La începutul săptămânii publicam pe Scena9 o anchetă despre cum un francez pasionat de Jules Verne și vampiri a reușit să păcălească Academia Română cu un Nobel fals.
Recapitulare: Florent Montaclair (49 de ani) i-a trimis la finalul lui 2018 o scrisoare academicianului Eugen Simion, prin care îl anunța că ar fi câștigat „Medalia de Aur pentru Filologie”. Premiul i-ar fi fost acordat de către Societatea Internațională de Filologie, care în trecut l-ar fi medaliat și pe Noam Chomsky. Totodată, francezul reușise să convingă doi europarlamentari români să organizeze în martie la Parlamentul European o ceremonie de premiere pentru Simion.
În urma documentării, am ajuns la concluzia că atât medalia, despre care s-a spus că ar fi „un Nobel al Filologiei”, cât și Societatea care o oferă și universitatea de care ar aparține institutul, sunt invenții. În spatele lor se află Florent Montaclair, cadru didactic într-un orășel francez, singura persoană reală din marea de informații false și plagiate, de inexactități și ficțiuni din jurul acestui premiu.
Update: În urma publicării anchetei, mai multe canale de presă care difuzaseră știrea despre „Nobelul” lui Eugen Simion au publicat dezmințiri. De asemenea, numeroși critici și istorici literari care distribuiseră știrea și susținuseră inițial prestigiul medaliei au recunoscut că s-au înșelat.
Pe 15 ianuarie, la Ziua Culturii Naționale sărbătorite la Ateneu, academicianul Mihai Cimpoi l-a felicitat public pe Eugen Simion pentru distincția primită. Autenticitatea acesteia nu a fost pusă la îndoială de nimeni din sală. A doua zi, însă, Academia Română a scos de pe pagina principală a site-ului anunțul despre Medalia de Aur.
Pe 17 ianuarie, Academia Română a transmis un comunicat de presă prin care anunța că va începe o anchetă despre Medalia de Aur în Filologie:
Academia Română ia în considerare semnalarea presei și va declanșa o investigare a situației. În acest context Academia Română își exprimă deosebita îngrijorare față de extinderea fenomenului de falsificare a realității, prin minciună și impostură, fenomen care ia amploare la nivel internațional și care compromite valori esențiale pentru funcționarea normală a societății: adevăr, onestitate, încredere. Proliferarea acestui fenomen pune instituții serioase în situația de a se transforma în investigatori și anchetatori, perturbând buna lor funcționare.
I-am sunat pe cei doi europarlamentari români, să verificăm stadiul în care se află organizarea ceremoniei de premiere de la Strasbourg, dar aceștia par să se distanțeze de inițiativă. Dacă inițial ne asigura că „și eu, și întreg biroul meu, ne vom implica în organizarea evenimentului și în primirea invitaților”, eurodeputata ALDE Renate Weber declară azi:
„Înțelegeți că eu nu mă ocup de organizare. Eu tot ce-am făcut este să rezerv o sală. Eu pot să contramandez rezervarea mâine sau cu două zile înainte de eveniment. Câtă vreme domnul acesta, Montaclair, nu m-a mai contactat și nu mi-a transmis o listă de participanți, pe care eu trebuie să o depun la biroul de securitate al Parlamentului European, nu am ce să vă zic.”
Liberalul Cristian Bușoi spune că nu a mai urmărit subiectul și că la rândul lui nu a mai primit nicio veste din partea d-lui Montaclair. Date fiind aceste declarații, este neclar dacă premierea lui Eugen Simion la Strasbourg va mai avea loc.
Nu e clar nici cine urma să achite nota de plată pentru ceremonia de la Parlamentul European: politicienii români susțin că singura lor contribuție ar fi fost rezervarea sălii, iar reprezentanții Academiei spun că nu au discutat niciodată despre costurile premierii. „Problema nu s-a pus nicio clipă”, arată Carmen Dobre, de la Serviciul de Presă al Academiei.
În același timp, e puțin probabil ca o instituție fictivă să aibă atât interesul, cât și capacitatea financiară de a organiza un asemenea eveniment.
Scena9 a primit chiar azi vești din partea lui Florent Montaclair. Francezul nu răspunde însă concret niciuneia dintre întrebările noastre legate de institutul și medalia fictive. În schimb, continuă să recicleze o mulțime de informații inexacte sau irelevante. Mailul său se încheie astfel:
În concluzie:
- Se decernează o Medalie? da sau nu?
- I se decernează medalia d-lui Simion? da sau nu?
- va primi dumnealui medalia în fața unui comitet de academicieni, membri și ne-membri ai societății? Asta nu aveți de unde să știți, pentru că este singurul subiect asupra căruia încă mai discutăm! Or nimic nu s-a declarat încă nimic pe marginea acestui subiect.
Trebuie prin urmare să vă întrebați ce deranjează presa românească, atunci când o societate savantă declară câștigător al unei medalii de aur un cercetător!
Dar mai interesant este începutul mailului său:
Dragă doamnă
cred că presa românească trebuie să redevină rațională.
Scena9 a înștiințat de acest caz UNESCO și Comisia Nobel, ale căror nume sunt folosite abuziv de către Florent Montaclair pentru a valida prestigiul unei instituții inexistente.