a mai durat mult timp până ca aceasta să fie publicată. Ne-a mărturisit că și-a dorit foarte mult ca volumul actual să fie lansat la Bookfest, ceea ce a necesitat munca mai intensă. Dar cel mai mult m-a impresionat faptul că ne-a dezvăluit că Farid era inspirat din viața reală. Probabil orice om și-ar dori un câine precum acesta. Am discutat despre multe subiecte, despre copilăria autorului (care a fost un mare cititor) și despre clasa acestuia, despre Olguța și viața unui scriitor, ajungând la AI și cum ne influențează viața.

M-am simțit ca o exploratoare care, cu fiecare răspuns, ajungea să știe și mai multe despre neînfricata Olguța. Atât autorul, cât și coordonatoarea noastră, au avut grijă ca atmosfera să fie una de poveste și consider că seria cu Olguța se află în categoria cărților care trebuie citite măcar o dată, nu doar pentru umorul ei desăvârșit, dar și pentru povestea inedită și pentru întorsăturile de situație. Dacă ai adorat primele 3 volume, stai să-l vezi pe al patrulea! (Iris Lungu, 13 ani)

🔳 🔳 🔳 

În 2019, de Ziua Copilului, bunica mea mi-a dat o carte. Se numea Olguța și un bunic de milioane și, trebuie să recunosc, a stat pe raftul meu câteva luni. Nu înțelegeam titlul, iar tot ce nu înțelegeam devenea stupid și nu merita timpul meu. Cartea albastră a început să prindă praf și a fost uitată. Doar în pandemie, când terminasem toate cărțile posibile din casă, Olguța a devenit o variantă. Aveam 9 ani, deci deveneam, ușor-ușor, fluentă în limba sarcasmului. Am deschis cartea și, 4 ani mai târziu, iată-mă pe aceeași canapea, în pijama, cu o cană cu lapte și Nesquick, cu aerul condiționat deschis, la șapte seara. Am în mână al patrulea volum din serie, intitulat Olguța și aventura din Orient Express. După patru ore de citit intens și schimbat viniluri, întorc ultima pagină care mă lasă cu gura căscată. 

Seria Olguța a fost mereu impresionantă și plină de acțiuni incitante – de la răpiri la șantajare și trădări. Poate că acest volum nu este atât de plin de peripeții, iar unora ar putea să le displacă acest lucru, dar acum afli cu adevărat cine sunt aceste personaje care par atât de reale. Olguța nu mai este doar fata sarcastică care se plânge de tot și de orice, ci este o fată care nu mai are încredere nici măcar în familie, pentru că atunci când a avut nevoie de ei, nu a avut pe nimeni. Cora încă rămâne, după părerea mea, cel mai tare și neînfricat personaj, dar aflăm și despre o Cora care nu poate să doarmă, pentru că îi este teamă de întuneric și are nevoie de oameni care să stea cu ea. Cornel este un technology nerd, dar și un copil surprins când cineva îl caută pentru că a dispărut. Iar Victor, care părea neatins de vreo emoție, este acum plin de furie, invidie și gelozie, pentru că toată lumea are lucruri pe care el nu le-a avut, cum ar fi cineva în care să aibă încredere mereu. 

Cu acest nou volum, Alex Moldovan ne arată că, oricât de mult am încerca să fugim de problemele noastre, prin aventuri sau amăgiri de sine, vom fi puși într-o situație în care vom decide dacă vrem să devenim o insulă înconjurată de mare sau o parte dintr-un arhipelag cu insule care se ajută între ele. Dora, care a decis să rămână singură și să nu depindă de nimeni, ajunge într-un final să caute oamenii cu care se aseamănă și să îi pună în aceleași situații terifiante prin care a trecut și ea. Olguța, care își alege prietenii (prieteni care au fost acolo pentru ea când avea nevoie cel mai tare, devenind familia ei), reușească să treacă prin greutățile vieții, cu frică, dar niciodată cu nesiguranță.

Pentru întâlnirea cu Alex Moldovan de la Bookfest, m-am pregătit: m-am uitat la alte interviuri și am scris într-un un carnețel patru întrebări care nu prea aveau legătură cu meseria de scriitor sau procesul scrierii cărții, așa cum se cuvenea. Am întrebat ce mi-a venit prin minte când citeam cartea și vedeam un nume mai ciudat sau mulțumirile la sfârșitul cărții. Așa am ajuns la întrebări despre TikTok, despre cât de mult citește generația asta, muzica jazz, despre spectacolul și piesa de teatru adaptată după primul volum, Mihail Sadoveanu, copiii din ziua de azi, construirea personajelor, ChatGPT, tipul de copii care citesc cartea, reacția autorului când vede un cititor cumpărându-i cartea, romanele „normale” vs. romanele polițiste și berile deschise după ce trimite un manuscris la editură. 

Și în viața reală, Alex răspunde la fel ca Olguța, cu același sarcasm și limbaj, dar fiecare întrebare este luată în serios, chiar dacă vine de la o fată care adoră cartea, scrisul și pune întrebări care nu par importante, dar arată cum se raportează oamenii unii la alții și la lume. Atunci când scrii pentru copii, trebuie să gândești ca ei, să intri în jocul lor și să fii gata pentru orice. Iar Alex Moldovan este printre puținii autori care pot să facă asta. (Mara Pădureț, 13 ani)

🔳 🔳 🔳 

Prima oară când m-am întâlnit cu Olguța a fost când am găsit volumul întâi la bibliotecă, unde încep toate poveștile bune (sau, aproape toate poveștile bune. Văd că unele încep în Cluj!). Cred că aveam vreo 9 ani. Nu prea pot să zic că m-am regăsit din prima în Olguța sau în alte personaje, dar mi-a plăcut povestea.

Mai târziu, când am citit următoarele volume, m-au captivat și întâmplările, și Olguța în sine –  poate pentru că aveam aceeași vârstă ca eroina, deci mă simțeam un pic mai aproape de ea. Iar în volumul al patrulea, Olguța este în continuare atât relatable, cât și ușor de îndrăgit. Poate chiar un pic mai mult acum decât înainte, pe parcurs ce și ea se maturizează. Mi-a plăcut că Olguța discută despre cum s-a schimbat familia ei și despre prietenii care îi sunt aproape chiar în situații mai periculoase (iar despre prietena ei Cora, care a urmat un curs de prim ajutor fix pentru a o putea ajuta pe Olguța, nici nu mai zic). 

Olguța și aventura din Orient Express este un amestec palpitant de acțiune, răsturnări de situație și personaje neobișnuite. Chiar dacă volumul al patrulea nu are un ritm la fel de rapid ca primele, tot are confruntări, urmăriri și salvări din belșug. Iar finalul m-a lăsat cu gura căscată – ca să nu dau spoilers, am să spun doar că de abia aștept cartea a cincea!

Discuția cu Alex Moldovan de la târgul de carte a fost o experiență de neuitat. Chiar dacă fiecare am venit cu numai 3-4 întrebări de acasă, am ajuns să vorbim 40 de minute despre… de toate! Despre procesul de creare a personajelor, bullterrieri cu ochelari și eșarfe roșii, scriitori români și alte cărți ale autorului (totuși, nu a vrut să ne spună nimic despre viitoarele lui cărți! Ne ține în suspans…). Ne-a povestit că a încercat să scrie și în copilărie, dar nu i s-a părut că se descurca, așa că a revenit la scris de abia după 30 de ani. 

Ne-a răspuns la toate întrebările, chiar și la cele pe care probabil că le-a auzit de zeci de ori. Sper că am reușit să-i punem și câteva întrebări mai interesante! Pentru mine a fost minunat să avem pentru o vreme propriul nostru colțișor de Bookfest. (Maria Cioflec, 13 ani)

Seria Noii cititori este susținută de editura Arthur

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK